Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για τις 800 μονάδες

Υποχωρεί υπό το βάρος των τραπεζών ο Γενικός Δείκτης. Επιμένουν οι πωλητές και η διόρθωση στην ΕΤΕ, «πλάτη» από τη CC HBC. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Αυξημένος τζίρος και προσπάθεια αντίδρασης στη Eurobank μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Με σχετική νευρικότητα και μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση. Από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε πως η Εθνική λόγω των συνεχιζόμενων ρευστοποιήσεων και η CC HBC λόγω αυξημένης βαρύτητας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 5΄ στη μετοχή της ΕΤΕ είχαν γίνει συναλλαγές πάνω από 100 κομμάτια σε τιμές έως 3,56% χαμηλότερα προς τα 2,44 ευρώ, ενώ η μετοχή της CC HBC, με κινήσεις στα 18,70-19,20, λειτουργούσε αντασφαλιστικά.

Έτσι μετά τις 10.40, με τη συνδρομή αγοραστών σε επιμέρους μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο μεν Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς προς τις 805 μονάδες, ο δε FTSE Large Cap στην περιοχή των 275 μονάδων. Μέτριος τζίρος στα άλλα χαρτιά, καθώς πάνω από το 60% των αρχικών συναλλαγών είχε περιορισθεί σε ΕΤΕ, CC HBC και Πειραιώς.

Στις τράπεζες παραμένει ο προβληματισμός για τις ρευστοποιήσεις-πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής, που οπισθοχωρεί εκ νέου προς τα 2,40 ευρώ, ενώ το ΕΤΕ ΤΠ κινείται χαμηλότερα στο 0,578 ευρώ.

Στο 0,65 ευρώ το ΑΛΦΑ ΤΟ, με τη μετοχή κοντά στο 0,40 ευρώ, ενώ το ΠΕΙΡ ΤΠ στο 0,401 και η μετοχή στην περιοχή του 0,92 ευρώ. Εύλογη η κινητικότητα στη μετοχή της Eurobank, με αυξημένες συναλλαγές, πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια στα πρώτα 15΄, με την τιμή να αντιδρά έως 8,85% προς το 0,66 ευρώ.

Προσώρας, στη μετοχή σημειώνονται βραχυπρόθεσμες αγορές αλλά και πωλήσεις, γεγονός που παρατηρήθηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η τεχνική εικόνα της παραπέμπει σε αποχώρηση(;) εγκλωβισμένων και σε πωλήσεις από «ισχυρά χέρια», με σχεδόν ταυτόχρονες τοποθετήσεις από άλλα «ισχυρά χέρια» και βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Ενδιαφέρουσα η εικόνα του... παιχνιδιού σε ένα στεγνό από σημαντικές εξελίξεις και χωρίς μόχλευση χρηματιστήριο. Όμως, η άνοδος του πήχη από τη CC HBC -δεν γνωρίζουμε εάν σχετίζεται με τα νεότερα από το Τ.Τ. και τη νέα Eurobank- φαίνεται πως λειτουργεί προς όφελος και αρκετών άλλων μη τραπεζικών μετοχών του FTSE Large Cap και λιγότερο στη μεσαία κατηγορία.

Έτσι, μετά τα πρώτα 20΄, με την τάση αντίδρασης της CC HBC να ισχυροποιείται, ενισχύθηκαν οι εντολές αγοράς σε μετοχές-σηματωρούς του 25άρη. Υψηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, MIG, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και σε ακόμη 2-4 τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Στη Eurobank οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 2 εκατ. τεμάχια στις 10.55, ενώ εντολές περνούσαν συνεχώς στο σύστημα και προς τα πάνω (0,668 ευρώ) και προς τα κάτω (0,640 ευρώ).

Παράσταση για έναν ρόλο στον FT Mid, που παλεύει πέριξ των 950 μονάδων, για τη Eurobank, καθώς λίγο πριν από τις 11.00 είχε πραγματοποιήσει σχεδόν το 85% των συναλλαγών των μετοχών του δείκτη, ενώ η Attica Bank και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχουν μέτρια συναλλακτικότητα. Πέραν αυτών, ελάχιστα.

Άλλωστε, μέτριος παρέμενε ο τζίρος λίγο πριν από τις 11.00, με 4,7 εκατ. ευρώ, χωρίς πακέτα και με τρεις μετοχές του FTSE Large Cap να μην έχουν κάνει πάνω από 500 τεμάχια η κάθε μία.

Έως 0,97% ψηλότερα κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες: ο DAX στις 8.265 μονάδες, ο FTSE 100 στις 6.602 και ο CAC στις 3.890 μονάδες. Το ευρώ κυμαίνεται κάτω από το 1,31 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v