Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Πνίγηκε" στις δημοπρασίες

Στο χαμηλό ημέρας αλλά πάνω από τις 800 μονάδες έκλεισε ο ΓΔ. Το "σύνθημα" της υποχώρησης έδωσε η Εθνική (-3,8%). Πτώση για Coca Cola, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΤΕ. Εβδομαδιαίες απώλειες 4,37% για τη Σοφοκλέους.

Ομολογουμένως εντυπωσιακά πράγματα συμβαίνουν στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τους πωλητές να κυριαρχούν σε τιμές και ψυχολογία, ακόμα και αν κάνουν την αισθητή την παρουσία τους στις... καθυστερήσεις.

Έτσι σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και με τον Γενικό Δείκτη να έρχεται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σε χαμηλά επταμήνου, όλα έδειχναν ότι θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια αντίδρασης έστω και χαμηλού κόστους, προκειμένου να διατηρηθεί "η τιμή των όπλων" και ο Δείκτης να κρατήσει σχετική απόσταση από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων. Μάλιστα στα υψηλά ημέρας ο Δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 828,84 μονάδες, έστω και να ο τζίρος έδειχνε περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο επιστροφή ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Τα πάντα άλλαξαν μετά τις 15.20, με την Εθνική να δίνει το σύνθημα υποχώρησης και τον Δείκτη να υποχωρεί περίπου κάθετα. Στις 17.00 βρέθηκε στις 810,82 μονάδες με οριακές απώλειες 0,09%, καθώς το αρνητικό πρόσημο της Εθνικής, "κάλυπταν" τα κέρδη σε Πειραιώς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Όμως οι εν δυνάμει πωλητές, σε ρόλο "big brother" πήραν τον λόγο στις τελικές δημοπρασίες και έκλεισαν τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 804,19 μονάδες με απώλειες 0,90%. Το σημερινό κλείσιμο, όχι απλώς είναι νέο χαμηλότερο κλείσιμο για το τρέχον έτος, αλλά το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων οκτώ μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/11/2012 (790,49 μονάδες).

Μαζί με τον Δείκτη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 15 από τις 25 μετοχές του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, EEE, Intralot, Jumbo, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου. Αντίθετα στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Eurobank Properties. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως δεν "ακούμπησαν το κόκκινο" οι Alpha Bank, Intralot, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Από εκεί και πέρα, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 4,37%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες του Δείκτη φθάνουν στο 11,42%.

Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 2,37%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο 47,79%. Και νέα μείωση του τζίρου, με την μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 45,4 εκατ. (-10% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αδύναμη να παρακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των ξένων Αγορών και εγκλωβισμένη σε ένα ρηχό περιβάλλον νέων και τζίρου, η Ελληνική Αγορά φαίνεται να βρίσκεται υπό την επήρεια της αδράνειας και της έλλειψης ικανών καταλυτών που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την εικόνα της, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.
 
Το Χ.Α. μπήκε από πολύ νωρίς στην διαδικασία των εποχικών τζίρων, ενώ η αίσθηση της πλειοψηφίας των εμπλεκομένων για την πορεία της είναι μάλλον συγκεχυμένη. Γεγονότα όπως η επαναφορά των "ανοικτών" πωλήσεων ή μια έκθεση ουδετερότητας για τα Ελληνικά ομόλογα, χωρίς να υποτιμώνται για την σημασία τους, ανέβηκαν ψηλά στους δέκτες επικαιρότητας καθορίζοντας κλίμα και ψυχολογία σε βαθμό που ίσως ξεπέρασε και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις.
 
