Νέα χαμηλά δοκιμάζει η Σοφοκλέους

Συγχρόνησε το βηματισμό της με τις διεθνείς αγορές η Σοφοκλέους, υποχωρώντας, με μικρό τζίρο, κάτω από τις 2.200 μονάδες, ενώ οι εξελίξεις στα Παράγωγα δείχνουν ότι η αγορά θα δοκιμάσει και νέα χαμηλά. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τράπεζες (-2,6%) και κυρίως η Εθνική (-4,24%).

Με τη συναλλακτική δραστηριότητα να μην υπερβαίνει ούτε και σήμερα τα 55 εκ. ευρώ, ενδεικτικό της έλλειψης ”βάθους”, ενδιαφέροντος και... φιλοδοξίας, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αφομοίωσε σήμερα στο έπακρο την διεθνή τάση, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων εν μέσω πιέσεων στις τράπεζες (-2,6%) αλλά και τις τηλεπικοινωνίες (-1,3%), με επίκεντρο τη μετοχή της Vodafone Hellas (-4%).

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη πορεία του τραπεζικού κλάδου, αφού Εθνική (-4,2%), Εμπορική (-3,8%) και Alpha (-2,1%) αντικατόπτρισαν πλήρως την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών στις προοπτικές του κλάδου γενικότερα, την ίδια στιγμή που εντείνεται, στο εξωτερικό τουλάχιστον, η ανησυχία γύρω από την επισφάλεια των χορηγήσεων των εγχώριων ιδρυμάτων, όπως άλλωστε και των ομοειδών ευρωπαϊκών, καθώς και τον αντίκτυπο στην κερδοφορία των τελευταίων εξελίξεων.

Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι το γεγονός ότι καμία απολύτως μετοχή του δείκτη FTSE-20 δεν μπόρεσε να σταθεί αξιοπρεπώς, με εξαίρεση ίσως τη ΔΕΗ (αμετάβλητη), ενώ εντύπωση προκαλεί η άνοδος κατά 4,1% του τίτλου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ), κίνηση η οποία πάντως πρέπει να διατηρηθεί προκειμένου να δημιουργήσει ”ενδιαφέρον” ως προς τη φύση της.

Κατά τα λοιπά η Περιφέρεια, στερούμενη και σήμερα κεφαλαίων, κινήθηκε σε ρυθμούς ταχείας διολίσθησης αφού οι πωλητές καθόρισαν τη τάση, με συνέπεια στο κλείσιμο μόλις 23 μετοχές να καταγράψουν κέρδη, και 310 να υποχωρήσουν.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, ο Δείκτης δύναται να αντιδράσει – το έχει κάνει άλλωστε δύο φορές κατά το τελευταίο μήνα, από τις 2.180 και 2.155 μονάδες αντίστοιχα – εν τούτοις πρέπει να θεωρήσουμε ότι, όπως και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο Δείκτης θα επιχειρήσει να δοκιμάσει πάλι τα χαμηλά του, ήτοι να επαναπροσεγγίσει τις 2.120 μονάδες.

Όσον αφορά τη κίνηση στην αγορά παραγώγων, επισημαίνουμε μόνο την ”οξυδέρκεια” όσων πήραν short θέσεις τη Παρασκευή, οι οποίες αποδίδουν ήδη σημαντικά κέρδη, καθώς επίσης και τη σημερινή σχεδόν ολοκληρωτική απουσία αγοραστών στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 (Ιουλίου), τάση που αν μη τι άλλο ενισχύει την εκτίμηση ότι η αγορά θα δοκιμάσει, βραχυπρόθεσμα, νέα χαμηλά.

Σε χαμηλό 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Altec, Φοίνιξ, Ιμάκο, Σιγάλας, Εβροφάρμα, Λυμπέρης, Πουλιάδης, Ανδρομέδα, LogicDis και Εμπορική Τράπεζα.

Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν οι τίτλοι των εταιριών: Ανδρομέδα, Ιμάκο, Εβροφάρμα, Λυμπέρης, Datamedia, Ιντρακόμ Κατασκευές, Π & Κ Επενδυτική, Δρομέας, ΕΧΑΕ, AS Company.

Από πλευράς μεταβίβασης πακέτων άλλαξαν χέρια 80.000 τίτλοι της Compucon στα 12,70 ευρώ, 50 μετοχές της Νάκας, στην τιμή των 3,90 ευρώ και 50.000 μετοχές της ΔΕΗ, στα 14,35 ευρώ. Ακόμα στην τιμή των 7.30 ευρώ μεταβιβάστηκαν 1.240 τίλοι της Βιοχάλκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v