Βαριές οι χθεσινές απώλειες του Χ.Α., με 2,24% για τον Γενικό Δείκτη, που διορθώνει 8,52% σε διάστημα μηνός. Με συνεχιζόμενες πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE Large Cap (819,54), του FT Mid (279,78, του Τραπεζικού (118,36 ), με μέτριους τζίρους (μ.ο. 20 ημερών περίπου στα 48 εκατ. ευρώ).
Προεξοφλητικός μηχανισμός τα χρηματιστήρια ακόμη και στην περίπτωση του ρηχού Χ.Α., αποτυπώνουν τις εξελίξεις και τα επερχόμενα. Επί της ουσίας στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν γίνεται τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο από την καταγραφή κι αφομοίωση της επιδεινούμενης κατάστασης της οικονομίας, της αύξησης του πολιτικού ρίσκου, του... ξεθωριάσματος του Grecovery και των ουσιαστικών προβλημάτων που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις (από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μικρότερες).
Το γεγονός της υποχώρησης του Τραπεζικού Δείκτη έως τις 118,36 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά πλέον στο χαμηλό 52 εβδομάδων των 103 μονάδων, δεν χρειάζεται δεύτερες εξηγήσεις. Στα 2,81 ευρώ διόρθωσε εχθές η μετοχή της Εθνικής, στο 0,405 της Alpha Bank, στο 0,865 της Πειραιώς και από τον FT Mid στο 0,56 της Eurobank με - 11,53% και κατά -29,82% στο 0,266 ευρώ της Attica Bank.
Σε σχετικό θέμα αναφέρονται οι τελευταίες εξελίξεις και το παρασκήνιο λίγο πριν από την απόφαση του ΤΧΣ για το "νέο Τ.Τ.". Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η απόφαση των αρμοδίων για την επαναφορά των "ανοιχτών πωλήσεων" στις πέντε τραπεζικές μετοχές.
Ομως το Χ.Α., εκτός από τις τράπεζες μετρά και τους υπόλοιπους τομείς, με την τελευταία έκθεση της Ε.Ε. να εξηγεί τη διόρθωση των μετοχών εταιρειών από την πλειονότητα των άλλων κλάδων. Κίνδυνος φοροκόπωσης στο δεύτερο 6μηνο, διαφθορά στο κόκκινο, έλλειψη βούλησης ή αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, παράλογο φορολογικό πλαίσιο, αποσπασματική πολιτική, εμπλοκές στις περίφημες αποκρατικοποιήσεις, αδυναμία του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί τα χρειώδη.
Πώς θα κινηθούν διαφορετικά οι επιχειρήσεις (οι μετοχές τους) σε ένα τέτοιο περιβάλλον; Οταν η Κομισιόν διαπιστώνει αυτό που ματώνει την αγορά, την πραγματική οικονομία, πως δηλαδή το Δημόσιο ξεχρεώνει τις οφειλές του με αργό βασανιστικό ρυθμό και τρόπο.
Σε αρνητικό έδαφος πέρασε πλέον από εχθές η απόδοση μηνός για τη μετοχή του ΟΤΕ και ο λόγος στον Οργανισμό γιατί ο τίτλος του είναι από τους λίγους που εξακολουθούν να γράφουν κέρδη 15,69% από την αρχή του έτους. Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη φορά της μετοχής του ΟΤΕ κλίνει προς χαμηλότερες τιμές συγκεκριμένα δε έως τα 5,40-5,20 ευρώ.
Ομοίως του ΟΠΑΠ, στην περίπτωση του οποίου η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαδικασία στην πιο...εύκολη όπως οι ίδιοι είχαν ισχυρισθεί εκχώρηση του ποσοστού που κατείχε το Δημόσιο. Στο -5,75% η μετοχή του ΟΠΑΠ στο μήνα παρότι σημειώνει, ακόμη, θετική απόδοση 12,22% από την αρχή του έτους.
Τα ίδια και για τη μετοχή της ΔΕΗ, που υποχωρεί προς τα 6,40 ευρώ. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η εικόνα μετοχών εταιρειών του 25άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς καθοδική κλίση έχουν λάβει οι τίτλοι των Σωληνουργείων Κορίνθου, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Intralot, Frigoglass κ.ά.
Ωστόσο, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, υπάρχουν μετοχές που διατηρούν σχηματισμούς με... ελπίδες ανοδικής κίνησης. Ειδικότερα για Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια,MIG, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Folli Follie, Τέρνα Ενεργειακή η υπόθεση της ανόδου δεν έχει χαθεί ακόμη οριστικά.
Ομως σε ένα σταθερά επιδεινούμενο περιβάλλον, με τις τράπεζες σε διόρθωση και με τα βαριά χαρτιά σε κλίση, πόσο θα συνεχίσουν; Εάν στις αμέσως επόμενες ημέρες δεν συμβεί ένας θετικός κραδασμός (πού, αλήθεια;) το καθημερινό μαρτύριο της σταγόνας για παίκτες και επενδυτές θα συνεχιστεί. Με αργόσυρτη μεν διολίσθηση των βασικών δεικτών, αλλά με πολλαπλάσια ταλαιπωρία για τις εισηγμένες και την αγορά.
Από τεχνική πλευρά βραχυπρόθεσμα (για τον Γ.Δ.) απευκταία η περαιτέρω διόρθωση και δοκιμασία του χαμηλού των 796,48 μονάδων από τις 3 Ιουλίου.