Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολική ανατροπή στη Σοφοκλέους

Ήπια κέρδη καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο. Μικρότερες οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, πτώση 50% στο warrant Πειραιώς. Κέρδη για ΟΠΑΠ, Intralot, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha, Μυτιληναίο. Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι προσπάθειες «ανάσυρσης» του Χ.Α. από τα επίπεδα κάτω των 800 μονάδων και των χαμηλών της 8ης Απριλίου 2013 αλλάζουν την εικόνα της αγοράς. Μετά τις 16.30 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρά κέρδη και κινείται στα επίπεδα των 820 μονάδων από την ελάχιστη ημέρας των 796,48 μονάδων, κυρίως μέσω της CC HBC αλλά και των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Ανάλογη κίνηση περιορισμού των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών και για τους άλλους βασικούς δείκτες, καθώς ο FTSE Large Cap από τις 270 μονάδες έφτασε στις 279 μονάδες.

Κινήσεις βραχυπρόθεσμες, προσπάθειες άμβλυνσης της σταδιακής διόρθωσης (και) του Χρηματιστηρίου, που έχει ξεκινήσει αρκετά πριν από το «ξέσπασμα» της Πορτογαλίας ή τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο. Το Χ.Α. υποχωρεί σταδιακά σε δύο φάσεις -από τα μέσα Μαΐου και από τις αρχές Ιουνίου- για λόγους που σχετίζονται κυρίως με εγγενή προβλήματα. Απλώς τις τελευταίες 2-3 μέρες έρχονται να προστεθούν τα διεθνή, με το πορτογαλικό ζήτημα να ακουμπά περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα των 800 μονάδων, επανήλθε στα χαμηλά της 8ης Απριλίου (ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 799,04 μονάδες) και αρκετά πιο πίσω στις 19 Νοεμβρίου του 2012 (στις 793,82 μονάδες).

Γινόμαστε περισσότερο λεπτομερείς καθώς η ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων για τον Γ.Δ. (όπως των 280 μονάδες για τον 25άρη) δεν είναι ένα απλό ψυχολογικό όριο ή... φράγμα. Πρόκειται για ισχυρή στατιστική βάση και σημείο αναφοράς, καθώς ενσωματώνει και μετρά δεδομένα, μεγέθη και στοιχεία σχεδόν 1 έτους. Ικανό δείγμα (τόσο χρονικά όσο και αριθμητικά) για να λαμβάνεται σοβαρότερα υπόψη από αρκετούς παίκτες της αγοράς.

Γκρίζα όμως παραμένει η εικόνα και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον DAX να υποχωρεί κι άλλο προς τις 7.765 μονάδες, με τις 8.000 όλο και να απομακρύνονται. Τυχαία ή όχι, συμπτωματική ή κάτι άλλο, η βολή της Standard & Poor's που προχώρησε στην υποβάθμιση της Barclays, της Deutsche Bank και της Credit Suisse, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες της για το μέλλον του investment banking.

Η συγκεκριμένη στόχευση -στο investment banking- ενδέχεται να έχει τη σημασία της, καθώς η Deutsche Bank USA έχει ανοιχτά νομικά μέτωπα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα όμως ο οίκος δήλωσε πως η πιστοληπτική αξιολόγηση των τριών τραπεζών αναθεωρείται από «Α+» σε «Α», με βασική αιτία την εντεινόμενη αβεβαιότητα στο επενδυτικό τραπεζικό μοντέλο.

Προειδοποίηση την ώρα που ο ίδιος οίκος βεβαιώνει πως υπάρχουν (ακόμη) περιθώρια διάσωσης των τραπεζών (από τις κυβερνήσεις). Να υποθέσουμε πως ο S&P ενεργεί ως μέρος της εντεινόμενης διαμάχης Ουάσιγκτον - Βερολίνου ή συμβαίνει κάτι ακόμη πιο σύνθετο; Σε κάθε περίπτωση η επαναφορά των ανησυχιών και σε διεθνές επίπεδο μόνο βολική δεν είναι για την Αθήνα και βεβαίως για το Χ.Α.

Στις τράπεζες οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει, με τη μετοχή της Alpha Bank να κερδίζει 0,47%. Πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής που παραμένει στην περιοχή συναγερμού στα 2,24 ευρώ, έχοντας για χαμηλό ημέρας τα 2,13 ευρώ! Κατά 47,75% υποχωρούσε το ΠΕΙΡ ΤΠ στο 0,47 ευρώ, ενώ η μετοχή στο 0,892 ευρώ. Αναμενόμενη η διόρθωση της Attica Bank (μετά από ένα εντυπωσιακό βραχύβιο σερί), ενώ η μετοχή της Eurobank υποχωρεί προς το 1,82 ευρώ.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ επικρατούν ψυχραιμότερες κινήσεις καθώς και οι τρεις μετοχές καταγράφουν πλέον κέρδη. 

Λίγο ως πολύ αναμενόμενες οι ρευστοποιήσεις και οι νέες πιέσεις στις μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ καθώς συνεχίζεται η προσεκτική μείωση θέσεων και από ξένους παίκτες.

Από τον χώρο του... τζόγου, η Intralot, μετά το «ξύλο» των προηγούμενων συνεδριάσεων, έδωσε μικρή αντίδραση προς το 1,44 ευρώ. Ωστόσο, είχε υποχωρήσει 19,10% σε διάστημα εβδομάδας. Μετά τις 16.30 καταγράφει άνοδο της τάξεως του 7%.

Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που κατά την εκτίμηση αρκετών αποτελεί αρκετά συντηρητική περίπτωση, έχει πωλητές μέχρι τα 5,65 ευρώ. Για τη μετοχή της Επιχείρησης ανεβάσαμε διάγραμμα και σχόλιο του Ηλία Ζαχαράκη, στον χθεσινό Εκηβόλο.

Οριακά κάτω από τις 1.120 μονάδες (και πάλι) ο FT Mid, καθώς σήμερα υποχωρεί και η μετοχή της Attica Bank. Κρατά σχετικά η μετοχή της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, που νωρίτερα υποχώρησε έως το 1,98 ευρώ. Περιοχές χαμηλότερα των 2 ευρώ έχουν σημειωθεί στις 21-25/6 και στις 14/6 με ελάχιστο ημέρας το 1,85 ευρώ, που λογικά θα πρέπει να θεωρείται βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v