Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα χαμηλά έτους το Χρηματιστήριο

Τεχνικά προβλήματα και ήπιες κινήσεις χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Κέρδη σημείωναν οι Coca Cola, Alpha, Εurobank. Πτώση για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Μικρή παράταση της συνεδρίασης για περίπου 10 λεπτά.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. δεν άντεξε το νέο αρνητικό τζίρου, για το τρέχον έτος και στις 16.54.03 παρουσίασε πρόβλημα μετάδοσης δεδομένων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την μη ολοκλήρωση της συνεδρίασης και βέβαια την μη διενέργεια των τελικών δημοπρασιών.

Προς έκπληξη όλων και ενώ δεν έγιναν οι τελικές δημοπρασίες και βέβαια δεν είχαν σταλεί τα τελικά κλεισίματα των μετοχών, το Χ.Α. έστειλε τα τελικά κλεισίματα δεικτών.

Από εκεί και πέρα σε μία συνεδρίαση, αδελφή της πλήξης, το νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2013 είναι γεγονός, όπως και η προσγείωση του Γενικού Δείκτη σε νέο χαμηλό για το τρέχον έτος (!)

Ένας Γενικός Δείκτης που ξεκίνησε ανοδικά, έφθασε μέχρι τις 808,84 μονάδες (+0,58%), όμως μετά τις 11.03 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 788,81 μονάδες (-1,91%) και διαμορφώθηκε -πριν το τεχνικό πρόβλημα- στις 799,99 μονάδες με απώλειες 0,52%.

Τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, αν η ΕΕΕ δεν "έβαζε πλάτη" σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν "είδαν" αρνητικό πρόσημο και οι Intralot, Jumbo.

Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank Properties και Frigoglass.

Η παράταση της συνεδρίασης

Μία τόσο "ενδιαφέρουσα" συνεδρίαση δεν θα μπορούσε παρά να έχει και παράταση, η οποία έλαβε χώρα από 19.40 έως και 19.48.

Ήταν η "παράταση της Εθνικής" ο τίτλος της οποίας πριν το τεχνικό πρόβλημα βρισκόταν στα 2,43 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τα 2,34 ευρώ (-7,51%), για να κλείσει τελικά στα 2,50 ευρώ (-1,19%).

Έτσι παρά την σχετική υποχώρηση του ΟΠΑΠ, ο τίτλος του οποίου στις 16.54 ήταν στα 5,88 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 5,84 ευρώ (-3,79%), ο Γενικός Δείκτης βρήκε την ευκαιρία να επανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να κλείσει στις 800,91 μονάδες με απώλειες 0,41%.

Ελάχιστες επιμέρους μετοχές αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς και αυτές δεν είναι άλλες από τις Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Revoil και Cyclon.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της Εθνικής, αυτός έδειξε να "προβληματίζεται" ιδιαίτερα από την επιστροφή του "short selling" στις Τραπεζικές μετοχές, ενώ το warrant της Εθνικής έκλεισε σε νεότερο χαμηλό και πιο συγκεκριμένα στα 0,54 ευρώ (-7,22%) με όγκο 817256 τεμ.

Νεότερο χαμηλό, σε κλείσιμο και για το warrant της Πειραιώς που έκλεισε στα 0,3970 ευρώ (-3,17%) διακινώντας 2263275 τεμ.

Στα 0,6510 ευρώ με κέρδη 0,15% και συναλλαγές 500432 τεμ. έκλεισε το warrant της Alpha Bank.

Επόμενος τίτλος άξιος αναφοράς αυτός του ΟΠΑΠ που αποχαιρέτησε την στήριξη των 5,98 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" η επόμενη σοβαρή στήριξη εντοπίζεται στα 5,20 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις - προικοδοτήσεις με ΤΤ και Proton Bank, κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank, όμως έκλεισε αισθητά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 0,6800 ευρώ (+11,11%). Μάλιστα πριν το τεχνικό πρόβλημα είχε υποχωρήσει στα 0,6300 ευρώ, για να ανακάμψει στην "παράταση".

Νέα ανοδική κίνηση από τον τίτλο της Revoil, που υποχώρησε αισθητότατα από το υψηλό ημέρας των 1,20 ευρώ (+13,21%), αυξάνοντας εντυπωσιακά τον όγκο συναλλαγών και προϊδεάζοντας για "πιθανή διανομή χαρτιών".

Τέλος δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σημείωσε ο τίτλος της Cyclon, με σημαντικότατο "κατέβασμα" στις συναλλαγές και αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς. Το "bid" των αγοραστών στο προηγούμενο κλείσιμο και χαμηλότερα.

