Τα κεφάλια έξω (;)

Η συντονισμένη, χθες και μετά τις 15.00, προσπάθεια στήριξης της αγοράς θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη εάν και εφόσον συνεχιστεί σήμερα και αύριο. Για σήμερα αναμένεται η απάντηση της Εθνικής στην άκρως υποβαθμιστική σύσταση της Salomon, ενώ πιθανό είναι και ένα μικρό ”γύρισμα” της αγοράς στα Παράγωγα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η συντονισμένη, χθες και μετά τις 15.00, προσπάθεια στήριξης της αγοράς θα μπορούσε να θεωρηθεί δικαιολογημένη εάν και εφόσον συνεχιστεί σήμερα και αύριο.

Επιμένουμε από χθες πως το βραχυπρόθεσμο, καθαρά τεχνικό, και άκρως ριψοκίνδυνο ”γύρισμα” των ξένων αγορών μπορεί να προκαλέσει ένα καλό άλλοθι και για τη Σοφοκλέους. Αφορμή για να ισχυροποιηθεί η προσπάθεια δημιουργίας διπλού ”χαμηλού”, η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της ουσιαστικής ”στήριξης” των 2.150 μονάδων, κυρίως όμως της ανάσχεσης της υποτιμητικής υποχώρησης συγκεκριμένων τραπεζικών ”χαρτιών.

Το παράδειγμα των Vivendi και Ericsson, μετοχών που μετά από βίαιη διόρθωση, αντιδρούν σήμερα, επιβεβαιώνει την τεχνικότητα των αγορών όσο και εάν αρκετοί επιμένουν ότι ο ”καπιταλισμός τελευταία εμφανίζει τάσεις αυτοκαταστροφής”.

Στα καθ’ ημάς, περιμένουμε την απάντηση στο ταμπλό, της Εθνικής, στην άκρως υποβαθμιστική σύσταση της Salomon, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η τελευταία αυτή σύσταση συσχετίζεται με το… ομολογιακό δάνειο του Ομίλου και την προ μηνός εκτίμηση για υποχώρηση προς τα 18 ευρώ.

Από πλευράς τραπεζικού κλάδου αυξημένες απαιτήσεις υπάρχουν και σήμερα, για την ούτως ή άλλως σταθερότερη μετοχή των τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή αυτήν της Eurobank, που θα πρέπει –τεχνικά- να ξεπεράσει τα 14 ευρώ. Εύλογα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην ύστατη προσπάθεια της Alpha να αντιδράσει από τα χαμηλά πενταετίας, τις εξελίξεις στα Ελληνικά Πετρέλαια και τους όλο και πιο βραχυπρόθεσμους κύκλους της μετοχής της ΕΥΔΑΠ.

Στα επιμέρους της συνεδρίασης, η ολοκλήρωση χθες της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Κλωνατέξ, οι διαφορετικές εκτιμήσεις που καταγράφονται για τους δύο τίτλους της μετοχής (κοινό και προνομιούχο), οι επιθετικές αγορές προς το κλείσιμο στη μετοχή της ΕΧΑΕ, η απόφαση για αγορά ιδίων μετοχών από την Καθημερινή και οι πιθανοί ωφελούμενοί από το πρόγραμμα της ”Ολυμπιακής Φιλοξενίας”.

Για σήμερα περιμένουμε μικρό ”γύρισμα” της αγοράς στα Παράγωγα, με κάποια ΣΜΕ να έχουν λάβει θέσεις προς τις 1.140 μονάδες, καθώς ορισμένοι ποντάρουν σε αντίδραση του τραπεζικού κλάδου προς τις 3.640 μονάδες. Αναμφίβολα ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση, καθώς το ”θετικό κλείσιμο” είναι για πολλούς μάλλον μονόδρομος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v