Δόσεις... ρευστότητας ψάχνει το ΧΑ

Κοντά στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Νέο αρνητικό ρεκόρ για το τζίρο. Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (3,2%), Εθνική (15,9%), Πειραιώς (2,2%) και Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες για Τιτάνα, ΕΥΔΑΠ. Η προσοχή στο Eurogroup.

Το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου, για το τρέχον έτος, είναι γεγονός και όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορέσει να ξεφύγει από το τέλμα της συναλλακτικής απαξίωσης, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί.

Από εκεί και πέρα, το συνεχιζόμενο "rotation" σε Δεικτοβαρείς τίτλους διατηρεί τον Δείκτη πέριξ των 850 μονάδων, ή και σχετικά ψηλότερα και βέβαια σε απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 - 790 μονάδων.

Και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, η Εθνική συνέχισε την προσπάθεια ανάδυσης από τα χαμηλά δεκαετιών, ενώ σαφώς διστακτικότερη εικόνα και ηπιότερα κέρδη επέδειξαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς μετά τις 15.14 αυξήθηκε η κινητικότητα των αγοραστών στον τίτλο του ΟΤΕ, μετά τις 15.28 στην μετοχή της ΕΕΕ, του ΟΠΑΠ (ανασύρθηκε από το χαμηλό ημέρας των 6,23 ευρώ) και μετά τις 16.14 στον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων. Προς το τέλος και ενώ έγινε αντιληπτό ότι ο Γενικός Δείκτης θα κλείσει κοντά στο υψηλό ημέρας, πύκνωσαν τις τάξεις των αγοραστών και αρκετοί από τους υπόλοιπους, μη Τραπεζικούς, τίτλοι του FTSE25.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αντίθετα δεν "είδαν" καθόλου το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και Folli Follie Group.

Σημαντική η βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, που βρήκαν (στις 17.00) τον Γενικό Δείκτη (που μετά τις 15.03 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) στις 854,59 μονάδες (+1,63%) και τον έκλεισαν μία ανάσα από το υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 858,4 μονάδες με κέρδη 2,08%.Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και δέκα από τις μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties, Motor Oil, Folli Follie Group.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και μέρος των χαμένων εντυπώσεων προσπαθεί να κερδίσει ο τίτλος της Εθνικής, με δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αθροιστικά κέρδη 25%, αποσπώντας το 24% της συνολκής μικτής αξίας συναλλαγών. Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,60 ευρώ, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 3,00 ευρώ, όμως από εκεί και ψηλότερα θα περιμένει σημαντικά ψηλότερος όγκος πωλήσεων.

Μετά από τρεις συνεχόμενες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος της Τρ. Αττικής (+13,71%), όμως έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 0,5490 ευρώ. Στις 10/7 θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Τράπεζας που προήλθαν από την πρόσφατη ΑΜΚ και αυτό ίσως να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση της Eurobank που έχει ξεκινήσει από τα 2,87 ευρώ (κλείσιμο 25/6) και μετρά αθροιστικές απώλειες 77,94%. Σήμερα, ο τίτλος έκλεισε στα 0,6330 ευρώ με απώλειες 29,9% και ανεκτέλεστο προς πώληση 12995933 τεμ. και εδώ ίσως έχει ενδιαφέρον ο πιθανός επιθετικότατος πωλητής.

Από εκεί και πέρα, το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7000 ευρώ με απώλειες 1,27% διακινώντας 1275136 τεμ., αυτό της Εθνικής στα 0,8400 (+0,6%) με όγκο 1270608 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4250 ευρώ, με όγκο 2570523 και ημερήσιες απώλειες 0,93%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι Τίτλοι Παραστατικοί Δικαιωμάτων προς Κτήση μετοχών (Warrants) της Τράπεζας Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμοι στο Χ.Α. με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±50%, το οποίο επεκτείνεται κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην ισχύουσα απόφαση 22 του Δ.Σ. του Χ.Α.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στο ΧΑ

Oι ανακεφαλαιοποιήσεις τελείωσαν βρίσκοντας τον Τραπεζικό κλάδο κοντά στα ιστορικά του χαμηλά, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Όλοι θα περιμέναμε πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση ο κλάδος θα έβγαινε πιο δυνατός σε σχέση με τις αποτιμήσεις του παρελθόντος παρόλα αυτά τον βρίσκουμε ουσιαστικά κοντά στα χαμηλά του. Στην καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank και το διάγραμμα από μόνο του "φωνασκεί".