Για την Ελληνική Αγορά όλο αυτό το κλίμα εσωστρεφούς ζύμωσης σε δευτερεύουσες αφορμές, έχει δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας σε όσους "αποστρέφονται" το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η αποχή από την Αγορά δεν δημιουργεί άγχος υποαπόδοσης καθώς οι μετοχές φαίνεται να μην αντιδρούν σε θετικά εναύσματα –ή ακόμα και σε τεχνικής φύσεως αφορμές- αλλά να διατηρούν ακέραια τα αντανακλαστικά σε αρνητικά ερεθίσματα επιτείνοντας την διάρκεια της αποχής τους. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης μπορεί να προέλθει αναγκαστικά από κάποιο εγχώριο ειδικό νέο (ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, πώληση Ταχ. Ταμιευτηρίου κλπ) χωρίς αστερίσκους και νέες καθυστερήσεις το οποίο θα έχει άμεση συνεπαγωγή με το επόμενο μεγάλο νέο διατηρώντας το ενδιαφέρον ψηλά έστω και σε δημοσιογραφικό επίπεδο.
 
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε φάση συσσώρευσης, συμπληρώνοντας 14 συνεδριάσεις εντός ενός σχετικά σφιχτού εύρους 50 μονάδων. Αν και η εξέλιξη της εβδομάδας που τελείωσε δεν ήταν η καλύτερη για το ανοδικό σενάριο ο Γενικός Δείκτης ενεργοποίησε και διατήρησε το σήμα αγορών από τον MACD το οποίο γύρισε σε ανοδικό μετά από δύο περίπου μήνες.
 
Όσο αντέχει η ζώνη των 800 μονάδων οι πιθανότητες μιας ακόμα ανοδικής προσπάθειας παραμένουν αυξημένες. Οι πωλητές αν και
 
προσπάθησαν στο προηγούμενο διάστημα να δώσουν επιτάχυνση στην πτωτική κίνηση δεν κατάφεραν να διασπάσουν σημαντικά επίπεδα στήριξης και πιθανόν ο χρόνος να αρχίζει να μετράει εναντίον τους. Από την άλλη πλευρά, ζητούμενο για τους αγοραστές είναι, πλέον, η υπέρβαση των 850 μονάδων, ένα επίπεδο το οποίο με τις παρούσες συναλλακτικές συνθήκες δείχνει αρκετά ανθεκτικό.
 
"Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν με πιο πυκνό ρυθμό οι ανακοινώσεις β’ τριμήνου στην Αμερική καθώς την Δευτέρα 15/7 ανακοινώνει η Citigroup, στις 16/7 οι Coca Cola, Yahoo, Samsung και Goldman Sachs, στις 17/7 οι Bank of America, Intel, Bank of NY και Mattel, στις 18 οι Google, Microsoft και SAP και η εβδομάδα κλείνει στις 19 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της General Electric" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα σε Ασία και Ευρώπη, με απόλυτα οριακά κέρδη κινείται η Wall Street. Απόλυτα προβληματισμένοι οι επενδυτές με την εκτιμώμενη ανάπτυξη στην Κίνα και τα σημερινά μάκρο στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα οι traders στον χρυσό δηλώνουν περισσότερο "bullish" από ότι στις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
 
Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2013 και δεν υπάρχει κάποιος να καλύψει το κενό, δήλωσε στην "WSJ", ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, τονίζοντας ότι ζούμε τη "μητέρα όλων των κρίσεων". Ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για μια "ανώμαλη προσγείωση" της Κίνας, αλλά σημείωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο "πραγματοποίησε πολλές επενδύσεις και θέλει να χαμηλώσει ταχύτητα". Όπως υποστήριξε, η επιβράδυνση στην Κίνα αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το οποίο θα αισθανθούν και οι ανεπτυγμένες Αγορές και οι ΗΠΑ. Μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων στις αναπτυσσόμενες Αγορές, σημείωσε, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά 0,5%.
 
Από την άλλη, "η περίοδος χαμηλής ανάπτυξης για την Ευρωζώνη θα είναι μακρά", προειδοποιεί ο Vitor Constancio, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Σε "θετικό" από "σταθερό" αναβάθμισε η Standard & Poor's το outlook για την Ιρλανδία, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση "ΒΒΒ+".
 
