ΧΑΑ: Πιέσεις λόγω της ομαδικής αποκοπής μερισμάτων

Διακύμανση ασφαλείας για την πρώτη ώρα στη Σοφοκλέους, με τη διόρθωση να αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην ομαδική, λόγω αποκοπής μερισμάτων, προσαρμογή της αγοράς πέριξ των 2.200 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε διακύμανση ασφαλείας κινείται η Σοφοκλέους, τη στιγμή που η τάση στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές είναι κάπως καλύτερη. Μια δεύτερη προσεκτικότερη όμως ματιά, θα μπορούσε να αποδώσει μεγάλο μέρος της σημερινής διόρθωσης στην… ομαδική, λόγω αποκοπής μερισμάτων, προσαρμογή της αγοράς τεχνικά και βραχυπρόθεσμα προς τις 2.200 μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν από την Τετάρτη και μετά, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο μέρος η σχετική διαδικασία, βοηθούσης της διεθνούς συγκυρίας μπορεί να αντιδράσει η αγορά προς την φυσική της ”αντίσταση” των 2.280 μονάδων.

Ο ούτως ή άλλως χαμηλός τζίρος, μπορεί να συντηρεί σε ασθενή ανοδική φορά μετοχές όπως Κεράνης, Mevaco, Byte, Spider, Τεχνική Ολυμπιακή, Νάουσα, σε ορισμένες όπως περιπτώσεις με προεξάρχουσα την 3E επιβεβαιώνεται μονιμότερη (μεσοπρόθεσμη) ανοδική τάση.

Από τις μετοχές του FTSE 20, την αξιολογότερη συμπεριφορά εμφανίζουν πλην της Coca Cola, ο Τιτάν (στα 39,8 ευρώ), η σταθερή Motoroil, η Ελληνική Τεχνοδομική (στα 6,5 ευρώ), η Βιοχάλκο (στα 7,2 ευρώ) και από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Cosmote που ”κρατά” τα 10 ευρώ.

Για την επόμενη ώρα, δεδομένης της χαμηλής εμπορευσιμότητας, η λογικότερη κίνηση του Δείκτη είναι αυτή που τον κρατά εντός του εύρους 2.218 – 2.230… μέχρι νεωτέρας.

ΥΓ. Η ακτοπλοϊα στο προσκήνιο, μετά τις εξελίξεις στην ΑΝΕΚ. Μετοχές εταιριών του κλάδου που άμεσα είτε έμμεσα επηρεάζονται από τις τελευταίες εξελίξεις, ενδέχεται να βρεθούν έστω και βραχυπρόθεσμα στο προσκήνιο.

Η επικράτηση των ”τοπικιστών”, που αποκτούν πλέον το ”πάνω χέρι” στην ΑΝΕΚ καθιστά πιθανότατη την επαναπροσέγγισή τους με τους Μινωίτες. Η εμπορευσιμότητα των μετοχών ΑΝΕΚ (ΚΟ), Στρίντζη, Μινωικών και ΕΠΑΤΤ, παραμένει περιορισμένη με το τζίρο για τον τίτλο της τελευταίας να φτάνει τα 16.000 τεμάχια. Με απώλειες και η μετοχή των ΕΠΑΤΤ, προς τα 3,45 ευρώ, αρνητική όμως και η μετοχή των Μινωικών γραμμών, χαμηλότερα των 2 ευρώ, στα 1,85 ευρώ της ΑΝΕΚ και με 1.500 μετοχές μέχρι στιγμής, ο Στρίντζης βρίσκεται σε διακύμανση πέριξ των 1,26 ευρώ. Η σύμπλευση ορισμένων και οι εξελίξεις που κατά πάσα πιθανότητα θα δρομολογηθούν εκ νέου, χρήζουν, κλαδικά, προσοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v