Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο

Η Αθήνα «βολεύεται» λόγω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, αλλά με λιγοστά ανοιχτά μέτωπα να κλείνουν επί της ουσίας. Οι τράπεζες και ο διαγωνισμός για το νέο ΤΤ μονοπωλούν το περιορισμένο ενδιαφέρον.

Το Βερολίνο «ψαλίδισε» τις δόσεις, οι F.T. σημειώνουν πως οι Γερμανοί «κουκουλώνουν» την κρίση (με ορίζοντα τις εκλογές του Σεπτεμβρίου), η Wall ενισχύεται με το βλέμμα στα μεγέθη του δευτέρου τριμήνου, το Χ.Α. προεξοφλεί μία φθηνού κόστους ανοδική προσπάθεια και στις τράπεζες σημαίνει η ώρα της κρίσεως για το «νέο Τ.Τ.».

Στις 858,40 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τράβηγμα προς τα τελευταία 45΄ της χθεσινής συνεδρίασης και κλείσιμο οριακά στα υψηλά ημέρας των 858, 50 μονάδων. Με την αξία των συναλλαγών μόλις στα 34,7 εκατ. ευρώ με 25,4 εκατ. μετοχές, υπεραπόδοση για τον τίτλο της Εθνικής και νέα βύθιση της Eurobank στο 0,633 ευρώ.

Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναφέρονται λεπτομέρειες και παρασκήνιο της τακτικής μαστίγιο και δόσης καρότου που ακολουθεί το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα. Βέβαια, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη, το οικονομικό επιτελείο επίσης, ενώ κατά την εκτίμησή μας ενδεικτική είναι η αδυναμία των αρμοδίων να εξασφαλίσουν έστω τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Από τον Αύγουστο λένε και τον Αύγουστο - καλό Σεπτέμβριο θα έχει φύγει και θα έχει χαθεί η αιχμή της τουριστικής περιόδου. Καλό 2014 σα να λέμε, με διπλές, τριπλές εκλογές... Έχει ο Θεός...

Εν πάση περιπτώσει, το πολιτικό σύστημα δεν λέει να αλλάξει με τίποτε και φοβούμεθα πλέον πως και να ήθελε δεν θα μπορούσε, έρμαιο του αυτοεγκλωβισμού του. Το αναφέρουμε αυτό γιατί ανάλογη αναβλητικότητα επικρατεί στα ουσιώδη -υποτίθεται- του προγράμματος αναδιάρθρωσης με αιχμή τον ΟΠΑΠ, όπου η διελκυστίνδα συνεχίζεται.

Σε μπρα ντε φερ συμφερόντων για το Ταμιευτήριο αναφέρεται ο Χρ. Κίτσιος καθώς όντως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να επιδείξει η αγορά σε αυτήν τη συγκυρία. Εμφανείς οι κινήσεις στο... ταμπλό, και με εύλογο επικοινωνιακό χαρακτήρα, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

Στο 0,439 ευρώ η τιμή για τη μετοχή της Alpha Bank, ενθαρρυντικό το χθεσινό 16άρι της Εθνικής στα 2,55 ευρώ, και η προσπάθεια της Πειραιώς. Και βεβαίως η νέα βουτιά για τον τίτλο της Eurobank, που μόνο τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις μετράει ισάριθμα 20άρια στο μείον.

Δεδομένης της συμμετοχής ποσοστού του ΤΧΣ (98,56%), κυκλοφορεί ένα free float της τάξεως του 1,5%, ήτοι περί τα 60 εκατ. μετοχές. Άξια αναφοράς και προσοχής η πορεία της μετοχής από την επομένη κιόλας της ακύρωσης της συμφωνίας με την Εθνική, συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 8/4. Τρεις περίοδοι χρήζουν αναφοράς: η πρώτη στις 8-11/4 με ακραία άνοδο, η δεύτερη στις 13-17/5 με επίσης ακραία αντίδραση και η τρίτη και τελευταία στις 29/6-8/7, δηλαδή εχθές.

Αυτά και τίποτε περισσότερο και ο νοών νοείτω.

Η χθεσινή προσπάθεια προεξόφλησης, αποτελεσματική προς το τέλος, έδωσε ώθηση σε μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επαναφέροντας αρκετούς τίτλους προς τις δεύτερες αντιστάσεις τους. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό σε αυτήν τη φάση (άλλωστε τα άξια αναφοράς είναι μετρημένα). Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Marfin Investment Group, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, METKA, ΒΙΟΧΑΛΚΟ (από τον FTSE Large Cap) έδειξαν σημεία επανενεργοποίησης και αντανακλαστικά που χρειάζεται η αγορά. Από τον δε Ft Mid επίσης μετοχές-σηματωροί όπως ΓΕΚ-Τέρνα, Χαλκόρ, ΣΙΔΕΝΟΡ και τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Attica Bank ξεχώρισαν.

Σημειωτέον πως ο δείκτης της μεσαίας κατηγορίας μετρά ένα πτωτικό σερί πέντε αρνητικών συνεδριάσεων με υποχώρηση από το επίπεδο των 1.178 της 2ας/7 μέχρι το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.014 μονάδων, εχθές.

Το σημειώνουμε επειδή ο δείκτης έχει άλλο ένα άσχημο τεχνικά σερί στο διάστημα 23-30 Μαΐου, με έξι πτωτικές συνεδριάσεις, που οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμο χαμηλό (20 ημερών).

Ο δείκτης από τη συνεδρίαση της Παρασκευής γράφει πλέον χαμηλότερο σημείο εξέλιξης, που μας καθιστά επιφυλακτικούς λόγω της εγγύτητας των ελάχιστων τιμών της 8ης Απριλίου. Κακό πτωτικό διάγραμμα ενός δείκτη που από αρκετούς (και από τη στήλη) θεωρείται ιχνηλάτης της ευρύτερης τάσης. Μακάρι να κάνουμε λάθος...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v