Κατενάτσιο... στη Σοφοκλέους

Καθολική μοιάζει η διόρθωση στο ΧΑΑ με μόλις 11 μετοχές -μεταξύ των οποίων και η ΕΥΔΑΠ- να καταγράφουν κέρδη, ενώ 308 κινούνται πτωτικά. Ωστόσο, η πορεία της Σοφοκλέους κρίνεται ικανοποιητικότερη από αυτή των ευρωπαϊκών, καθώς οι απώλειες που καταγράφει είναι μισές σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωαγορών.

Καθολική παραμένει η διόρθωση των εισηγμένων στο ΧΑΑ μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αφού μόλις 11 μετοχές διατηρούνται σε θετικό έδαφος, 308 καταγράφουν απώλειες και 20 παραμένουν σταθερές.

Καθοριστικά στη διαμόρφωση έντονα πτωτικών τάσεων επιδρούν ο τραπεζικός και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος με τις Alpha Bank, Εθνική και Εμπορική, να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 2%, ενώ και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος όπως αναμένοντας υποχωρεί αισθητά με τον ΟΤΕ και την Panafon να υποχωρούν και αυτές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η εικόνα της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές δεν είναι καθόλου άσχημη, αφού συγκριτικά οι απώλειες της Σοφοκλέους είναι μισές από ότι ο μέσος όρος των ευρωαγορών. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να δημιουργεί αισθήματα εφησυχασμού, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό μετά τις 14.30, οπότε και θα επιβραδυνθεί η ροή εντολών που προέρχεται από τους μικροεπενδυτές, να δούμε περαιτέρω διεύρυνση των απωλειών, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Η συνολική συναλλακτική δραστηριότητα ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38,8 εκατομμύρια αφορούν στη διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών, τζίρος που κρίνεται αντιπροσωπευτικός σχεδόν της ολοκληρωτικής απουσίας αγοραστών.

Όσον αφορά στις δύο μετοχές υψηλής ζήτησης των τελευταίων ημερών (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ) ο τίτλος του πρώτου υποχωρεί σε ποσοστό 4,9%, ενώ η ΕΥΔΑΠ παραδόξως συνεχίζει την ανοδική της κίνηση αφού με κέρδη 0,76% κατατάσσεται στις 11 μετοχές που καταγράφουν κέρδη.

Ο ΓΔ κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στις 2.195 μονάδες και είναι εξαιρετικά πιθανό έως το κλείσιμο να επιχειρηθεί κατ’ αρχήν μια προσπάθεια ανοδικής διάσπασης των 2.200 μονάδων, η οποία ωστόσο με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενδέχεται να είναι ανεπιτυχής με συνέπεια η αγορά στη χειρότερη των περιπτώσεων, να δοκιμάσει τη στήριξη στις 2.162 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v