Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Κολλημένος" ο Γενικός Δείκτης και ο... τζίρος

Το Χ.Α. δεν ακολουθεί τις ευρωαγορές παρότι έχει προεξοφληθεί και τυπικά η συμφωνία τρόικας-Αθήνας. Μέτριος τζίρος και ενδιαφέρον που επικεντρώνεται κυρίως στις μετοχές των διεκδικητών του νέου Τ.Τ. Η ΕΤΕ κάνει τη διαφορά.

Μέτρια εικόνα στο Χ.Α., με ήπιες μεταβολές για βασικούς δείκτες και μετοχές, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν περισσότερο. Συγκριτικά, ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται στην περιοχή των 845 μονάδων (0,45%), ο FTSE Large Cap κοντά στις 288-290 μονάδες, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν και τον FT Mid χαμηλότερα.

Στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούν ισχυρότερες τάσεις, με ενδεικτική την αντίδραση του DAX που ενισχύεται κατά 2,45% προς τις 7.915-7.920 μονάδες.

Φαίνεται πως οι τελευταίες εξελίξεις από την Αθήνα (τρόικα - κυβέρνηση) ευνοούν περισσότερο το γερμανικό χρηματιστήριο παρά το ελληνικό. Το Χ.Α. βέβαια έχει την εκκρεμότητα της τυπικής οριστικοποίησης της νέας συμφωνίας -κάτι που θα γίνει σύντομα-, ωστόσο έχει προεξοφληθεί το αποτέλεσμα.

Όμως, από τον πολύ περιορισμένο τζίρο φαίνεται πως η επενδυτική κοινότητα στην πλειονότητά της παραμένει ανενεργή, χωρίς προσανατολισμό και το κυριότερο δίχως δέλεαρ. Βέβαια, όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, σε μια φάση όπου οι πολλοί δεν πιστεύουν σε άνοδο, μια ρηχή αγορά όπως η δική μας μπορεί με μέτριους τζίρους να χειραγωγηθεί ευκολότερα. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Πάντως, προσώρας, ο κλάδος που δείχνει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του όποιου επενδυτικού ενδιαφέροντος και των περισσότερων συναλλαγών είναι ο τραπεζικός. Ένα μέρος της αγοράς ποντάρει στον διαγωνισμό του νέου Τ.Τ., ρισκάρει με τις εξελίξεις και σε ποιον θα καταλήξει εν τέλει η πλούσια -σε ρευστό/διαθέσιμα- «νύφη».

Το ταμπλό από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας επιχειρεί να αποτυπώσει και να προεξοφλήσει τον νικητή. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για ανατροπές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη διαδικασία, που επηρεάζει και βραχυπρόθεσμα την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank.

Σε επίπεδο εντυπώσεων -πάντα με όσα γράφει το... ταμπλό- η Alpha Bank δείχνει τις τελευταίες 3-5 μέρες να έχει πλεονέκτημα, τη στιγμή που η μετοχή της Eurobank έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Ωστόσο, αυτή η εικόνα του ταμπλό δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική όσων διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο.

Από το υπόλοιπο... ταμπλό ξεχωρίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Πειραιώς, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Τιτάν.

Για τη συνέχεια οι 280 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς για τον 25άρη, ενώ το ενδιαφέρον μένει επικεντρωμένο κυρίως στις μετοχές που σχετίζονται με τις διαδικασίες στο νέο Τ.Τ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v