Κατά 0,3% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης το Μάιο. Τα στοιχεία της Eurostat αποδείχθηκαν οριακά δυσμενέστερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν μείωση κατά 0,2% (σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters). Τον προηγούμενο μήνα, η βιομηχανική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 0,5% σε μηνιαία βάση.  Σε ετήσια βάση, η παραγωγή του βιομηχανικού κλάδου Ευρωζώνης μειώθηκε το Μάιο κατά 1,3%.
 
Αύξηση 0,8% παρουσίασαν τον Ιούνιο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κυρίως λόγω της ανόδου στις τιμές της βενζίνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβρη και τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν διατήρηση των τιμών παραγωγού στο 0,5%. Σε διάστημα 12 μηνών οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε μη προσαρμοσμένο επίπεδο κατά 2,5%- η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Μάρτη του 2012.
 
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan υποχώρησε τον Ιούλιο στις 83,9 μονάδες, από 84,1 μονάδες τον Ιούνιο. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει στο 84,1, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Γυρίζοντας στα δικά μας οι όπου οι εκτιμήσεις - δημοσιεύματα συνεχίζουν να έρχονται σε "γκρίζο φόντο", στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στις 16 Ιουλίου με στόχο άντληση 1,25 δισ. ευρώ.
 
Μια "συνομωσία σιωπής" βλέπει η Exotix στις συζητήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το μέλλον της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι "όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως δεν πρέπει να ληφθεί καμία δύσκολη απόφαση μέχρι τις Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου". Παράλληλα, η Exotix σημειώνει πως το μήνυμα των hedge funds είναι ότι το "success story" της Ελλάδας έχει παγώσει, κάτι που αντανακλάται στην πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα.
 
“Η Ελλάδα κωλυσιεργεί μήνες και θα συνεχίσουμε αυτή την παρωδία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, όπου ο καθένας ξέρει τι συμβαίνει - ότι είναι απολύτως αδύνατο για την Ελλάδα να ανταποκριθεί στους στόχους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”, ανέφερε ο Σουηδός Οικονομολόγος Fredrik Erixon, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες.
 
"Γιατί υπάρχει Ελληνική άλλα όχι Ιαπωνική κρίση όταν η Ιαπωνία έχει χρέος στο 240% του ΑΕΠ και η Ελλάδα στο 158%;», αναρωτιέται η Γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιαπωνία, αν και έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δανειστεί χρήματα στις Κεφαλαιαγορές και ας είναι το χρέος της 82% μεγαλύτερο από το Ελληνικό χρέος. "Η Ιαπωνία χρωστά στους πολίτες της και όχι σε διεθνείς δανειστές. Μόνο το 5% των χρεογράφων ανήκουν σε εξωτερικούς δανειστές. Και αυτός είναι και ο λόγος που την κάνει να μην είναι «βουτηγμένη» στην κρίση" αναφέρει η εφημερίδα.
 
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με δημοσιεύματα, με σημαντικό ρυθμό εξακολουθούν να αυξάνονται τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες απ' την ΤτΕ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν σε ένα τρίμηνο, από το Δεκέμβριο του 2012 ως το Μάρτη του 2013 κατά 7,3 δισ ευρώ. Πλέον το σύνολο τους έχει φθάσει τα 63,4 δισ ευρώ και διαμορφώνονται στο 27,8% επί του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί. Οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 22,9% (από 21,4% το Δεκέμβριο 2012) και στα επιχειρηματικά στο 27,5% (από 23,4%). Δραματική είναι η εικόνα στα καταναλωτικά δάνεια, όπου οι καθυστερήσεις διαμορφώνονται στο 42,4% από 38,8%.
 
Προωθούμενοι στα σημερινά δρώμενα που έλαβαν χώρα στο ταμπλώ του Χ.Α. τουλάχιστον εντυπωσιακά είναι τα όσα συμβαίνουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, σαφέστατη ένδειξη του εκνευρισμού που επικρατεί λόγω της άρσης απαγόρευσης του "short selling" στις Τραπεζικές μετοχές από την ερχόμενη Δευτέρα.
 
