Το μετέωρο βήμα του ΧΑΑ...

Διίστανται οι απόψεις των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς για το τι μέλλει γενέσθαι για τη Σοφοκλέους σήμερα. Από τη μία το ΧΑΑ ενδέχεται να δεχθεί κάποιες πιέσεις, απόρροια του κλεισίματος θέσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού στις τράπεζες, εν τούτοις στον ίδιο βαθμό οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες, με επίκεντρο τον ΟΤΕ, συγκεντρώνουν σήμερα πάνω τους το ενδιαφέρον της θετικής αντίδρασης.

Μια αγορά που επέστρεψε στα χαμηλότερα της επίπεδα από το 1970 (Φρανκφούρτη), μια αγορά που ανέκαμψε από το –1,7% στο +0,25% (Dow Jones-NYSE), ένας κλάδος που δέχθηκε έντονες πιέσεις (ασφαλειών, με Allianz και CGNU στο –6% και –7% αντίστοιχα) μια υποβάθμιση ρεκόρ (Moody’s, υποβάθμισε το χρέος της France Telecom κατά δύο κλίμακες, με συνέπεια να βρίσκεται μία βαθμίδα πάνω από το junk, στέλνοντας τη μετοχή στο –16%), και μια αγορά που ήταν… κλειστή (ΧΑΑ)!

Αυτά, ήταν χθες. Σήμερα, οι βασικές ευρωαγορές ανακάμπτουν δυναμικά, και το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει η Σοφοκλέους. Οι απόψεις των παραγόντων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς διίστανται σήμερα, και λογικό είναι άλλωστε από τη στιγμή που – θεωρητικά πάντα – το ΧΑΑ αναμένεται να δεχθεί κάποιες πιέσεις απόρροια του κλεισίματος θέσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού στις τράπεζες, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εκθέσεις, εν τούτοις στον ίδιο βαθμό οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες, με επίκεντρο τον ΟΤΕ, συγκεντρώνουν σήμερα πάνω τους το ενδιαφέρον, καθότι άκρως αμυντικογενείς και προσφάτως έντονα πιεσμένες, με συνέπεια να αναμένεται μια αντίδραση.

Φυσικά δεν λείπουν και οι τίτλοι ”κρατικού ενδιαφέροντος), και δη ο ΟΠΑΠ, η ΕΤΕ και η ΕΥΔΑΠ, αφού προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ”πόνταραν” σε αυτούς, προς το παρόν αποκομίζοντας κάποια κέρδη, ενώ ιδιαίτερα στη περίπτωση του πρώτου, το +9,8% της Παρασκευής ναι μεν ήταν εντυπωσιακό, ωστόσο δεδομένου των long θέσεων που φέρεται να πήραν κάποιοι ξένοι θεσμικοί στη μετοχή, θα πρέπει να έπεται και συνέχεια.

Στη Περιφέρεια και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις μετοχές της Κλωνατέξ, με το Προνόμιο να φαντάζει σήμερα πιο ελκυστικό για όσους επιθυμούν να συσχετίσουν τη τιμή διαπραγμάτευσης με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ – σύμφωνα με κύκλους της αγοράς – στους τίτλους που ενδεχομένως να επιδείξουν σήμερα αυξημένη ”δυναμική” και ενδιαφέρον, κατατάσσονται η Fanco, η Compucon και υπό…προϋποθέσεις η Μινέρβα.

Όσον αφορά το Γενικό Δείκτη τιμών, περιμένουμε μια απόπειρα ανοδικής διάσπασης της βραχυχρόνιας στήριξης στις 2.200 μονάδες, και από εκεί και πέρα πρώτο ζητούμενο είναι η κατοχύρωση και όχι η άμεση ”εκτίναξη” προς τις 2.280, επίπεδο που αρκετοί παράγοντες της αγοράς φαίνεται να βολιδοσκοπούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v