Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνδυνος να μετατραπεί το ΤΤ σε νέα "νάρκη"

Μετά τον ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και από εχθές το ΤΤ. "Νάρκες" για το ΧΑ στην προσπάθεια αφομοίωσης και προεξόφλησης της παρασκηνιακής μάχης συμφερόντων. Νέος συναγερμός, αυτήν τη φορά από το ΙΟΒΕ, για την οικονομία.

Όλα τα είχε η αγορά, ήρθαν και οι χθεσινές εξελίξεις από το μέτωπο του Ταμιευτηρίου για να... βελτιωθεί προσέτι το κλίμα. Το χρηματιστήριο συνεχίζει στην ιδιότυπη προσπάθεια ενσωμάτωσης όσων διαδραματίζονται και προεξόφλησης όσων συντελούνται (κυρίως) παρασκηνιακά και έρχονται, με τους βασικούς δείκτες σήμερα σε στάση αναμονής.

Στις 838 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 286 ο FTSE Large Cap, αν και ο δείκτης που μας καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς είναι ο Mid Cap που εχθές έχασε τις 1.000 μονάδες. Συνεδρίαση θρίλερ η χθεσινή, με την απότομη βουτιά που σημειώθηκε λίγο μετά το μέσον της να οφείλεται τελικά στην παρ΄ολίγον εμπλοκή στη συνεδρίαση του ΤΧΣ για τον διαγωνισμό του Τ.Τ. Οφείλω να επανορθώσω όσον αφορά την αφορμή της αιφνίδιας υποχώρησης -σχεδόν κάθετης- των δεικτών που εν τέλει οφειλόταν σε αυτές τις εξελίξεις και ελάχιστα στη δημοσιοποίηση της αναμφίβολα ανησυχητικής έκθεσης του ΙΟΒΕ, όπως εκτίμησα και ανέφερα στο σχόλιό μου.

Ωστόσο, είναι προφανές πλέον πως η κατάσταση αντί να εξομαλύνεται περιπλέκεται περισσότερο σε όλα τα ουσιαστικά -υποτίθεται- μέτωπα. Γνωστή λίγο ως πολύ η κατάσταση στον ΟΠΑΠ, όπως με σειρά άρθρων έχει αναδείξει το euro2day- κυρίως ο Γ. Παπανικολάου, εμπλοκή στο θέμα της ΔΕΗ με Κοπελούζο όπως αποκαλύπτει ο Μιχ. Καϊταντζίδης και από εχθές το βραδάκι ελλοχεύει ο κίνδυνος φιάσκου ολκής και για το ΤΤ, όπως σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος.

Εύλογα, σε μία ιστορική περίοδο με σύγκρουση συμφερόντων, μεγαλόσχημων, με αναδιάταξη ισορροπιών, παραδοσιακών δυνάμεων παλαιών και νέων τζακιών, υπό τη σκιά της τρόικας, να έχουμε εκτροπές και κωμικοτραγικές εξελίξεις όπως αυτές που παρατηρεί άφωνη η αγορά εδώ και καιρό.

Το έχουμε ξαναπεί, έτσι δεν πάμε πουθενά, έτσι το Χ.Α. δεν μπορεί να ξεκολλήσει, έτσι η πραγματική οικονομία θα βουλιάζει όλο και περισσότερο. Σε σημείο που και το μέχρι πρότινος φιλικό προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών ΙΟΒΕ να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του.

Το Χ.Α. κερδίζει από τον χρόνο που κερδίζει και η κυβέρνηση και προσώρας αποφεύγεται η περαιτέρω διόρθωση χαμηλότερα και των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Αλλά με περίοδο σιωπηρής ανοχής από το Βερολίνο, μέχρι τις γερμανικές εκλογές, καθώς όπως σημείωναν εύστοχα εχθές οι Financial Times στο άρθρο με τίτλο η Γερμανία "κουκουλώνει" την κρίση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε αρχικά η προεξόφληση όσων έπονταν από τη διαδικασία για την απόκτηση του Τ.Τ. Η μετοχή της Εθνικής συνέχισε την αντίδρασή της - απαγκίστρωση από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας με τοπική κορυφή στα 2,82 ευρώ, για να κλείσει τελικά στα 2,75 ευρώ. Αντίστοιχα όμως για τη μετοχή της Alpha Bank υψηλή τιμή σημειώθηκε στο 0,443 και τελική στο 0,426 ευρώ, για την Πειραιώς στο 0,95 και τελική στο 0,902. Έως το 0,687 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Eurobank προφανώς σε ένα βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα προεξόφλησης, για να γυρίσει στο τέλος στο 0,633 ευρώ.

Το χειρότερο όμως για τον κλάδο είναι η τυπική διάρρηξη των δεσμών-συμφερόντων μεταξύ των ίδιων των μελών του συστήματος, για το Μαξίμου όμως ο κίνδυνος ενός ακόμη φιάσκου, το ενδεχόμενο νομικών εμπλοκών κ.λπ. Εν γένει εξελίξεων που θα τραυματίσουν ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα και τις σχέσεις στον κλάδο. Για να δούμε πώς θα διαχειριστεί και αυτόν τον γόρδιο δεσμό η κυβέρνηση, όταν για 3-4 ή μήπως 5 εβδομάδες δεν μπορεί να διευθετήσει τα της ΕΡΤ.

Η μετοχή της ΔΕΗ πιέστηκε σημαντικά εχθές και για εγγενείς λόγους με συναλλαγές 451.831 τεμαχίων χάνοντας μάλιστα σε κλείσιμο τα κρίσιμα 6,60 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να ταλαιπωρείται σταθερά κάτω από τα 6,60-6,40 ευρώ σε μία φάση συσσώρευσης αμέσως μετά το -4,01% της 20ής Ιουνίου.

Ανησυχητική η εικόνα και για τη μετοχή του ΟΤΕ, που έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 6,20-6 ευρώ και με το χθεσινό -6,05% απειλείται με επιστροφή στα ελάχιστα της 26ης/6, δηλαδή προς τα 5,26 ευρώ, εάν δεν αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού.

Η Eurobank Properties και η Motor Oil ήταν οι μόνες δύο μετοχές του 25άρη που έμειναν σταθερές (σε κλείσιμο) στα 7 και στα 7,60 ευρώ αντίστοιχα, ενώ μόνο μία, η Εθνική, βγήκε κερδισμένη και μάλιστα κατά 7,84% στα 2,75 ευρώ.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα των μετοχών του Ft Mid, αλλά όχι του ίδιου του δείκτη λόγω του -21,2% της Attica Bank στο 0,379 ευρώ αλλά και της διόρθωσης της Ιντρακόμ. Ήταν όμως περισσότερες οι μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά (Χαλκόρ, Φουρλής, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Ικτίνος, ΕΥΑΘ, J&P Άβαξ), ενώ σταθερές έμειναν η Eurobank και ο Σαράντης.

Από τεχνική πλευρά το χθεσινό χαμηλό και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 838,29 μονάδες δημιουργεί ένα... κενό που θα μπορούσε να τραβήξει την αγορά προς τις 796 ,5 μονάδες, το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 3ης Ιουλίου.

Σαν να λέμε... άντε πάλι από την αρχή

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v