 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

 
Η απόφαση του Eurogroup για τη σταδιακή εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα (χρονικό περιθώριο έως τις 19 Ιουλίου να πετύχει αυτά που της έχουν ζητηθεί για την εκταμίευση των €2,5 δισ. τον Ιούλιο, με τη δόση αθροιστικά να ανέρχεται σε  €6,8 δισ. μέχρι τον Οκτώβριο αντί για €8,1 δισ.) υπό την προϋπόθεση βέβαια της έγκρισης του πολυνομοσχεδίου από την Κυβέρνηση συνασπισμού (θα δοκιμασθεί η κυβερνητική συνοχή της) που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπάλληλων, σε συνδυασμό με τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο διαγωνισμό πώλησης τους Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και της "τρύπας" €1,6 δισ. στα έσοδα του προϋπολογισμού στο 6μηνο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της αβεβαιότητας στις τάξεις των επενδυτών και τη διολίσθηση του ΓΔ στα επίπεδα πέριξ των 800 μονάδων, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.
 
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών έδειξε περισσότερο να επηρεάζει θετικά την Αγορά των εταιρικών ομολόγων, παρά την Αγορά μετοχών, όπου η πολιτική αβεβαιότητα, όπως φαίνεται επανήλθε στο προσκήνιο, τη στιγμή που εκκρεμεί ακόμα η καταβολή των χρημάτων στον ΟΠΑΠ. Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον των επενδυτών περιστρέφεται γύρω από τις επιδόσεις της Αμερικανικής οικονομίας και στο κατά πόσο η FED θα μειώσεις τις αγορές Κρατικών χρεογράφων από τα $85 δισ. στα $65 δισ. το Σεπτέμβριο. Ο Bernanke με τις τελευταίες δηλώσεις του καθησύχασε Αγορές και επενδυτές (o S&P 500 μάλιστα κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στη συνεδρίαση της Πέμπτης κλείνοντας στις 1.675,02 μονάδες), καθώς άφησε να εννοηθεί ότι τάσσεται ακόμα εναντίον του περιορισμού της ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπρόσθετα, τα εταιρικά αποτελέσματα της Alcoa ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μια θετική συνολική εικόνα εταιρικών αποτελεσμάτων.
 
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. τελευταία ελπίδα για πιθανή ανοδική αντίδραση της Αγοράς, αποτελεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Βουλή.
 
Σε διαφορετική άποψη και αν συνεχιστεί η άνευρη εικόνα, από τεχνικής απόψεως, για το ΓΔ, η στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 800-796 μονάδων, ενώ για το FTSE Large Cap στις 269 μονάδες.   

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά κλεισίματα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, στο "πράσινο" και με ελεγχόμενα κέρδη κινούνται λίγο πριν το κλείσιμο τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
 
Από εκεί και πέρα, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 7,5% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Αν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 7,7% του α΄ τριμήνου, ήταν αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις ξεχωριστών ερευνών του Dow Jones Newswires και του Reuters για 7,5%, ενώ αυτό ήταν και το ποσοστό της επίσημης εκτίμησης της Κυβέρνησης. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μείγμα εργαλείων πολιτικής προκειμένου να προσαρμόσει την Τραπεζική ρευστότητα για να διασφαλιστεί η σταθερή πιστωτική ανάπτυξη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Αγορών για τις σφιχτότερες νομισματικές συνθήκες, σύμφωνα με το Reuters.
 
"Ναι" στις μετοχές των Αγορών σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία δηλώνει η JP Morgan. Mάλιστα, τάσσεται υπέρ των επενδύσεων σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων, εκτιμώντας πως θα ενισχυθεί η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων οικονομιών. Συγκεκριμένα, δηλώνει "bullish" για τις μετοχές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη -εκτός της Βρετανίας- και την Ιαπωνία, ενώ δηλώνει ουδέτερη για τις αναδυόμενες, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά.
"Η βελτίωση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παροχή νομισματικών μέτρων στήριξης θα ωθήσουν τις Αγορές υψηλότερα", τονίζει η JP Morgan, κάνοντας λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα του πιο ευνοϊκού νομισματικού περιβάλλοντος.
 
Από την άλλη και σύμφωνα με την Nomura, εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες οι επενδυτικές ροές, όπως αυτές απεικονίζονται από τον EPFR, έστελναν μικτά σήματα καθώς είχαμε ταυτόχρονες και σχεδόν ισόποσες εισροές σε ομόλογα και μετοχές. Αυτό ουσιαστικά έδειχνε ότι η αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών, προκαλούσε πρόβλημα στην προσπάθεια των Αγορών να αποκτήσουν μιασυγκεκριμένη κατεύθυνση.
 
Αυτό φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες αφού οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα σε μετοχές αποχωρώντας από τα ομόλογα. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές σε μετοχικά funds ήταν της τάξης των $13,6 δισ. ενώ τα ομολογιακά funds είδαν εκροές ύψους $3 δισ.
 
Εν τω μεταξύ, μάλλον ψύχραιμα υποδέχθηκαν οι Ευρωπαϊκές Αγορές την υποβάθμιση της Γαλλίας από την Fitch (σε "ΑΑ+" από "AAA"), με το outlook να είναι σταθερό.
 