Το που θα πάει το ΤΤ έχει μεγάλη σημασία, μιας και θα αλλάξει κάθετα τα οικονομικά  δεδομένα του αγοραστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα μας δείξουν τον δρόμο. Με αυτό το σενάριο θα έχουμε 3 μεγάλους ομίλους και πάλι και η Εθνική μπορεί και πάλι να κερδίσει την πρώτη θέσηΤώρα σε σχέση με τις τιμές, πρέπει να υπολογίζουμε και τις τιμές των warrants.

O λόγος που οι τιμές αμέσως μετά τις ΑΜΚ βρέθηκαν αισθητά χαμηλότερα έχει να κάνει με το ότι πολλά κεφάλαια έσπευσαν να καλύψουν τις ΑΜΚ με σκοπό να πάρουν τα warrants τραβώντας άμεσα μέρος της ρευστότητας τους αμέσως μετά την εισαγωγή των τίτλων.

Έτσι παίρνουν μεγάλες θέσεις στον κλάδο, χωρίς ουσιαστικά να έχουν χρησιμοποιήσει αντίστοιχα μεγάλο κεφάλαιο μιας και μία τυχόν άνοδο στο μέλλον μπορούν να εξασκήσουν τα warrants ή και να τα πουλήσουν. Αυτό που δεν περίμεναν είναι πως οι τιμές μετά τις ΑΜΚ (τιμή μετοχής +warrant) θα ήταν αισθητά χαμηλότερα από την τιμή της αυξήσεως της κάθε Τράπεζας.

Παρόλα αυτά στην Αγορά έχουν πέσει σημαντικά κεφάλαια για να μην προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να υπερασπίσουν τις θέσεις τους.Θυμίζουμε πως η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική μιας και αφορά διαφορετικό πολλαπλασιαστή το κάθε warrant. Σε κάθε περίπτωση η Alpha Bank είναι στην καλύτερη θέση μιας και η τιμή της μετοχής είναι "at the money" δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή της εξάσκησης του 0,44 + interest.

Επίσης δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε στην κίνηση προς τα πάνω γιατί θα υπάρχουν πωλήσεις σημαντικές σε τιμές χαμηλότερα της ΑΜΚ, μιας και θα πρέπει να κοιτάμε την τιμή της μετοχής μαζί με την τιμή του warrant πόσο αξία έχει.Έτσι αν η Εθνική φτάσει στα 2,80 ευρώ και το warrant στα 1,49 ευρώ, τότε πιάνουμε την τιμή της ΑΜΚ στα 4,29 ευρώ, ενώ αντίστοιχα αν η Πειραιώς πιάσει τιμή 1,10 ευρώ και το warrant τα 0,60 ευρώ τότε πιάνει την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ στα 1,70 ευρώ.

Αν κάποιος συγκρίνει τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, θα δει πως οι Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι φτηνές, ενώ παραμένει ο φόβος της συνέχισης της ύφεσης και της μεγέθυνσης των "κόκκινων" δανείων.

Από την άλλη, οι περισσότερες Τράπεζες στην Ευρώπη κρύβουν μέσα τους σημαντικά προβληματικά assets που αργά ή γρήγορα, με μία αναταραχή, θα εμφανιστούν χωρίς παρόλα αυτά κάποιος να είναι σε θέση να ξέρει το μέγεθος.Συμπερασματικά, σε περίπτωση που ο Τραπεζικός κλάδος καταφέρει να πάρει χρηματιστηριακή "ανάσα" ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις και απεγκλωβίσει, έστω και εν μέρει, κεφάλαια που μπήκαν στις ΑΜΚ μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην Αγορά, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με απώλειες έκλεισαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ισχυρά κέρδη στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στο "πράσινο" ξεκίνησε η Wall Street, περιμένοντας την Alcoa που "ανοίγει τον χορό" των αποτελεσμάτων β'  τριμήνου.

