Ούτε σε αυτή στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το ΧΑ μπόρεσε να "σηκώσει κεφάλι" στο κλείσιμο.
Στις 804,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 273,40 ο Ftse Large Cap με τον Ft Mid στις 937,50 που σημεωτέον ξεκίνησε πρώτος και αυτόν τον βραχυπρόθεσμο κύκλο, σηματοδοτώντας τη νέα διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το ότι οι αγοραστές δεν επέτυχαν να κρατήσουν θετικά τα πρόσημα των βασικών δεικτών στη διάρκεια της δημοπρασίας ενισχύει όσους υποστηρίζουν εδώ και καιρό, πως η αγορά πάσχει και από ψυχολογία.
Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που προσβλέπουν στην εμφάνιση ενός... joker ικανού να αναστρέψει κλίμα, τάση και δείκτες. Θυμίζουμε, πως για τον ΓΔ πρώτη- εν δυνάμει περιοχή αντίστασης- παραμένουν οι 850/860 μονάδες ωστόσο σε αυτή την συγκυρία πιο εύκολη δείχνει η περαιτέρω ταλαιπωρία και διολίσθηση χαμηλότερα και των 790 μονάδων.
Από τεχνική πλευρά η νέα διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη τον επαναφέρει στα επίπεδα της 27/06-03/07 που παραπέμπουν ευθέως στα χαμηλά των 799 μονάδων στις 8 Απριλίου. Και μόνο τεχνικά να μετρούσε κάποιος την αγορά θα γινόταν ακόμη πιο επιφυλακτικός και αγωνιών για τα... επερχόμενα.
Πόσο δε μάλλον, που το ΧΑ εξακολουθώντας να λειτουργεί σαν μηχανισμός προεξόφλησης καταγράφει, αποτυπώνει και αφομοιώνει τις εξελίξεις (που στην πλειονότητα τους είναι από αρνητικές/ανησυχητικές έως ουδέτερες) σε πολλά μέτωπα. Δεν είναι τυχαίο ούτε το άρθρο των Financial Times (παρότι και αυτοί εξυπηρετούν δικούς τους σκοπούς) ούτε η προσέγγιση της Exotix ούτε η προειδοποίηση της Moody's πρόσφατα.
Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως όσοι ξένοι υπερθεμάτιζαν τον Απρίλιο- μέσα Μαΐου το Grecovery και κάλυπταν την επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είτε μεταστράφηκαν είτε ρευστοποίησαν μέρος των θέσεων τους από τιμές σημαντικά υψηλότερες των τρεχουσών.
Αναφέρουμε ενδεικτικά για τον Γενικό Δείκτη πως στις 20/5 ήταν στις 1.158 μονάδες (περίπου 32% πάνω από το τελευταίο κλείσιμο) ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής μετά βίας κρατήθηκε πάνω από τις 800 που θεωρούνται ψυχολογικό όριο και σημείο αναφοράς. Εάν διασπασθούν καθοδικά οι 800-790 μονάδες (αντίστοιχα οι 265/260 για τον Ftse Large Cap ) τα τεχνικά κενά -της κίνησης που ξεκίνησε από τις αρχές του Ιουνίου του 2012-μπορεί να φτάσουν έως 85 μονάδες χαμηλότερα.
Και αυτή η εκτίμηση/μέτρηση γίνεται με την τρέχουσα επικαιρότητα. Γιατί εάν επαληθευθούν εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για αδυναμία των τραπεζών να επαναχρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις σε εύλογο (?) χρόνο η βεβαρημένη κατάσταση θα γίνει επαχθής.
Ήδη οι εκτιμήσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ανεργία, νέες απολύσεις, περαιτέρω ύφεση μόνο προς την πλευρά της ανάπτυξης δεν λειτουργούν. Αντιθέτως θα λέγε κάποιος, πως οι δανειστές, δηλαδή το Βερολίνο ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανοχή/ηρεμία μέχρι τις 22/9 για να συνεχίσει μεθοδικά τον σχεδιασμό του. Το ότι αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι 7 ξένων χαρτοφυλακίων (μεταξύ αυτών Third Point, Oaktree κ.λπ) και διερευνούν την προοπτική να αποκτήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές "χαρτοφυλάκια δανείων" (επιχειρηματικών, στεγαστικών, ΜΜΕ κ.ά.) δείχνει τον προσανατολισμό τους σε ορίζοντα 6-9 μηνών.