Η μετοχή της Alpha Bank ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Σήμερα ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, έφθασε μέχρι τα 0,4180 ευρώ (+5,03%), όμως το "κουδούνι" της λήξης την βρήκε να τερματίζει την συνεδρίαση αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας.
 
Αντίθετα η Πειραιώς που κινείται σε καθαρά πτωτικό κανάλι και έδωσε συνεχόμενα κλεισίματα με χαμηλά πολλών δεκαετιών, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.
 
Χθες, στο τελευταίο 10λεπτο ενεργοποιήθηκαν αγοραστές στον τίτλο της Εθνικής, που γύρισε σε θετικό πρόσημο και έκλεισε κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Σήμερα ξεκίνησε με μάλλον ανοδικές διαθέσεις, αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,72 ευρώ (+3,42%), όμως μετά τις 15.10 γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (!)
 
Ακόμα εντυπωσιακότερα πράγματα στον τίτλο της Eurobank, που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει σαφώς καλύτερη εικόνα, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πήρε την Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το Τραπεζικό ρεπορτάζ είναι το "μεγάλο φαβορί" για το ΤΤ, οι τελικές αποφάσεις για το οποίο μετατέθηκαν για αύριο.
 
Ο τίτλος της Eurobank στη συνεδρίαση της Τετάρτης έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 11,53%. Χθες έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη 15% και σήμερα ενώ ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τα 0,6680 ευρώ (+3,61%), γύρισε και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 4,97% (!!!)
 
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,6500 ευρώ με κέρδη 4% και όγκο 1048554 τεμ. αυτό της Πειραιώς στα 0,4100 (+1,99%) με συναλλαγές 10209195 τεμ. και της Εθνικής (κλείνοντας σε νέο χαμηλό) στα 0,5820 ευρώ (-10,46%) διακινώντας 734169 τεμ.
 
Οκτώ οι "πράσινοι" τίτλοι στο ταμπλώ του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς (+9,41%), Μέτκα (+0,31%), ΟΠΑΠ (+0,33%), ΟΤΕ (+0,52%), Τιτάν (+1,63%), Eurobank Properties (+0,57%), Intralot (+0,76%), Frigoglass (+4,14%).
 
Στην πλευρά των "κόκκινων" απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για ΕΕΕ και Ελλάκτωρα, των τριών για Εθνική, Μυτιληναίο και ΟΛΠ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Απόλυτα ισορροπημένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές).
 
Στα επιμέρους και χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζεται η αξιοπρόσεκτη κινητικότητα στην  Q&R, σε υψηλά 39 μηνών η Revoil, λίγες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν την τελική τιμή στον Παπουτσάνη, συναλλαγές ... μήνα στην Cyclon, κινητικότητα στον Άβακα που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, ενώ η Autohellas, μετά το χθεσινό +22,53%), σήμερα έκλεισε στο -10,31% με εννέα φορές πιο χαμηλές συναλλαγές (!!!)     

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε με επικράτηση των πωλητών και απόλυτο αιφνιδιασμό από τις τελευταίες δημοπρασίες.
 
Οι δημοπρασίες "αιφνιδίασαν" και το συμβόλαιο του δείκτη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσει σε premium 1,4%.
 
Ακόμα χαμηλότερα οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.860 συμβόλαια).
 
Σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.
 
Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.997 - 2.767 Ιουλίου, 761 Αυγούστου και 469 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 277,25) κινήθηκαν μεταξύ 274,5 και 287,5 μονάδων.
 
Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (177), ΟΤΕ (773), MIG (306), Μυτιληναίο (203), ΔΕΗ (752), Ελλάκτωρα (133), ΓΕΚ (401), Eurobank (2.361), Alpha Bank (1.712), Εθνική (2.662), Πειραιώς (3.275), Intralot (186), Μέτκα (100).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 57% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη με μόλις 297 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (131 δικαιώματα αγοράς και 166 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.271.606 τεμ.), Εθνική (1.160.977 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v