ΧΑΑ: Επιφυλακτικό στην πτώση, αλλά και στην άνοδο

Με χαμηλές συναλλαγές το ΧΑΑ δεν κατάφερε να συμβαδίσει πλήρως με τους ρυθμούς ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών, όπως δεν ακολούθησε και χθες στην πτώση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η Εθνική, και ολίγες δεικτοβαρείς μετοχές που μονοπώλησαν το 71% του καθαρού τζίρου.

Επιφυλακτική στην άνοδο, επιφυλακτική και στη πτώση η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς αφοιμοιώθηκε εν μέρει η έντονα ανοδική κίνηση των ευρωπαικών κεφαλαιαγορών, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς το επίπεδο των 2.230 μονάδων, αδυνατώντας ωστόσο να κινηθεί δυναμικά προς τις 2.250, απόρροια της έλλειψης ρευστότητας, με το κλείσιμο να τον βρίσκει στις 2.229,81 μονάδες, ενισχυμένο σε ποσοστό 1,12%.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε μόλις στα 76,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών, ενώ οξύνθηκε το φαινόμενο της έλλειψης ρευστότητας στη περιφέρεια, αφού εκ των 70,6 εκ. του ”καθαρού” τζίρου, πάνω από τα 51 εκ.(!) αφορούσαν σε συναλλαγές επί δέκα μετοχών (Alpha, ETE, Eurobank, Εμπορική, ΕΥΔΑΠ, Panafon, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Axon Συμμετοχών).

”Βαρόμετρο” της αγοράς, με θετικό αντίκτυπο σήμερα, η μετοχή της Εθνικής (2,7%) η οποία αντέδρασε δυναμικά, ενώ και οι τίτλοι του ΟΤΕ (1,8%), των ΕΛΛ.ΠΕ (1,6%) και της ΕΥΔΑΠ (2,3%) συνέβαλαν στη θετική διαμόρφωση τάσης.

Εν τούτοις, με 75 πτωτικές μετοχές, είναι προφανές ότι η αγορά ”στενεύει”, τόσο ως προς τον αριθμό των μετοχών που προσελκύουν ενδιαφέρον, ως και προς τον αριθμό των επενδυτών που δραστηριοποιείται, αφού τα 76,5 εκ. ευρώ, για μια ημέρα σαν τη σημερινή όπου υπήρχαν όλα τα εχέγγυα μιας έντονα ανοδικής κίνησης, κρίνεται άκρως απογοητευτικός ως τζίρος.

Βραχυπρόθεσμα, περιμένουμε να δούμε μια αποπεράτωση, σε πρώτη φάση, της ανοδικής κίνησης στη περιοχή των 2.250 μονάδων, εξέλιξη που είναι εφικτή ακόμα και με τα σημερινά επίπεδα ρευστότητας. Εν τούτοις, σε αυτό το επίπεδο είναι πιθανό να έχουμε εκδήλωση πωλητών σε δεικτοβαρείς τίτλους, αφού είναι προφανές ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί, επιτείνοντας την αδυναμία ταχείας αναρρίχησης.

Τέλος, η τάση στην αγορά παραγώγων κρίνεται ”ουδέτερη”, αφού ναι μεν εξαλείφθηκαν εν μέρει τα discounts επί τα ΣΜΕ του FTSE-20, ωστόσο η έλλειψη long θέσεων αντικατοπτρίζει, φαινομενικά, την απροθυμία των ενεργών χαρτοφυλακίων να προεξοφλήσουν περαιτέρω ανοδική κίνηση της spot αγοράς.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσε η μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Multirama, Alpha Trust Ανδρομέδα και Interinvest.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα στην Axon Συμμετοχών (350.000 τεμάχια στην τιμή των 3,50 ευρώ και 420.250 τεμάχια στην τιμή των 3,50 ευρώ), ένα πακέτο στην ΑΛΤΕ (100 τεμάχια στην τιμή των 2,90 ευρώ), ένα πακέτο στην Intracom (1.092 τεμάχια στην τιμή των 9,18 ευρώ), ένα πακέτο στην Ασπίς Πρόνοια (350.000 τεμάχια στην τιμή των 2,53 ευρώ), ένα πακέτο στην Cosmote (100.000 τεμάχια στην τιμή των 10,20 ευρώ), ένα πακέτο στην ΕΧΑΕ (133.000 ευρώ στην τιμή των 4,64 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Θεμελιοδομή (131.420 τεμάχια στην τιμή των 5,06 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v