Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ανοδική κίνηση με λίγα... καύσιμα

Σε καθαρά εσωτερική υπόθεση εξελίσσεται η (χαμηλού τζίρου) αντίδραση του Χ.Α. Κέρδη άνω του 2% για Γ.Δ., υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάν. Στηρίξεις και σήμερα από Coca Cola. Παιχνίδι (και) εντυπώσεων στις τράπεζες.

Χαμηλού τζίρου, υψηλής απόδοσης η μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς. Άξιον αναφοράς πως αυτή η προσπάθεια αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά σε εγχώρια «ισχυρά χέρια», επιχειρείται χωρίς τη συνδρομή των ευρωχρηματιστηρίων και παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη υπεραντίδραση της προηγούμενης Παρασκευής.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης αντιδρά και πάλι πάνω από τις 840 μονάδες και ο FTSE Large Cap έως τις 285 μονάδες, με τον τραπεζικό στις 120 μονάδες, όταν περίπου την ίδια ώρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσαν μικτές τάσεις (λίγο υψηλότερα στις 7.990 μονάδες ο DAX, λίγο χαμηλότερα στις 3.800 μονάδες ο CAC 40).

Ο τζίρος δεν έχει ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ (στις 14.00), με τον περισσότερο στις μετοχές της ΔΕΗ και της Πειραιώς (πάνω από 1 εκατ. ευρώ).

Από την προσυνεδριακή αναφορά του euro2day.gr γινόταν λόγος για ενδεχόμενη εύλογη προσπάθεια να «διασκεδαστούν οι εντυπώσεις» (από την πλευρά κύκλων που στηρίζουν την κυβέρνηση) με αφορμή τη διαφαινόμενη «πολιτική λύση» με την Τρόικα, τα... εύσημα από τον W. Schaeuble.

Θα πείτε τι πετυχαίνεται με τέτοιες σπασμωδικές, μεμονωμένες κινήσεις (περισσότερο) εντυπωσιασμού και λιγότερο ουσίας. Προσώρας διασώζονται οι 280 μονάδες για τον 25άρη, ο Γ.Δ. επιβεβαιώνει τις 820 μονάδες και οι τράπεζες έχουν την αναλαμπή τους.

Στον τραπεζικό κλάδο, ο διαγωνισμός για το Τ.Τ. μπορεί να αποτελέσει αφορμή μόχλευσης, αφού τα πονταρίσματα και ο «νικητής» θα έχουν κερδίσει και στο επικοινωνιακό επίπεδο. Για τη μεθεπόμενη Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία, οπότε και θα έχει γίνει γνωστό (καταρχήν) το όνομα της τράπεζας, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές των διεκδικητών.

Προφανώς οι εμπλεκόμενες πλευρές (Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) άλλη περισσότερο άλλη λιγότερο επιδιώκουν την απόκτηση του «νέου ΤΤ». Λογικό είναι σε μια τόσο σημαντική διαδικασία να μετέρχονται και επικοινωνιακών μέσων. Για παράδειγμα στην αγορά μετράει η χρηματιστηριακή εικόνα των τριών «αντιπάλων», με την δημιουργία ανάλογων συνειρμών και προεξοφλήσεων.

Από τον κλάδο θα σταθούμε όμως και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της Πειραιώς να ανασχεθεί η πτωτική τάση, απόρροια της συνεχιζόμενης προσφοράς/ρευστοποιήσεων. Στο 0,92 ευρώ προ ολίγου η μετοχή της Πειραιώς. Στα 2,10 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που θα πρέπει να βρει στηρίγματα, να αποφύγει την περαιτέρω διόρθωση σε τιμές χαμηλότερες των 2 ευρώ.

Χρήσιμη και σήμερα η στήριξη από τη μετοχή της CC HBC με 3,54% στα 19,91 ευρώ, με τον όμιλο να έχει πλέον και τραπεζική παρουσία και συμφέροντα. Ότι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Σημαντική η αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ, καθότι πραγματοποιείται με συγκριτικά αυξημένο τζίρο (δεύτερος μετά την Πειραιώς) που παραπέμπει σε ενεργή συμμετοχή «ισχυρών χεριών» και πιθανή κίνηση προς τα 6,90 ευρώ.

Περισσότερο σε συντήρηση αγοραστών δείχνει η διακύμανση των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του Οργανισμού να πρέπει να υπερβεί τα 6,10 ευρώ προκειμένου να έχει τύχη η βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Εντυπωσιακή, όπως άλλωστε αναμενόταν, η υπεραντιδραση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με το συγκριτικά καλύτερο διάγραμμα του δείκτη, και έχοντας απορροφήσει ήδη την αποκοπή μερίσματος (0,125 ευρώ στις 3/7) που θα καταβληθεί από τις 11/7. Διάγραμμα της μετοχής (του Ηλιά Ζαχαράκη) έχουμε ανεβάσει στον Εκηβόλο από τις 2/7 και προσώρας δεν χρειάζεται ανανέωση.

Motor Oil, MIG, Frigoglass αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΒΙΟΧΑΛΚΟ συγκεντρώνουν μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, αν και πάρα πολύ πρώιμα ακόμη, αφομοιώνει μέρος των θετικών ειδήσεων από το «μέτωπο» των ερευνών φυσικού αερίου -υδρογονανθράκων (σε συνεργασία με την Energean).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v