Η υπεραπόδοση της Εθνικής, τα κέρδη για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και οι νέες σημαντικές απώλειες για τον τίτλο της Eurobank είναι τρία από τα λιγοστά άξια αναφοράς που διαδραματίζονται στο Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται μετά τις 16.00 κατά περίπου 1,2% και κινείται στα επίπεδα των 850 μονάδων αλλά ο τζίρος των μόλις 22 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτικός της εικόνας της αγοράς.
Την ίδια ώρα, η κίνηση των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων είναι επιθετικότερη, καθώς ο DAX ενισχυόταν κατά 2,15% στις 7.973 μονάδες, ο FTSE 100 στις 6.458 μονάδες (1,3%) και κατά 1,65% ο CAC 40 στις 3.820 μονάδες. Μικρή αντίδραση και για το ευρώ προς το 1,2865 δολάριο.
Στο Χ.Α. οι όποιοι ενεργοί παίκτες έχουν προεξοφλήσει και την τυπική επικύρωση της συμφωνίας με την τρόικα, παρά τη μέχρι τώρα δυστοκία. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr σημειώνεται:"...Υπάρχει πρόοδος, αλλά παραμένουν αβεβαιότητες στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζει η ανακοίνωση της τρόικας. Όπως αναφέρεται υπάρχει η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και τώρα καλείται το Eurogroup και το ΔΝΤ να δώσουν την έγκρισή τους. Όπως σημειώνεται η Ελλάδα δεσμεύεται τις επόμενες ημέρες να πάρει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καλύψουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των δανειστών. Αναφορικά με το ΦΠΑ δεν υπάρχει σε αυτήν τη φάση συμφωνία, αλλά η συζήτηση συνεχίζεται".
Προφανώς με τόσο μέτριες συναλλαγές και με τα κέρδη του Γ.Δ. δεν υφίσταται για το Χ.Α. θέμα μη συμφωνίας ή άλλης ουσιαστικότερης εμπλοκής. Ωστόσο, η αγορά δεν αρκείται στην επίτευξη συμφωνίας -αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ-, αλλά περιμένει τα απαραίτητα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σε επιχειρηματικό επίπεδο, στις κινήσεις που απαιτεί η πραγματική οικονομία.
Πού να ποντάρει η αγορά, όταν λ.χ. ούτε αυτό το φορολογικό ξεφεύγει από το σύνηθες πλαίσιο του «ράβε-ξήλωνε», περιλαμβάνει ψήγματα αναπτυξιακής λογικής και βρίσκει αντίθετη την επαγγελματική κοινότητα στο σύνολό της;
Αλλά και οι απαραίτητες για την τρόικα αποκρατικοποιήσεις αποτυπώνονται στην υπόθεση του ΟΠΑΠ, στην κωλυσιεργία και στις εμπλοκές που παρουσιάζονται. Πώς λοιπόν έχουμε την απαίτηση να «παιχτεί» κάτι καλό στο Χ.Α. αυτήν την περίοδο;
Στις τράπεζες το ενδιαφέρον επικεντρώνεται (κυρίως) βραχυπρόθεσμα στον διαγωνισμό του νέου Τ.Τ. Σε σχετικά θέματα της Αναστασίας Παπαϊωάννου και του Χρήστου Κίτσιου αναφέρονται λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στον κλάδο.
Ενδιαφέρουσα η κίνηση στη μετοχή της Εθνικής, καθώς νωρίτερα αντέδρασε έως τα 2,39 ευρώ, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στο +10%. Αντίδραση από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με αγοραστές από την περιοχή των 2,10 ευρώ. Αντίδραση και για τη μετοχή της Πειραιώς, στο 0,437 ευρώ της Alpha Bank με εμφανή την προσπάθεια να κρατηθεί η τιμή της ΑΜΚ (στο 0,44 ευρώ), γεγονός που μέχρι τώρα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τους παίκτες.
Με μέτριους τζίρους ενισχύεται η τιμή των Ελληνικών Πετρελαίων -με σημαντική στήριξη στο δείκτη-, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, της MIG, της Motor Oil, του Μυτιληναίου. Κέρδη σημειώνει ο ΟΤΕ, ενώ αντίθετα απώλειες σημειώνει ο ΟΠΑΠ. Στο +2% η μετοχή της Coca Cola
Συνεχίζονται οι πιέσεις για τον FT Mid, που νωρίτερα διόρθωσε έως τις 1.025 μονάδες λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης της μετοχής της Eurobank. Απώλειες έως 67% σε διάστημα εβδομάδας για τη Eurobank, όπου και σήμερα ασκείται πίεση.
Αντίθετα, αντιδρά η Attica Bank, ενισχύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και η ΣΙΔΕΝΟΡ κι η Χαλκόρ. Ωστόσο, ακόμη και στον FT Mid υπάρχουν μετοχές, λ.χ. Σαράντης, Πλαίσιο, ΟΛΘ, ΕΒΖ, με συναλλαγές από 11(!) έως 950 τεμάχια.