Ξεκινώντας από την Ασία, συρρίκνωση εμφάνισε το Ιαπωνικό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάιο, με τα μεγέθη να είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Ο Τραπεζικός δανεισμός στην Ιαπωνία εμφάνισε την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Ιούνιο, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, ενισχύουν τη ζήτηση για νέες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, οι επενδυτές στην Ιαπωνία πούλησαν μεγάλες ποσότητες ομολόγων και εντόκων τον Ιούνιο, εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην Αγορά από την πιθανότητα επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Αμερικανικής Federal Reserve μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές που βρίσκονται στην Ιαπωνία πούλησαν 2,958 τρισ. γιεν (29 δισ. δολάρια) σε ξένα ομόλογα τον Ιούνιο, χωρίς να περιλαμβάνονται τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που οι Ιάπωνες επενδυτές έχουν πουλήσει περισσότερα ξένα ομόλογα από αυτά που έχουν αγοράσει.

Στην υποβάθμιση των προβλέψεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα το 2013 και το 2014 προχώρησε η Citigroup. Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 7,4% το 2013 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 7,6%) και κατά 7,1% το 2014 (από 7,3%). Η υποβάθμιση των προβλέψεων για την πορεία της Κινέζικης οικονομίας αποδίδεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία λόγω προβλημάτων στην άσκηση της Κυβερνητικής πολιτικής.

Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, βαθύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η παραγωγή του βιομηχανικού κλάδου μειώθηκε το Μάιο κατά 1%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αυξηθεί κατά 2%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη μείωση κατά 0,5%.

Η Γαλλική οικονομία αναμένεται να έχει αναπτυχθεί με ποσοστό 0,2% στο β΄ τρίμηνο, δήλωσε η Τράπεζα της Γαλλίας, καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις, η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα ανέμενε το ΑΕΠ της Χώρας να αυξηθεί 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εννοείται ότι λόγω Alcoa, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet προβλέπουν κέρδη ανά μετοχή 6 σεντς και έσοδα 5,85 δισ. δολ. Η μετοχή της εταιρείας έχει βρεθεί υπό πίεση τις τελευταίες εβδομάδες μετά την υποβάθμιση των χρεογράφων της από τη Moody’s σε "Ba1" από "Baa3" με σταθερό outlook ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η JP Morgan υποβάθμισε τη σύσταση σε "neutral" από "overweight" με τιμή - στόχο τα 9 δολάρια.

Η άνοδος της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ πάνω από το 2,7%, την Παρασκευή, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011 είναι η αρχή μίας μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, αναφέρει η Goldman Sachs. Η Goldman προβλέπει πως η απόδοση του 10ετούς θα φτάσει το 2014 στο 2,75% έως 3% για να σκαρφαλώσει έως το 2016 στο 4%.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τα δυο βασικότερα θέματα που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις Αγορές είναι: πρώτον, η θέληση της Fed να αποσύρει τη νομισματική στήριξη προς την Αμερικανική οικονομία και δεύτερον, η αδυναμία των άλλων μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών να ακολουθήσουν τη Fed. Αυτό θα συνεχίσει να προκαλεί μια πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι μετοχές των αναδυόμενων οικονομιών, τα ομόλογα των αντίστοιχων Χωρών καθώς και τα νομίσματά τους.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι το δολάριο, οι Αμερικανικές μετοχές και οι Ιαπωνικές μετοχές. Οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η ΕΚΤ και η ΒοΕ φαίνεται ότι βρίσκονται στην αρχή της "νομισματικής τους χαλάρωσης". Ήδη οι συνεδριάσεις των δυο Κεντρικών Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις σε ευρώ και στερλίνα αντίστοιχα. Όσον αφορά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, έγινε γνωστό ότι υπήρξε πρόταση για μείωση επιτοκίων στο 0,25% και η οποία απορρίφθηκε από 7 μέλη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Weidmann.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς και ο προβληματισμός τους δεν επικεντρώνεται μόνο στην συνεχιζόμενοι συρρίκνωση του τζίρου. Από την άλλη τονίζουν ότι μία τελευταία ελπίδα αφύπνισης της Αγοράς μπορεί να είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης και οι εξελίξεις στην πώληση του Ταχ. Ταμιευτηρίου.
 
Από την άλλη δεν παραλείπουν να τονίζουν ότιη αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της επιβολής δημοσιονομικής λιτότητας στις Χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες και διογκωμένο Δημόσιο χρέος έχει στην πραγματικότητα τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς δημιουργεί ύφεση που εντείνει περαιτέρω το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας είναι η έλλειψη ρευστότητας στην Αγορά, η αδυναμία των Επιχειρήσεων να προσφύγουν σε Τραπεζικό δανεισμό, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και φυσικά, η ανεργία.
 
