Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ένα... ΤΤ δεν είναι αρκετό

Εάν δεν απασχολούσε ορισμένους παίκτες η άρση της απαγόρευσης του short selling και οι εξελίξεις στο ΤΤ (και) η σημερινή συνεδρίαση θα είχε μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα. Κλειδί τα €2,50 για την ΕΤΕ, ζητούμενη για τη Eurobank η συνέχιση της χθεσινής αντίδρασης.

Ούτε εχθές. Για ακόμα μία συνεδρίαση η εικόνα του Χ.Α. απογοητευτική, με πάλαι ποτέ κραταιές δυνάμεις να παραδίδονται στις πρώτες μέτριες ρευστοποιήσεις των πωλητών.

Ενώ τα ξένα χρηματιστήρια ανέκαμπταν και το ευρώ ενισχυόταν κατά μερικά...σεντς, η αγορά μας μετά τις 14.00-14.15 παραδόθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να γυρνά μέχρι τις 898 για να κλείσει στις 811 μονάδες.

Άλλη μία ημέρα όπου προτεραιότητα των όποιων «ισχυρών χεριών» παραμένουν στο παιχνίδι είναι απλώς να διατηρηθούν οι 2-3 βασικοί δείκτες σε τεχνικώς βολικά επίπεδα, να πραγματοποιηθούν λίγα προγράμματα συναλλαγών σε τιμές όσο το δυνατόν καλύτερες γι' αυτήν την περίοδο.

Τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια συνέχισαν παραμένοντας σε επαφή με τα υψηλά 52 εβδομάδων, παρά τα προβλήματα που δοκιμάζουν την περιφέρεια, τον Νότο.

Το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο σε μία επίσης εγκλωβισμένη πολιτική κατάσταση, που ακυρώνει τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες θα μπορούσαν να γίνουν σε επιχειρηματικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο. Η πραγματική κατάσταση και... ισχύς της κυβέρνησης αποτυπώνεται εύγλωττα στην αδυναμία διαχείρισης για 5η εβδομάδα της υπόθεσης της ΕΡΤ, στην αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να αποσπάσει τη συναίνεση των δανειστών γι' αυτόν τον περιβόητο πια ΦΠΑ του 23% στην εστίαση. Βουνό έχει γίνει πια αυτός ο φόρος, δυσεπίλυτος δεσμός ενδεικτικό της εκτίμησης (για παράδειγμα) της Exotix. «Το μήνυμα των hedge funds είναι ότι το success story της Ελλάδας έχει παγώσει, γεγονός που αντανακλάται στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα». Επιλέγονται ομόλογα του OTE και η μετοχή της Aegean Airlines, ενώ γίνεται λόγος για μια συνωμοσία σιωπής στις συζητήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι "όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως δεν πρέπει να ληφθεί καμία δύσκολη απόφαση μέχρι τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου".

Θα πείτε πως η Exotix δεν μας λέει και κάτι καινούριο, αφού όλα αυτά σημειώνονται από τους αναγνώστες του euro2day κι αναφέρονται εδώ και καιρό στις αναλύσεις των F.T., στα σχόλιά σας κ.α.

Απόλυτα φυσιολογικά λοιπόν όλη αυτή η κατάσταση να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, που προσώρας περιορίζεται να μη διορθώσει χαμηλότερα των 780 μονάδων (και των 265/260 ο FTSE Large Cap).

Το όποιο ενδιαφέρον εστιάζει στις εξελίξεις για το νέο ΤΤ και σε 2-3 επιμέρους ενέργειες, εξελίξεις μεμονωμένων επιχειρηματιών και επενδυτικών σχημάτων. Σήμερα κληρώνει για το Τ.Τ., με τη Eurobank να δείχνει το απόλυτο φαβορί, και τη μετοχή της να αντιδρά εχθές στο 0,644 ευρώ μετά από ένα αποκαρδιωτικό βύθισμα, που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου.

Για τον κλάδο συνεκτιμάται η άρση, από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013, της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων (short selling) επί των μετοχών των εισηγμένων τραπεζών, που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη μετά από απόφαση της Ε.Κ. Θυμίζουμε στα 2,63 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,65 (-9,09%) το ΕΤΕτπ. Στο 0,398 ο τίτλος της Alpha Bank, στο 0,625 (-0,48%) το ΑΛΦΑτπ. Και για την Πειραιώς στο 0,85 η μετοχή, στο 0,402 ευρώ (-4,29%) το ΠΕΙΡτπ. Από τις λιγοστές ενδιαφέρουσες κινήσεις του 25άρη και του Ft Mid η αντίδραση της μετοχής της Jumbo στα 7,46 ευρώ με προοπτική την υπέρβαση των 7,70 ευρώ. Σχετικά σταθερή η ΕΥΔΑΠ πάνω από τα 5,50-5,60 ευρώ. Από τον Ft Mid άσχημο κλείσιμο για τη μετοχή της ΓΕΚ-Τέρνα κάτω από τα 2 ευρώ στο 1,91, -7,24% για τη ΣΙΔΕΝΟΡ, υποχώρηση του Υγεία προς ο 0,357 και διόρθωση με αυξημένες συναλλαγές για τον Ικτίνο και την Ιντρακόμ.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης «...η εγχώρια αγορά μετοχών έχει κινηθεί από τις 797 μονάδες έως τις 871 μονάδες σε διάστημα 7 συνεδριάσεων και παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις βασικές ευρωπαϊκές και στις αμερικάνικες αγορές δεν μπορεί να υπερβεί τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις της και συνεχίζει να κινείται με όγκους συναλλαγών της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης πλέον σε όρους απόδοσης και συγκρινόμενος με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών υποαποδίδει σημαντικά, αφού ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 7% από την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται με +17%».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v