Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπή σκηνικού στη Σοφοκλέους...

Εβδομάδα θεαματικών ανατροπών ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με το Γενικό Δείκτη προς τις 3.700 μονάδες. Αυτό που μας καθιστά αισιόδοξους και βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια είναι όχι μόνο η ανατροπή του σκηνικού στην Εθνική, αλλά η σύνθεση των αγοραστών σε μετοχές του 20άρη, οι τεχνικές ενδείξεις που διαμορφώνονται και η δυναμική των ξένων αγορών.

Εβδομάδα θεαματικών ανατροπών ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε εχθές με το Γενικό Δείκτη προς τις 3.700 μονάδες. Αυτό που μας καθιστά αισιόδοξους και βραχυπρόθεσμα για τη συνέχεια είναι όχι μόνο η ανατροπή του σκηνικού στην Εθνική αλλά η σύνθεση των αγοραστών σε μετοχές του εικοσάρη, οι τεχνικές ενδείξεις που διαμορφώνονται και η δυναμική των ξένων αγορών.

Στην Εθνική, η θέση μας είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό. Υποστηρίζαμε και εμμένουμε στην εκτίμησή μας, πως σχεδόν αποκλειστικά οι ξένοι πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι αύξησαν θεαματικά το ποσοστό τους στη νέα Εθνική σε επίπεδο αποτίμησης, που υπό κανονικές συνθήκες, πολύ δύσκολα θα τους προσφερθεί στο μέλλον.

Ουσιαστικά, κυρίως οι ξένοι που απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς των δικαιωμάτων επί της μετοχής βγήκαν κερδισμένοι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, κατά την εκτίμησή μας.

Βραχυπρόθεσμα, γιατί αγοράζοντας Εθνική στα περίπου 26,5 ευρώ (με βάση το δικαίωμα και τους όρους ΑΜΚ 4 προς 10), βγάζοντας δηλαδή μέσα σε μόλις δυο συνεδριάσεις μέχρι και 4 ευρώ στο κομμάτι.

Μακροπρόθεσμα θα ριψοκινδυνεύσουμε να εκτιμήσουμε και πάλι πως θα βγουν κερδισμένοι γιατί αγοράζουν σε μέση αποτίμηση ομίλου 12,5 δισ. ευρώ, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της μόνης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Βραχυμεσοπρόθεσμα, μας καθιστά αισιόδοξους το γεγονός ότι κυρίως ξένοι ήταν και χθες αγοραστές σε μετοχές του Τιτάνα, Cosmote, Μότορ Όιλ, ενώ υψηλά ποσοστά αγορών είχαν σε Alpha Bank και δευτερευόντως στην Eurobank.

Βλέπετε, οι πανίσχυροι αυτοί παίκτες έχουν τη δυνατότητα και την οικονομική ευχέρεια να ”ποντάρουν” στην …εμπλοκή καταρχήν της Alpha Bank στο τραπεζικό ντόμινο, προεξοφλώντας παράλληλα πως εκτός παιχνιδιού δεν μπορεί να μένει επί μακρόν η Eurobank.

Θα λέγαμε όμως πως μετά από καιρό, είχαμε εμφανώς ποιοτική σύνθεση αγοραστών σε μετοχές του FTSE 20, που προτιμούν οι ξένοι. Αναφερόμαστε βέβαια σε ΟΠΑΠ, Cosmote, Μότορ Όιλ και Τιτάνα.

Ήταν όμως ενθαρρυντική η χθεσινή συνεδρίαση γιατί υποστηρίχθηκαν μετοχές όπως Μυτιληναίος, Εθνική Ασφαλειών, Ελληνική Τεχνοδομική, Μαϊλλης, Αλουμίνιον και ορισμένων ακόμη που κατά την εκτίμησή μας αποτελούν τις σηματωρούς της αγοράς μας, πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ξένοι απορροφούν την όποια προσφορά εκδηλώνεται στην ΕΧΑΕ, κυρίως από την πλευρά Ελλήνων θεσμικών και τραπεζών-μετόχων, αγοράζοντας ουσιαστικά ”Σοφοκλέους” εν όψει των ήδη δρομολογημένων εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η απάντηση στο ερώτημα για την έκταση της τεχνικής μορφής αντίδρασης θα πρέπει να αναζητείται από την στιγμή που ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίζει την ευρύτερη περιοχή των 3.830-3.850 μονάδων. Και έτσι όμως και αν είναι, στην αγορά φαίνεται πως το πάνω χέρι το ξαναπαίρνουν και πάλι οι ξένοι.

Σημείωση: Για τις επόμενες δυο εβδομάδες, την …ευθύνη της στήλης θα έχει ολοκληρωτικά ο φίλος και αγαπητός Α. Αναγνωστόπουλος. Είναι αλήθεια πως θα λείψουμε -ευτυχώς για διακοπές- σε μια περίοδο που οι εξελίξεις θα ξαφνιάσουν πολλούς, είναι αλήθεια. Ωστόσο, είμαστε αισιόδοξοι πως όταν -πρώτα ο Θεός- επανακάμψουμε, η ”μαγιά” στη Σοφοκλέους θα είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα.

Μ. Γελ.



----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.693 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,07%, ο FT 20 ενισχύθηκε 3,34%, ο Mid 40 κέρδισε 3%, ενώ ο Small Cap κατέγραψε κέρδη 4,24%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 3,88%, οι πρώτες ύλες ενισχύθηκαν 8,64%, ενώ κέρδη 4,77% κατέγραψαν οι εταιρίες τεχνολογίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (53,1%), Περσέας (33,1%), Λανακάμ (25,9%), Lavipharm (25%), Κλωστήρια Ναούσης (22,2%), Μαξίμ (19%), Vivere (16,1%), Eμπορικός Δεσμός (16%), Μυτιληναίος (15,5%) και Προοδευτική (15,4%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Καραμολέγκος (11,3%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες –11%), Γκάλης (10,9%), Anek Lines (προνόμιο -10,7%), LogicDIS (6,2%), Εβροφάρμα (6,2%), Μινωικές Γραμμές (6%), Inform Λύκος ΚΑΕ (5,7%), Διολκός (5,7%) και Fanco (5,3%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v