Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση προς τις 845 μονάδες για Γενικό Δείκτη

Υποχωρεί προς τις 845 μονάδες το Χ.Α. Νέες ρευστοποιήσεις στην Intralot. Πιέσεις και σε Πειραιώς λόγω εισόδου -από αύριο- νέων μετοχών/warrants. Επιμένει ανοδικά η Attica Bank με απόδοση που πλησιάζει το 72% σε διάστημα εβδομάδας.

Ήπια διορθωτικές τάσεις στις ευρωαγορές, αρχικά ήπια ανοδικές στο Χ.Α. Με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 850-860 μονάδων και τον FTSE Large Cap στο εύρος των 284-289 μονάδων.

Διόρθωση σταδιακά από τις 11.20-11.25, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 11,5-12 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.10. Αυξημένες και σήμερα οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank (όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση), ωστόσο κινητικότητα καταγράφεται στον τίτλο του ΟΤΕ (με τζίρο στο 1 εκατ. ευρώ στις 11.13) σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 6,20 ευρώ.

Αντίθετα, σχεδόν με το άνοιγμα ενεργοποιήθηκαν νέες εντολές πώλησης στη μετοχή της Πειραιώς αλλά και της Intralot (δηλαδή στους δύο τίτλους που πιέστηκαν και χθες με προσφορά), για διαφορετικούς βέβαια λόγους.

Ωστόσο, η πιεστική βραχυπρόθεσμη τάση σε αυτούς τους δύο τίτλους δημιουργεί μια μικρή νευρικότητα λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο του ΟΠΑΠ και προφανώς λόγω της αναμονής για τη διαπραγμάτευση από αύριο των νέων μετοχών και των warrants της τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό πως οι δείκτες «γύρισαν» οριακά σε αρνητικό έδαφος περίπου την ίδια ώρα που υποχώρησαν και χθες, καθώς η σχετικά περιορισμένη προσφορά (στα τοπικά υψηλά της αρχής) γρήγορα «ψαλίδισε» την όποια ανοδική προσπάθεια/απόδοση. Να σημειωθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση οι καλύτερες τιμές/υψηλότερες (σε επίπεδο δεικτών) σημειώθηκαν στα πρώτα 30΄-45΄, για να «βυθιστεί» στη συνέχεια το Χ.Α. προς τα χαμηλά ημέρας (περίπου στο διάστημα 12.15-12.30).

Μένει να δούμε εάν θα έχουμε σήμερα επανάληψη της χθεσινής διακύμανσης του Γ.Δ. και δευτερυόντως του FTSE Large Cap.

Συγκριτικά καλύτερη προσώρας η κίνηση του FT Mid λόγω της μετοχής της Attica Bank (συνέχισε έως το 0,651 ευρώ με απόδοση 71% σε διάστημα εβδομάδας).

Η μετοχή της Alpha Bank με συγκριτικά υψηλό τζίρο, όπως και χθες, δείχνει να κρατάει το 0,42 ευρώ -προφανώς στην προσπάθεια να μην απομακρυνθεί σημαντικά από την τιμή της αύξησης-, ενώ η «ταλαιπωρία» για τη μετοχή της Εθνικής συνεχίζεται έως τα 2,44 ευρώ.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (σε αντίθεση με τον τίτλο της ΔΕΗ που διορθώνει) διατηρείται η βραχυπρόθεσμη σταθεροποιητική - ήπια ανοδική τάση, με τη μετοχή του Οργανισμού σε καλύτερη θέση από αυτήν του ΟΠΑΠ. Οι αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ ενδέχεται να παραπέμπουν σε περαιτέρω μικρή ενίσχυση της τιμής προς τα 6,20-6,35 ευρώ.

Σταδιακά μετά τις 11.15-11.20 οι πωλητές υπερίσχυσαν ελαφρώς στις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ τη διαφορά για τους δείκτες κάνει το «γύρισμα» της CC HBC προς τα 18,52 ευρώ. Έως τα 6,09 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που συνεχίζει όμως να κάνει μέτριους τζίρους (που δεν διευκολύνουν την όποια προσπάθεια μόχλευσης), ενώ της Jumbo ενισχύθηκε λίγο ακόμη προς τα 8,08 ευρώ.

Μέτριες συναλλαγές στη ΜΕΤΚΑ, περισσότερες στον Μυτιληναίο και δύο πακέτα ΑΛΦΑ ΤΠ στις τιμές του 0,74 ευρώ και του 0,738 ευρώ.

Πολύ μέτρια εικόνα στον FT Mid, όπου, εάν εξαιρεθεί η... περίπτωση της Attica Bank, οι συναλλαγές μερικών χιλιάδων τεμαχίων σε ΣΙΔΕΝΟΡ, Φουρλή δεν παραπέμπουν σε κάτι ουσιαστικότερο για τη συνέχεια. Στην γνωστή τακτική διατήρησης δυνάμεων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς κινείται στο εύρος των 2,18-2,25 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα τα τρία κυριότερα ευρωχρηματιστήρια υποχωρούν ελαφρώς, με τον DAX στις 7.936 μονάδες (-0,59%), σταθερά κάτω από τις 8.000 μονάδες, τον FTSE 100 κατά 0,15% χαμηλότερα στις 6.295 μονάδες και τον CAC στις 3.751 μονάδες.

Ενδιαφέρουσα ένδειξη η περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v