Οι προοπτικές του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας παραμένουν αβέβαιες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τρόικα, ενώ επισημαίνει πως το αίτημα για την έγκριση της έκθεσης για την Ελλάδα θα εξεταστεί αργότερα αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τρόικας, οι Ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν διορθωτικές δράσεις για να διασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013-2014. Παράλληλα, αναφέρεται πως Ελληνική Κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν να συζητούν της πιθανής περικοπής του ΦΠΑ στην εστίαση.
 
Σημείο καμπής, θεωρεί τις Γερμανικές εκλογές για την Ελλάδα, η Bank of America Merrill Lynch, θεωρώντας ότι μετά το Γερμανικό αυτό πολιτικό ορόσημο, θα διαφανούν και πάλι τα προβλήματα του Ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον οίκο, το 12μηνο που θα επακολουθήσει των Γερμανικών εκλογών θα αποτελέσει άλλη μια μακρά περίοδο αναταραχών και μεταβλητότητας. Οι συνέπειες της λιτότητας και της σκληρής πολιτικής που ασκείται θα είναι ο βασικός λόγος των αρνητικών ειδήσεων που θα αναδεικνύονται. Mείωση κερδών για τις εταιρείες του MSCI Greece κατά 52,1% βλέπει για το 2013 η JP Morgan, ενώ για το 2015 εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 21,6%. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με P/E 11,3 το 2013 και 9,2 το 2015.
 
Σαφώς λιγότεροι οι "κόκκινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του FTSE25, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Folli Follie Group. Πιο συγκεκριμένα, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι ΔΕΗ (-0,43%), ΕΥΔΑΠ (-1,8%), ΟΠΑΠ (-0,31%). Τιτάν (-1,12%), Intralot (-1,94%), Frigoglass (-1,58%).
 
Στην πλευρά των κερδισμένων τα μεγαλύτερα κέρδη, από τους Δεικτοβαρείς τίτλους, για την Εθνική (+15,91%). Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για MIG και Τέρνα Ενεργειακή, του 3% για Alpha Bank και Ελ. Πετρέλαια, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 25αρη.
 
Ο τζίρος της απελπισίας στα 34,7 εκατ., ενώ ικανοποιητική, μόνο για την αναλογία και όχι για την "ποιότητα", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 51 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, ελάχιστοι από αυτούς με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.
 
Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, μπορεί το σύνολο των traders να παρακολουθεί τον τίτλο της Εθνικής, όμως τις εντυπώσεις κερδίζει, μάλλον αθόρυβα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε και στο υψηλό ημέρας. Μάλιστα μετά από 11 συνεδριάσεις, επέστρεψε σε κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 3,18 ευρώ και η επιστροφή σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με κλεισίματα υψηλότερα των 3,29 ευρώ.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, στον Παπουτσάνη και στα 0,6300 ευρώ άλλαξαν χέρια 92996 τεμ., "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν το τελικό κλείσιμο στην Paperpack, τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση πιέσεων για την Alco, που αυξάνει και τον όγκο συναλλαγών, ενώ ο ΟΛΘ ισοφάρισε, σε κλείσιμο, τα υψηλά 58 μηνών (!)  

---ΧΠΑ

Όπως τελείωσε η προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, έτσι ξεκίνησε και η νέα με το θετικό πρόσημο να κυριαρχεί. Το συμβόλαιο είχε καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά, αυξάνοντας το premium στο 0,9%.

Εντυπωσιακή η μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σχετικά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.064 συμβόλαια).

Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.231 - 3.839 Ιουλίου, 986 Αυγούστου και 406 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 295,25) κινήθηκαν μεταξύ 284,25 και 297,5 μονάδων.

Ένας αλλά αξιόλογος ο δανεισμός τίτλων (1.520.800 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (173), ΟΤΕ (1.073), MIG (437), Μυτιληναίο (353), ΔΕΗ (712), Ελλάκτωρα (173), Intralot (311), ΓΕΚ (326), Eurobank (4.619), Alpha Bank (1.455), Εθνική (4.446), Πειραιώς (1.376), Ελ. Πετρέλαια (158), ΕΧΑΕ (117).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 52% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 573 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (327 δικαιώματα αγοράς και 246 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8.750.788 τεμ.), Εθνική (2.320.991 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v