Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται... αναπνευστήρας για τη Σοφοκλέους

Η «ανάσα» από τον Schaeuble, η προοπτική «πολιτικής λύσης» με την τρόικα και το «γύρισμα» των ευρωαγορών. Κλειδί οι 285-290 μονάδες για FTSE L.C. και η δυνατότητα αντίδρασης των «ταλαιπωρημένων» τραπεζών. Προσοχή στην επαναφορά του short selling.

Αγορές Ιανός με δύο μορφές/όψεις. Από τη μία τις πρωτοφανείς «υποσχέσεις» των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Βρετανίας για διατήρηση χαμηλών επιτοκίων προκάλεσαν θεαματική θετική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day «...ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 3,08% στις 6.422 μονάδες, ο DAX ενισχύθηκε 2,1% στις 7.994 μονάδες έχοντας ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά το ψυχολογικό φράγμα των 8.000 μονάδων, ενώ ο CAC κέρδισε 2,89% στις 3.809 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες στο Μιλάνο και την Μαδρίτη απεκόμισαν κέρδη άνω του 3%, ενώ στην καταπονημένη Λισσαβόνα που πλήττεται από πολιτική κρίση, η θετική αντίδραση ήταν 3,7%».

Από την άλλη το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση επαναφέρει και πάλι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις της γερμανικής κυβέρνησης «μία νέα απομείωση του χρέους της υπερχρεωμένης Ελλάδας φαίνεται να είναι μόνο θέμα χρόνου». Αλλά και η πεποίθηση ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει σημειώσει "αξιοσημείωτη πρόοδο" στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο W. Schaeuble δήλωσε ακόμα ότι διαφωνεί με τα σενάρια αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι το ευρώ είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει πολιτικές αναταράξεις σε μεμονωμένες χώρες.

Αφορμές για να ακολουθήσει το ΧΑ την προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αντίδρασης των ευρω-χρηματιστηρίων, από τη στιγμή μάλιστα που τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ κάνουν λόγο για εξομάλυνση της κρίσης στην Πορτογαλία. Εμφανές, πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η «μάχη» περνά από εχθές στην επόμενη φάση της και είναι αρκετοί αυτοί στην Αθήνα που θα πόνταραν και πάλι «αγοραστικά» . Μέχρι την επόμενη αφορμή διόρθωσης, όπως υποστηρίζουν και από τη στιγμή που το ΧΑ κράτησε αρκετές από τις άμυνες του.

Για τον Γενικό Δείκτη οι 820 μονάδες επιβεβαιώθηκαν, έστω έτσι όπως έγινε, ο FTSE Large Cap «κατάφερε» να μην φύγει σημαντικά χαμηλότερα των 280 κράτησε επαφή και εχθές με την σημαντική περιοχή για να κλείσει στις 279,29 με χαμηλό ημέρας στις 276,13 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα μόλις 35,8 εκατ. ευρώ, τη χαμηλότερη για φέτος όπως μέτρησε ι Θανάσης Σταυρόπουλος.

Ανοδική η φορά των ευρω-χρηματιστηρίων από νωρίτερα με δυναμική επαναφοράς του DAX προς τις 8.000 μονάδες και το όποιο «μάζεμα» έχει γίνει στα χαμηλά των τελευταίων συνεδριάσεων θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο σε μία πολύ πιθανή προσπάθεια αντίδρασης. Αρχικά προς τις 850/860 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, προς ή και πάνω από τις 300 για τον 25άρη (η στόχευση αφορά πάντα μέγιστο διάστημα τριών συνεδριάσεων με κλείσιμο θέσεων από την Δευτέρα κιόλας).

Εν συνεχεία και εάν συντρέξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις προς τις 900 μονάδες για τον ΓΔ - σε δεύτερη, επόμενη φάση- . Προφανώς τα «ισχυρά χέρια» θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν τα...εύσημα του W. Schaeuble, τις δηλώσεις Γ. Στουρνάρα περί «πολιτικής συμφωνίας».

Άλλωστε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν μία κάποια διέξοδο, μία μικρή «ανάσα» μετά τις νέες αστοχίες που εξοργίζουν την επιχειρηματική κοινότητα. Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε για «... το να νέο καυτό μέτωπο, αυτή τη φορά στα μετόπισθεν, ανοίγει για την κυβέρνηση καθώς η αγορά αμφισβητεί δημόσια, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τον τρόπο με το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση να κλείσει μια σειρά από θέματα. Ως σταγόνες που φαίνεται να ξεχειλίζουν το ποτήρι, αναφέρονται οι προχειρότητες της κυβέρνησης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και η προώθηση κουρέματος της τάξεως του 40% στις ιδιωτικές κλινικές, εξ αιτίας των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ, την ώρα που οι σπατάλες στο Δημόσιο συνεχίζονται και η σύλληψη της φοροδιαφυγής, παραμένει εξαγγελία».

Από τεχνική πλευρά στο εύρος των 280-285 μονάδων έχουν διαμορφωθεί αρκετές τιμές στο διάστημα 21/6 έως και 4/7 που θα πρέπει να διασπασθούν ανοδικά προτού «βγει» ο δείκτης στα λίγο υψηλότερα της 20ης Ιουνίου (προς τις 295/300 μονάδες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v