Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μικτό” κλείσιμο

Τα σημαντικά ημερήσια κέρδη των 2 προηγούμενων συνεδριάσεων έβαλαν σε πειρασμό ρευστοποιήσεων αρκετούς παίκτες που είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά της Τετάρτης, με αποτέλεσμα το οριακά χαμηλότερο κλείσιμο του Γ.Δ. Σημαντική υποχώρηση για Εθνική, αλλά και διαθέσεις ανόδου για αρκετές μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν ακολούθησε η Σοφοκλέους το οριακά θετικό κλίμα των μεγάλων ευρωαγορών (το οποίο δείχνει να βελτιώνεται μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street) και απλώς με τη βοήθεια των δημοπρασιών περιόρισε τις απώλειες του Γ.Δ. στο ελάχιστο - κάτι που δεν μπόρεσε να συμβεί με την αναλογία πτωτικών–ανοδικών τίτλων, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των πρώτων.

Τα σημαντικά ημερήσια κέρδη των 2 προηγούμενων συνεδριάσεων έβαλαν σε πειρασμό ρευστοποιήσεων αρκετούς παίκτες που είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά της Τετάρτης, και αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν συνέτρεχε λόγος περαιτέρω καλλωπισμού των αποτιμήσεων σε μετοχές όπου έχουν θέση κατά κύριο ισχυρά χαρτοφυλάκια δημιούργησε την έλλειψη βοηθειών στο Γ.Δ. αλλά και στον FT 20.

Η εικόνα των τίτλων του τελευταίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, καθώς η Εθνική υποχώρησε περισσότερο από 4%, αξιοσημείωτες απώλειες για Alpha, Folli Follie, Αγροτική, αρνητική μεταβολή για ΚΑΕ, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil και ΟΠΑΠ (οι απώλειες στη μετοχή μηδενίστηκαν από τις δημοπρασίες).

Αντίθετα, οι δημοπρασίες έφεραν ιδιαίτερα υψηλά κέρδη για την CosmΟΤΕ από την αρχή της συνεδρίασης, με θετικές διαθέσεις 3Ε και Τιτάν, αξιοσημείωτα κέρδη για Εμπορική, Βιοχάλκο Hyatt, ΕΛΠΕ, Intracom, ΕΛΤΕΧ και θετική μεταβολή για Eurobank, Γερμανό και ΔΕΗ.

Ο Γ.Δ. ξεκίνησε ανοδικά, έφtασε έως τις 3.711,49, όμως 45 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης γύρισε πτωτικά, ακολούθησαν διακυμάνσεις, αλλά μετά τις 13.55 μόνιμη πλαγιομετωπική κίνηση, τριπλός βυθός λίγο υψηλότερα των 3.660 μονάδων για να έρθουν οι δημοπρασίες και να τον στείλουν στις 3.693,04 με απώλειες 0,02%, ενώ ο τζίρος ήταν σημαντικά μειωμένος και ξεπέρασε τα 194 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η τελική εικόνα, καθώς αρκετές μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης έδειξαν διαθέσεις ανόδου, με 118 ανοδικές, έναντι 141 πτωτικών, παραταύτα 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7% έως 19,75%.

Ασφαλώς οι περισσότεροι από τους σημερινούς πρωταγωνιστές χρειάζεται να επιδείξουν διάρκεια και συνέπεια, όμως αξίζουν επισήμανση η σημερινή κίνηση που συντελέστηκε σε Μουζάκη (με την καλύτερη σήμερα χρηματιστηριακή εικόνα) και Τεξαπρέτ, Μαξίμ, Σίδμα, Νεώριο Σύρου, Καράτζη, AudioVisual και Μπενρουμπή.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας οι ειδήσεις για την απόκτηση του 21% της ΜΕΒΓΑΛ από τη Δέλτα και η συμφωνία για την εξαγορά του 20% της Elbisco από την ΕΛΓΕΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v