Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαφνική υποχώρηση προς τις 840 μονάδες

Απώλειες ισχυρότερες του 1% καταγράφει πλέον ο Γενικός Δείκτης. Ανεβάζει ταχύτητες και ο τζίρος. Μόνο η Εθνική Τράπεζα με θετικό πρόσημο από τον FTSE 25. Πτώση άνω του 2% για Alpha, OTE, OΠΑΠ, Intralot. Κέρδη για τη Eurobank.

Αιφνίδια ανατροπή σκηνικού στο ΧΑ με σχεδόν κάθετη υποχώρηση των βασικών δεικτών μετά τις 15:25. Στις 845 μονάδες διόρθωνε κατά 1,35% ο Γενικός Δείκτης, κατά 1,34% προς τις 288 μονάδες ο FTSE 25.

Mε την αξία των συναλλαγών να περνά τα 43 εκατ. και μόλις μια μετοχή από τον 25αρη, την Εθνική, να κινείται ανοδικά. Ρευστοποιήσεις εντονότερες ή όχι στις υπόλοιπες 24 μετοχές. Αναλυτικότερα πτώση άνω του 2% σημειώνουν οι τίτλοι των Alpha, Intralot, OΠΑΠ, ΟΤΕ. Στον αντίποδα σε θετικό έδαφος κινείται η Eurobank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την κάθετη διόρθωσης στις αποφάσεις του χθεσινοβραδινού Eurogroup που ουσιαστικά δίνει ψήφο ανοχής προς την Αθήνα. Όμως αυτά ήταν γνωστά από νωρίς το πρωί.

Περισσότερο κακό στην αγορά φέρεται να κάνει η σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ που όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day βλέπει «πολιτικές ευθύνες» πίσω από τη βαθιά ύφεση.

Το Ινστιτούτο κάνει λόγο για αποσπασματικές κινήσεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις, για ένα πολιτικό σύστημα που προτιμά την προσαρμογή μέσω βαθιάς ύφεσης από τις ενεργές πολιτικές.

Βλέπει δε ύφεση έως 5% το 2013 και έως 27,8% ανεργία. Στην αλλαγή στάσης του ΙΟΒΕ αποτυπώνεται έντονο παρασκήνιο και εκατέρωθεν πιέσεις από παραγωγικούς φορείς και τμήματα που εγχώριου επιχειρείν.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί η επικείμενη απόφαση για άρση της απαγόρευσης του short selling στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v