Από το κακό, στο... χειρότερο το Χρηματιστήριο

Κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο οι Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ. Κοντά στο χαμηλό ημέρας η Alpha Bank. Ισχυρές πιέσεις και στα warrants. Άνοδος για FF Group. Αναιμικός ο τζίρος των συναλλαγών.

Από το κακό, στο... χειρότερο το Χρηματιστήριο
Στις Αγορές υπάρχει ένα παλιό χρηματιστηριακό αξίωμα: "Όταν σου πούνε μία μετοχή, δες τι έκανε την προηγούμενη μέρα".

Όταν λοιπόν χθες ο Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κλείνει στο χαμηλό ημέρας και σήμερα, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, δεν διεκδικεί έστω και για ένα λεπτό το θετικό πρόσημο και μάλιστα κλείνει σχετικά κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, αν μη τι άλλο, αυτό πρέπει να προβληματίσει εντονότατα τα ενεργά χαρτοφυλάκια.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι ότι κινείται χωρίς όραμα και με εμφανή έλλειψη προσδοκιών. Η πολυαναμενόμενη δόση έρχεται με ... δόσεις και ελαφρώς "κουρεμένη". "Δεδομένων των διαρκών καθυστερήσεων στις Ελληνικές μεταρρυθμίσεις, η διατήρηση της πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι μια λογική στρατηγική", σχολιάζει η Bank of America Merrill Lynch. "Η απόφαση για καταβολή της δόσης σε υπό –δόσεις, καταδεικνύει ότι επιμένει το ρίσκο για την Ελληνική Αγορά", σημειώνει ο οίκος.

Η υπόθεση πώλησης του ΤΤ δείχνει δείγματα "εκφυλισμού" εν μέσω αρνητικότατης ειδησεογραφίας.

Την ώρα που ο αναιμικός τζίρος δεν φαίνεται να εμποδίζει το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών, η Αγορά σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να πείσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν σε ρόλο θεατή, να ενεργοποιηθούν. Και όταν μία Αγορά δεν μπορεί να ασκήσει "ψυχαναγκασμό" στα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός και τα τελευταία εκτιμούν με σχετική σιγουριά ότι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα οι τιμές θα είναι ίδιες ή και χαμηλότερες, ασφαλώς και δεν υπάρχει ελπίδα για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Επόμενος "πυλώνας" ανησυχιών είναι η πιθανολογούμενη επιστροφή του "short selling", από 12/7, στις Τραπεζικές μετοχές και βέβαια παραμένει ζητούμενο το πως θα αντιδράσει ο κλάδος, που τώρα και χωρίς τις "ανοιχτές" πωλήσεις, ο κλαδικός του δείκτης επιστρέφει σε τιμές Απριλίου 2013 και Ιουνίου 1987 (!)

Τέλος, φαίνεται να επιστρέφει στο τραπέζι των ανησυχιών ο πολιτικός παράγοντας, με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η παρούσα Κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να περάσει νέα μέτρα, αν αυτά απαιτηθούν από τους δανειστές της Χώρας.

Πέραν όλων αυτών, αυτό που δείχνει περισσότερο σίγουρο είναι ότι η παντελής έλλειψη θετικών καταλυτών, σε συνδυασμό με την "Καλοκαιρινή σιέστα", θα διατηρήσουν τους χαμηλούς τζίρους και την διάβρωση της υπομονής και των αποτιμήσεων (!)

Τεχνικά, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 810,12 μονάδων (-3,36%) και να έκλεισε στις 819,54 μονάδες με απώλειες 2,24%, όμως η εικόνα δείχνει να επιστρέφει σε μάλλον ανησυχητικά επίπεδα. Σε περίπτωση απώλειας του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, δύσκολα ο Δείκτης θα βρει στήριξη στις 760 μονάδες και δεν θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 730 μονάδες.

Σημείο - κλειδί οι 272 μονάδες (αφού χάθηκαν έστω και οριακά οι 280 μονάδες) για τον FTSE-25. Πιθανή καθοδική καταστρατήγηση θα ανοίξει την "καταπακτή" για τις 260 και 238 μονάδες.

Σαφώς μικρότερος του χθεσινού ο σημερινός τζίρος υποχώρησε στα 46 εκατ., ενώ το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχόλησαν" μόλις έξι τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, Εθνική, Αττικής, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν. Στο υψηλό ημέρας και αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Eurobank Properties και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και Jumbo, με την τελευταία και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων, να το "παλεύει" στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπως χθες έτσι και σήμερα οι τίτλοι των Εθνικής και Eurobank ξεκίνησαν με "ΑΜΕΜ", αλλά σε ανάποδη, από χθες, φορά.