Σαφώς πιο ανήσυχοι δηλώνουν όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η στρατηγική για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης κοντεύει να καταρρεύσει. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν έχει έρθει. Τα χρέη σε όλη τη Νότια Ευρώπη αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πολιτική συγκατάθεση για ακραία μέτρα λιτότητας εξασθενεί σχεδόν σε κάθε Κράτος της κρίσης. Κανένας από τους βασικούς "παίκτες" της Ευρώπης δεν φαίνεται πρόθυμος να παραδεχθεί ότι η τρέχουσα στρατηγική είναι αδύνατον να υλοποιηθεί. Απλά, ελπίζουν να "μπαλώσουν τις τρύπες" μέχρι τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι Αγορές έχουν αντιδράσει με αδιαφορία μέχρι στιγμής σε αυτές τις κυοφορούμενες κρίσεις, στις Ευρωπαϊκές Χώρες της Μεσογείου. Παραμένουν "εκστασιασμένες" με τον Ντράγκι και την υπόσχεση της ΕΚΤ να περιορίσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας (!)
 
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου παραμένει αυξημένος, δεδομένων των ισχνών προοπτικών ανάπτυξης και του υψηλού χρέους, σχολιάζει στην ετήσια έκθεσή της για την Μεγαλόνησο η Moody's. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αν και αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο, ωστόσοείναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% τον Ιούνιο. Η αύξηση ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν 0,8% τον Ιούνιο, μετά από αύξηση 0,6% τον Μάιο.
 
Η δραστηριότητα του κλάδου μεταποίησης στην Νέα Υόρκη ενισχύθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών. Ο δείκτης Empire State της Fed Νέας Υόρκης, ενισχύθηκε στο 9,5 τον Ιούλιο από 7,8 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Bloomberg περίμεναν υποχώρηση του δείκτη στο 5.

Επιστροφή στο ΧΑ

Απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν οι συντριπτικά περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και βασική αιτία απογοήτευσης δεν είναι η επιστροφή του Χ.Α. στη συναλλακτική απαξίωση.
 
Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν ότι στο Κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται βιαστικά και υπό το κράτος πίεσης και πανικού. Μέσα στους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ούτε έναν ούτε δύο, αλλά δέκα φόρους, συνολικού λογαριασμού που ανάλογα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ και για άλλους δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και τα 10 δισ ευρώ (!)
 
Δηλαδή η Κυβέρνηση θα ζητήσει από ασθενή που πάσχει από χρόνια αναιμία να "γίνει αιμοδότης". Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί άραγε, τις επιπτώσεις ακόμα μίας φοροεπιδρομής, σε μία Αγορά όπου η ρευστότητα αποτελεί "σπάνιο είδος";
 
Την ίδια ώρα οι όποιες εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα, όσον αφορά το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να επιβεβαιώνουν τα "γονατογραφήματα" του πρόσφατου παρελθόντος (!)
 
Και σαν μην έφτανε στο Χ.Α. η επιστροφή στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση, τα ξένα ΜΜΕ δείχνουν να επιστρέφουν δριμύτερα, με δημοσιεύματα που θέτουν σημαντικότατες αμφιβολίες για την τύχη της Ελληνικής οικονομίας, μετά τις Γερμανικές εκλογές στις 22/9.
 
Σε κάθε περίπτωση, αν και αυτή την εβδομάδα συνεχιστεί η "διάβρωση" αποτιμήσεων και ψυχολογίας, δεν αποκλείεται η επόμενη αύξηση του τζίρου να έλθει από τα "κουρασμένα" χαρτοφυλάκια, σε μία πτωτική κατοχύρωση επιπέδων και με σημαντικές κινήσεις "stop loss".

--ΧΠΑ

Με υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα και το συμβόλαιο να σημειώνει σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην spot Αγορά και να γυρίζει σε discount 0,31%.

Σχετικά αυξημένες οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, λόγω και μετακύλισης θέσεων, ενώ σημαντικά λιγότερα ήταν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.734 συμβόλαια).

Σε αποχή τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.103 - 2.911 Ιουλίου, 1.009 Αυγούστου και 163 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 272,75) κινήθηκαν μεταξύ 270 και 278 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Πειραιώς, 6.100 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (505), MIG (193), Μυτιληναίο (414), ΔΕΗ (604), Ελλάκτωρα (265), ΓΕΚ (421), Eurobank (1.612), Alpha Bank (794), Εθνική (2.414), Πειραιώς (825), ΕΧΑΕ (109).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ιδιαίτερα περιορισμένη ήταν η κινητικότητα των επενδυτών στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού καταγράφηκαν μόλις 95 τεμάχια (92 δικαιώματα αγοράς και 3 δικαιώματα πώλησης) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα αυξήθηκε στο 57%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.271.606 τεμ.), Εθνική (1.160.977 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v