Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμείωτες οι πιέσεις στη Σοφοκλέους

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., με το Γ.Δ. να υποχωρεί προς τις 830 μονάδες. Σημαντικές απώλειες για Πειραιώς, Ιντραλότ αλλά και ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha. Ανοδικά η Attica Bank αλλά και οι ΜΕΤΚΑ, EΥΠΡΟ.

Σταθερά πτωτικά κινείται το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 830 μονάδων, τον FTSE Large Cap στις 286 μονάδες και με την αξία των συναλλαγών στα 36 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα της αγοράς παραμένει αποκαρδιωτική, άνευρη, χωρίς κίνητρα και αφορμές για κάτι καλύτερο/υψηλότερα σε αυτήν την φάση. Δεδομένης μάλιστα της πίεσης που υφίστανται συγκεκριμένες μετοχές, θα τολμούσαμε να πούμε πως το σενάριο της περαιτέρω διολίσθησης είναι το πιθανότερο.

Τουλάχιστον για όσο δεν αλλάζει θεαματικά το κλίμα στο πολιτικό πεδίο, για όσο η Αθήνα δεν μπορεί να πείσει για την υπέρβαση. Απεναντίας θα λέγαμε, καθώς μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα η προσπάθεια γίνεται όλο και πιο αργόσυρτη, «σέρνεται» υπό τη... δαμόκλεια σπάθη της τρόικας ή αποκρατικοποιήσεις ή νέα μέτρα.

Δεδομένης της κατάστασης στον ΟΠΑΠ και τα λοιπά ανοιχτά μέτωπα, η πλειονότητα των παικτών συνεχίζει να... κρατά μικρό καλάθι. Συν τοις άλλοις η αδυναμία συνεννόησης πρωτοκλασάτων παραγόντων και στελεχών επιτείνει την νευρικότητα σε πολλά επίπεδα.

Τελευταίο κρούσμα η παραίτηση Μ. Κολλιόπουλου από το ΤΧΣ (λόγω διαφωνιών κυρίως με τη διευθύνουσα σύμβουλο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε...) σε μία συγκυρία που ο κλάδος των τραπεζών έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την διεκδίκηση του νέου Τ.Τ.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες και το κρίσιμο παρασκήνιο γύρω από το «χοντρό» παιχνίδι που εκτυλίσσεται μεταξύ των διεκδικητών.

Ωστόσο, ο κλάδος μετρά ακόμη ένα αποθαρρυντικό γεγονός που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στη μετοχή της Πειραιώς. Νέα πολυετή χαμηλά για τον τίτλο της Πειραιώς, στο 1,06 ευρώ με αυξημένη προσφορά και λόγω της εισόδου -από αύριο- των νέων μετοχών και warrants που προέκυψαν από την ΑΜΚ του ομίλου.

Στο 0,425 η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,37 ευρώ της ΕΤΕ που εάν δεν βρει στήριξη στα 2,20 θα κινδυνεύσει να «γράψει» ακόμη και τον άσο (1) μπροστά.

Δεδομένων αυτών η αγορά, οι δείκτες χρειάζονται στηρίξεις και φρένα που εχθές λ.χ. ενεργοποιήθηκαν στην μετοχή της CC HBC (με το 6,28%) ή σήμερα στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του τίτλου του ΟΤΕ. Όμως, αρκεί ο ΟΤΕ ή η CC HBC άντε ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ για να κρατηθεί η τάση εντός ανεκτών ορίων.

Οι σημαντικές απώλειες που σημειώνονται για αρκετά χαρτοφυλάκια (με αφορμή τη συμμετοχή τους στις ΑΜΚ των τραπεζών και το ποντάρισμα στα warrants) κινδυνεύουν να αυτεπιστραφούν σε βάρος των παικτών, της αγοράς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο φοβούμεθα πως θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν και τα... stop losses, καθώς πληθώρα κωδικών κινείται μέσω λογαριασμών μόχλευσης.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά νουνεχής παράγοντας της αγοράς είναι υπερβολικό να περιμένουμε υπεραπόδοση του Χ.Α. από τη στιγμή που η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για Grecovery κ.λπ. φυλλορροεί, αμφισβητείται πλέον έμπρακτα.

Και πάλι καλά θα λέγαμε, που το Χ.Α. σαν «ρηχή» αγορά μπορεί να ελεγχθεί μέσω της κατάλληλης κίνησης 2-3 μετοχών- κλειδιά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v