Ο τίτλος της Εθνικής άνοιξε στα 2,65 ευρώ (-3,64%), στην διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι τα 2,53 ευρώ (-8%) και τελικά έκλεισε στα 2,61 ευρώ με απώλειες 5,09%.

Ο τίτλος της Eurobank άνοιξε στα 0,6550 ευρώ (+3,48%), αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,6800 ευρώ (+7,42%) και τελικά έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,5600 ευρώ με απώλειες 11,53%.

Κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,4050 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank με απώλειες 4,93%.

Σχετικά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και σε νέο χαμηλό δεκαετιών έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς (0,8690 ευρώ, -4,10%).

Υπό ασφυκτική πίεση ο τίτλος της Τρ. Αττικής, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο ανώτατο όριο πτώσης (-29,82%), διακινώντας τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών "ever" (!).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 664.689.407 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 699.673.060.

Συνεδρίαση ισχυρών απωλειών και για τα Τραπεζικά warrants, σαφέστατη ένδειξη ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια μειώνουν γενικότερα και όχι επιλεκτικά, θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6280 ευρώ (-8,32%) διακινώντας 2207679 τεμ., αυτό της Εθνικής στα 0,7150 ευρώ με απώλειες 12,8% και όγκο 1361027 τεμ. και της Πειραιώς στα 0,4200 ευρώ (-2,33%) και συνολικό όγκο 2346825 τεμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το warrant της Εθνικής "μετρά" 10 πτωτικές συνεδριάσεις σε σύνολο έντεκα και έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο, από τις 27/6, όταν και ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο Χ.Α.

Στο χαμηλότερο σημείο, από το "ντεμπούτο" στις 3/7, έκλεισε και το warrant της Πειραιώς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι οι διεθνείς Αγορές έχουν την διάθεση να κινηθούν σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα με στόχο τις 1680 - 1690 μονάδες για τον δείκτη - σηματωρό S&P 500, σύμφωνα με την εκτίμηση του Πάνου Δάντη.
 
Οι συνεχιζόμενες "ενέσεις" ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, σε συνδυασμό με τις επιθετικές ρευστοποιήσεις ομολόγων, οδηγούν πακτωλό κεφαλαίων στις Αγορές μετοχών, με τους επενδυτές να παραμένουν "ασυγκίνητοι” στις όποιες αρνητικές ειδήσεις υπάρχουν για την Παγκόσμια οικονομία.
 
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τέσσερις φορές, τις εκτιμήσεις του για την Παγκόσμια ανάπτυξη.
 
Εντός των τειχών και λόγω της παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας από την Αγορά, η εγχώρια οικονομία είναι λίγο πριν το "κραχ", με τις Επιχειρήσεις και τον Ιδιωτικό τομέα να επιβαρύνονται όλο το κόστος προσαρμογής.
 
Η κακή εικόνα της εγχώριας πραγματικής οικονομίας θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε ανοδική προσπάθεια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που θα συνεχίσει να προβληματίζεται από τις πολιτικές επιλογές και αυτής της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να διατηρήσει "στο απυρόβλητο" τον τεράστιο και αποδεδειγμένα δυσλειτουργικό Δημόσιο τομέα.
 
Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες παλινωδίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, θα έχουν σε αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και να επιτείνεται η ύφεση, σύμφωνα με την άποψη του CEO της Alfa Alliance.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο των μεγάλων Ασιατικών Αγορών και στο ξεκίνημα της Wall Street, ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής υποβάθμισης της Ιταλίας από την S&P σε "BBB" από "BBB+", με το outlook να είναι αρνητικό.
 
Ξεκινώντας από την Ασία και όπως προαναφέρθηκε, με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι Ασιατικοί δείκτες, με το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία να υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας και τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος στην Αυστραλία.
 
Αιφνιδιαστική χαρακτηρίστηκε η μείωση των εξαγωγών στην Κίνα με τους αναλυτές να εκτιμούν πως πλέον, η επιβράδυνση θα είναι μεγαλύτερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 3,1% σε ετήσιας βάση, ενώ οι εισαγωγές κατά 0,7%. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών και μάλιστα κατά 4%. Αντίστοιχα για τις εισαγωγές προέβλεπαν ισχυρή άνοδο της τάξεως του 8%.
 
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία παρέμεινε χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε στην αρχή του έτους, σε μια ένδειξη ότι η Κεντρική Τράπεζα ίσως χρειαστεί να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την υπόλοιπη οικονομία, καθώς επιβραδύνεται η ανάπτυξη του κλάδου εξόρυξης. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος των Westpac Banking Corp/Melbourne Institute, υποχώρησε κατά 0,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τις 102,1 μονάδες του Ιουνίου.
 
