Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο

Όλο και βαρύτερο το κλίμα στο Χρηματιστήριο, με αφορμή (κυρίως) τις εξελίξεις στον διαγωνισμό του ΤΤ. Αμφισβήτηση και επιφυλακτικότητα από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Συνεχείς ρευστοποιήσεις και σε μη τραπεζικά χαρτιά. Κάτω από τις 820 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης.

Σε δύο φάσεις εκδηλώθηκε σήμερα η πίεση στο Χ.Α., με αφορμή την κατακόρυφη διόρθωση της μετοχής της Eurobank. Πολύ «ευαίσθητο» το Χ.Α. στις εξελίξεις, που όπως φάνηκε από τη χθεσινή βουτιά επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις κινήσεις των insiders. 

Όταν λίγο μετά τις 12.15 και στη συνέχεια μετά τις 13.05 η μετοχή της Eurobank δέχθηκε κύματα ρευστοποιήσεων υποχωρώντας από το 0,680 στο 0,555 ευρώ, ενεργοποιήθηκαν σχεδόν αντανακλαστικά εντολές πώλησης για την πλειονότητα των μετοχών του Ftse Large Cap και λιγότερο του Ft Mid.

Έτσι οι απώλειες τόσο του Γ.Δ. όσο και του 25άρη διευρύνθηκαν σε δύο φάσεις μετά τις 12.15, με συνέπεια ο μεν πρώτος να βυθιστεί περισσότερο έως τις 818,63, ο δε δεύτερος έως τις 278,93 μονάδες.

Με περισσότερες συναλλαγές και στις δύο φάσεις βύθισης, καθώς οι ρευστοποιήσεις από τη μετοχή της Eurobank επεκτάθηκαν ταχύτατα στους τίτλους της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Σχεδόν παράλληλες οι πωλήσεις στους τίτλους των Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Τέρνα Ενεργειακής και γενικότερα τίτλων που θεωρούνται σηματωροί όχι μόνο της τάσης.

Ο τρόπος με τον οποίο διορθώνει σήμερα η αγορά μετά τις 12.15 παραπέμπει εν μέρει στο χθεσινό βύθισμα με αφορμή τις παρασκηνιακές εξελίξεις στο ΤΧΣ, που έμελλε να δημοσιοποιηθούν αργότερα.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επιμένουν να ισχυρίζονται πως μέσα σε 2-3 εβδομάδες έχει μεταβληθεί άρδην η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η εικόνα της βελτίωσης που επιχειρούσενα δημιουργήσει η Αθήνα στις διεθνείς αγορές.

Αυτές τις 2-3 εβδομάδες, σημειώνουν, έχουν έρθει τα πάνω-κάτω σε ουσιώδη θέματα, που είτε ακυρώνουν είτε δυσχεραίνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα στοιχειώδη.

Όντως, ένα νέο φιάσκο αυτήν τη φορά με αφορμή το Τ.Τ. θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ταυτόχρονα στην αγορά μετρούν αρνητικά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (που περιλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) στο 3,5 τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις, την κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας, καθώς αναδεικνύει τον βαθμό δυσκολίας των επιχειρούμενων αλλαγών στους ΟΤΑ, τη στάση των ξένων και τον διεθνή περίγυρο. Επιπλέον ο διαχωρισμός της διαδικασίας πώλησης της Proton Bank από αυτήν του νέου Τ.Τ. έρχεται να προβληματίσει αρκετούς για το εάν και τι μπορεί να σημαίνει περισσότερο. Είναι προφανές πως με τόσο... πλούσιο παρασκήνιο η παραμικρή κίνηση κι ενέργεια μπορεί να επιβαρύνει λιγότερο ή περισσότερο το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα.

Στα ευρωχρηματιστήρια η εικόνα παραμένει μακράν καλύτερη αφού ο DAX υποχωρούσε μόλις 0,25% στις 8.033 μονάδες όταν στο Χ.Α. οι βασικοί δείκτες συνέχιζαν έως 2,50% χαμηλότερα. Εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων είναι πως με αφορμή ΚΑΙ τις εξελίξεις του Τ.Τ. πολλά κρέμονται από μία... κλωστή και σε κυβερνητικό επίπεδο, καθώς -όπως εκτιμούν- το Μαξίμου ΔΕΝ μπορεί να αντέξει το κόστος ακόμη ενός φιάσκου κι επιπλέον θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι δύναται να διαχειριστεί το όλο θέμα.

Επιχειρηματικοί κύκλοι, από την πλευρά τους, μέλη του ΣΕΒ στην πλειονότητά τους, εξέφραζαν την αγωνία τους για όσα συμβαίνουν στο Τ.Τ., κι ανησυχούν μήπως ο υπόγειος πόλεμος στις τράπεζες καθυστερήσει περισσότερο την προοπτική επαναχρηματοδότησης της οικονομίας και των εταιρειών.

Όπως σημείωνε εις εξ αυτών, η αγορά δεν πιστεύει πλέον πως με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας αλλά πιθανότερα ένας κύκλος παρασκηνιακών πιέσεων, τριβών που μόνο αρνητικά θα μπορούσαν να επιδράσουν στις επιχειρήσεις. Προβληματισμός, επιφυλακτικότητα που αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και σε μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Ιντραλότ, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ κ.λπ.
Εντείνεται η αίσθηση, σημείωνε άλλη πηγή, πως το.. πράγμα δεν περπατάει, ότι η υποβάθμιση (συν τοις άλλοις) από τη Morgan Stanley (όχι μόνο του Χ.Α. αλλά και των ομολόγων) δείχνει την επιφυλακτικότητα των ξένων.
Επιπλέον οι αποφάσεις του Eurogroup δεν βοηθούν, καθώς ήταν χειρότερες απ΄ ό,τι περίμενε η Αθήνα.

Σημειώνουμε πως στις 25/6 ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι η δόση των 8,1 δισ. ευρώ θα λάβει το πράσινο φως για εκταμίευση συνολικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου, τελικά όμως οι αποφάσεις είναι πιο επαχθείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v