Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την κατάργηση του uptick rule ζητά και ο ΣΜΕΧΑ

Την κατάργηση του uptick rule ή/και zero plus tick rule ζητά ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξη Πιλάβιο, επικαλούμενος τη μη σωστή λειτουργία της Αγοράς Παραγώγων.

Την κατάργηση του uptick rule ζητά και ο ΣΜΕΧΑ
Την κατάργηση του uptick rule ή/και zero plus tick rule για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ζητά ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξη Πιλάβιο, επικαλούμενος τη μη σωστή λειτουργία της Αγοράς Παραγώγων.

Στην ίδια επιστολη ο ΣΜΕΧΑ, υποστηρίζοντας την ανάγκη να καταργηθεί το uptick rule, προβάλλει ακόμη τα εξής επιχειρήματα:

• Οι ειδικοί διαπραγματευτές δεν προσφέρουν πάντοτε τιμές (ενώ υποχρεούνται), με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο με ανοιχτές πωλήσεις διότι ισχύει ο εν λόγω κανόνας.

• Τα spreads είναι πολύ μεγάλα λόγω δυσκολιών άμεσης αντιστάθμισης.

• Η καθορισθείσα ποσότητα προσφορών από τους ειδικούς διαπραγματευτές είναι πολύ μικρή και αποθαρρυντική για την αγορά.

• Δεν λειτουργεί ή λειτουργεί υποτυπωδώς η αγορά δικαιωμάτων, ενώ σε άλλες χώρες θριαμβεύει.

• Ορισμένες φορές οι μελλοντικοί μήνες είναι σε αδικαιολόγητες εκπτωτικές τιμές (discount) ή/και πριμ (premium).

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΜΕΧΑ, εξυπακούεται ότι οι εταιρίες των οποίων οι μετοχές πωλούνται ανοιχτά θα λαμβάνουν μέτρα ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες για δανεισμό και ότι οι ειδικοί διαπραγματευτές, αφού θα έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο, θα προσφέρουν πάντα τιμές με μικρά spreads σε μεγάλες ποσότητες και στον προκαθορισμένο χρόνο, διαφορετικά σε περίπτωση που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους θα υφίστανται ειδικές κυρώσεις αμέσως υλοποιήσιμες.

Ο ΣΜΕΧΑ προτείνει επίσης τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους του (στους οποίους θα περιλαμβάνονται και εταιρίες - ειδικοί διαπραγματευτές), εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χ.Α., η οποία θα μελετήσει τις επιμέρους λεπτομέρειες για την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης το συντομότερο δυνατόν.

”Πρέπει επιτέλους να κινηθούμε δυναμικά για να αντιστρέψουμε την αρνητική κατάσταση στην Αγορά Παραγώγων”, καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v