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνάντηση της για τον περαιτέρω σχεδιασμό της πολιτικής της.
 
Μεταφερόμενοι στην Ευρώπη, σε "σταθερές" από "αρνητικές" αναβάθμισε η Moody's τις προοπτικές του Τραπεζικού Συστήματος της Βρετανίας.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed και την ομιλία B. Bernanke.

Επιστροφή στο ΧΑ

Γυρίζοντας στα δικά μας, καθίσταται πλέον σαφές ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα για την εγχώρια οικονομία και για την γενικότερη πορεία της Χώρας, επιστρέφουν δριμύτερα και αυξάνονται μέρα με την μέρα.
 
H ανικανότητα, ή η απροθυμία, της Ελλάδας να συλλέξουν φόρους απειλεί να δημιουργήσει νέο χρηματοδοτικό κενό, τονίζουν οι δανειστές, σύμφωνα με report 47 σελίδων που επικαλείται το Reuters, που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2013 και 2014 παραμένουν υπό υψηλή αβεβαιότητα. Το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας φέτος και το 2014 μπορεί να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ". Για το 2015 εκτιμά δημοσιονομικό κενό άνω του 1,75% του ΑΕΠ και υψηλότερο του 2% για το 2016.
 
"Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα επί Ευρωπαϊκού εδάφους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία", διαμηνύουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times. Όπως τονίζουν, "στην περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί οι δανειστές να αποφάσισαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση προς την Κυβέρνηση, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που της έχει ζητηθεί από την τρόικα". Κατά τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει για κανέναν λόγο ούτε τελειώσει, ούτε βαίνει προς αποκλιμάκωση. Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή οικονομία. Νέες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις θα έρθουν στο προσκήνιο, δοκιμάζοντας για μια ακόμη φορά την ικανότητα των Ευρωπαίων να διαχειριστούν την κρίση χρέους. Τα Κράτη - πιστωτές έχουν καταστεί εχθρικά προς τον Νότο, ενώ ο Νότος δεν έχει άλλη υπομονή, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας... "Αυτή η τοξική αντιπαράθεση μεταξύ Βορρά και Νότου θα γράψει το φινάλε της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους...". καταλήγουν οι Financial Times.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η "WSJ" που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στο 157% του ΑΕΠ στο τέλος της περασμένης χρονιάς και ας προηγήθηκε μία αναδιάρθρωση του, που δραστικά μείωσε την αξία του χρέους που είχαν στα χέρια τους ιδιώτες. Την ίδια ώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 ήταν 10% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία έχει φθάσει το 26,8%, η ύφεση της οικονομίας συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια, και απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και για έκτη χρονιά με την επίσημη πρόβλεψη να κάνει λόγο για μείωση 4,4% του ΑΕΠ". "Όλα αυτά" εξηγεί η εφημερίδα "υπογραμμίζουν αυτό που σιγά - σιγά γίνεται σαφές στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη: η Ελλάδα δεν θα ξεχρεώσει ποτέ τα χρήματα που έχει δανειστεί" (!)
 
Στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Eurobank Properties, μόνος διασωθείς τίτλος αυτός της Folli Follie Group (+0,63%).
 
Στην "κόκκινη" πλευρά, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Εθνικής και Μέτκα, του 4% για Alpha Bank, Πειραιώς, Ελλάκτωρα και Σωλ. Κορίνθου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και σε 18 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

----ΧΠΑ

Σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, τα κυριότερα χαρακτηριστικά ήταν η σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.124 συμβόλαια), και η επιθετικότερη παρουσία των πωλητών στο συμβόλαιο του δείκτη, με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του premium στο 0,55%.
 
Τίποτα το ιδιαίτερο τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.648 - 4.835 Ιουλίου, 354 Αυγούστου και 459 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 281,25) κινήθηκαν μεταξύ 277,25 και 289 μονάδων.
 
Συνεχίστηκε ο δανεισμός τίτλων (20.600 Εθνική, 12.600 Ιντρακόμ, 209.100 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (204), ΟΤΕ (1.741), MIG (527), Μυτιληναίο (244), ΔΕΗ (922), Ελλάκτωρα (286), ΓΕΚ (464), Eurobank (7.110), Alpha Bank (1.523), Εθνική (3.500), Πειραιώς (1.387), Ελ. Πετρέλαια (111), ΕΧΑΕ (324), Βιοχάλκο (113), Σωλ. Κορίνθου (141).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες δήλωσαν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφηκαν μόλις 128 τεμάχια (74 δικαιώματα αγοράς και 54 δικαίωμα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε στο 52%.Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων. Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.271.588 τεμ.), Εθνική (2.327.191 τεμ.).Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,20 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v