Και αυτό με την προσδοκία πως δεν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Moody΄s για νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως 8 δισ. ευρώ (ο οίκος υπολόγιζε ότι πέραν των 40 δισ. που πήραν οι τράπεζες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν επιπλέον 8 από το μαξιλάρι των περίπου 10 δισ. που υπάρχει για την ανακεφαλαιοποίηση).
Τρέχοντα και εκτιμώμενα, που γνωρίζουν λίγο ως πολύ οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι βασικοί μέτοχοι και πιθανότατα ξέρουν από πρώτο χέρι κατ΄αρχήν οι ξένοι. Δεν είναι τυχαίο πως τον Ιούνιο μειώθηκαν και οι εισροές ξένων κεφαλαίων αλλά και η συμμετοχή τους ως ποσοστό συμμετοχής στην αποτίμηση των εισηγμένων. Κυρίως του Ftse Large Cap και δευτερευόντως μετοχών του Ft Mid.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με το μέλλον άδηλο εύλογα οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο.
Θυμίζουμε, πως τον τελευταίο μήνα έχει μεταβληθεί η φορά πολλών μετοχών της "μεγάλης" και "μεσαίας" κεφαλαιοποίησης που μετά τα υψηλά του Μαίου συντηρούσαν σχηματισμούς αναστροφής.
Για παράδειγμα από τις 25 μετοχές του δείκτη σε διάστημα μηνός μόνον οι CC/HBC, Frigoglass, Folli Follie Group, Eurobank Properties, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ διατηρούν ακόμη θετική απόδοση.
Ειδικότερα όσον αφορά τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ (που θεωρείται σηματωρός από αρκετούς) μετά το κλείσιμο της 12/7 στα 5,61 ευρώ (- 1,58%) "γύρισε" σε οριακά αρνητικό έδαφος. Οι υπόλοιπες μετοχές του Ftse Large Cap έχουν λάβει ήδη φορά διόρθωσης με τις τράπεζες στη χειρότερη κατάσταση.
Αυτό γιατί η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 38,1% σε διάστημα μηνός, της Πειραιώς - 36,3% κατά μόλις 1,7% της Alpha Bank (σταθερή στα 0,398 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής). Από τον Mid η μετοχή της Eurobank υποχωρεί 60,5% σε διάστημα μηνός και η Attica Bank κατά 26,4% την ίδια περίοδο.
Όπως σημειώνει η eZMarket "...υπό τη συνεχή απειλή των δανειστών, η κυβέρνηση συνεχίζει να καταπονεί την κοινωνία της χώρας και να χαμηλώνει τις απαιτήσεις για την παραχώρηση του πλούτου της.
Εάν όμως ληφθεί υπόψη ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνει (!), τότε οι δυνατότητες αντίδρασης της μειώνονται συνεχώς και εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την 'καλή θέληση' των δανειστών της να προβούν στο κούρεμα του. Όταν όμως αυτοί έχουν φροντίσει να εγκαταλείψει η χώρα την εθνική της κυριαρχία και την ασυλία που διαθέτει ως κράτος, καθίσταται εμφανές ότι η πορεία αυτή δεν μπορεί να έχει τελικά 'καλό τέλος' για τους έλληνες πολίτες.
Αυτοί συνεχίζουν να ζουν σε μια τεχνητή πραγματικότητα, που δημιουργείται από τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων και την ολοκληρωτική έλλειψη αναφοράς στις ευθύνες αυτών που οδήγησαν την χώρα στην οικονομική καταστροφή".
Προσέγγιση σκληρή, ζοφώδης που όμως φοβούμεθα πως είναι ακριβής.
Τα στατιστικά της εβδομάδας
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 804,19 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,37%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 4,39% ενώ ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,15%.
Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Τράπεζες (2,37%) και Ακίνητης Περιουσίας (1,71%).
Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-16,07%), Υγεία (-10,83%) και Ασφάλειες (-10,08%).
Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τηλέτυπος (71,35%), Alsinco (42,86%), Spider (39,29%), Δούρος (32,98%), Compucon (31,82%), Sato (31,75%), Revoil (22,69%), Περσεύς (19,63%), Mermeren (19,30%) και Flexopack (19,19%).
Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΝΕΛ (-63,64%), Γενική Τράπεζα (-58,38%), Attica Bank (-36,88%), Eurobank (-32,23%), Πήγασος Εκδοτική (-31,71%), Σελόντα (-29,55%) Βαρβαρέσος (-27,27%), Εριουργία 3 Άλφα (-19,86%), Centric (-19,65%) και Προοδευτική (-18,75%).