Μάχες... αποτιμήσεων στα χαρακώματα της Σοφοκλέους

Με δεδομένη την αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ (-5,5%) η Σοφοκλέους επέδειξε αξιοπρεπή συμπεριφορά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Αξιοπρόσεκτη η κίνηση των ΔΕΗ (2,7%), ΟΠΑΠ (4,1%) και Κλωνατέξ (5,5% η κονή μετοχή), που προδίδουν τις διαθέσεις περιορισμένου εύρους επενδυτικών σχημάτων.

Η σημερινή συνεδρίαση διέφερε στις... λεπτομέρειες από τη χθεσινή, καθώς η αγορά κλήθηκε να τιμολογήσει την αποκοπή μερίσματος στον ΟΤΕ, κάτι που έκανε από το άνοιγμα με τον εν λόγω τίτλο να κλείνει με απώλειες 5,5%.

Την ίδια στιγμή όμως οι άλλες ”υποψήφιες” προς διάθεση επιπρόσθετων ποσοστών μετοχές (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ) επέδειξαν σημαντικά σημάδια αντίστασης στις πιέσεις, με τη ΔΕΗ (2,7%) και τον ΟΠΑΠ (4,1%) να ανακάμπτουν θεαματικά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην απορρόφηση των πιέσεων που άσκησαν οι τηλεπικοινωνίες, με επίκεντρο φυσικά τον ΟΤΕ.

Οι τράπεζες προσπάθησαν εν μέρει και σήμερα να απορροφήσουν τους ”κραδασμούς” του ΟΤΕ, κάτι που επιτεύχθηκε με μεγαλύτερο βαθμό επιτυχίας από ό,τι χθες, καθώς Εμπορική (0,5%) και Πειραιώς (0,9%) αντέδρασαν από τα χαμηλά τους, εν αντιθέσει με την Εθνική (-1%) η οποία συνέχισε, εν μέσω όμως χαμηλότερης συναλλακτικής δραστηριότητας, να υποχωρεί.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στις μετοχές της Κλωνατέξ (κοινό και προνόμιο), αφού αυτές ανατιμήθηκαν κατά 5,5% και 3,5% αντίστοιχα, δείχνοντας ότι υπάρχει ευελιξία για trading, ενώ ”οριακή” παραμένει η σχέση όσον αφορά τη συμμετοχή ή μη στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαρακτηρίσουμε τη σημερινή συνεδρίαση, αφού από τη μία η αγορά, και με δεδομένο το handicap του ΟΤΕ, στάθηκε αξιοπρεπέστατα αν αναλογιστούμε τις απώλειες της τάξης του 1,5%-2% που καταγράφουν μέχρι στιγμής οι Ευρωαγορές, από την άλλη όμως η τάση καθορίζεται πλέον από τις ενέργειες και προθέσεις ενός εξαιρετικά περιορισμένου εύρους επενδυτικών σχημάτων.

Ενδεικτικό άλλωστε το ότι και σήμερα πάνω από το 60% του τζίρου (92 εκ. ευρώ με 8 εκ. σε πακέτα) αφορούσε σε συναλλαγές επί 5 μετοχών, και δη τις Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ, με την κίνηση του ΟΠΑΠ να προκαλεί πολλά και ποικίλα σχόλια, αφού η ανατίμηση της τάξης του 4,1% με 904.000 τεμάχια δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να ”δικαιολογείται”, με συνέπεια να γίνεται και πάλι λόγος για αγορές από χαρτοφυλάκια που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 2.179,63 μονάδες, με απώλειες 0,63%, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 2.179 μονάδες, δημιουργεί την εντύπωση ότι ο Δείκτης επιχειρεί να βρει στήριξη στην εν λόγω περιοχή.

Εν τούτοις, τεχνικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε μια κίνηση προς τις 2.120 μονάδες – συνυπολογίζοντας και την εισαγωγή πιέσεων από το εξωτερικό – τάση που σίγουρα θα ενισχύσει βραχυχρόνια την προσφορά τίτλων σε ”ευάλωτες” μετοχές όπως τον ΟΤΕ και την Εθνική.

Τέλος, η αγορά παραγώγων δεν τιμολογεί ιδιαίτερες αντιδράσεις μέχρι στιγμής, ωστόσο η αποκοπή μερίσματος έχει συμβάλλει στην εξίσωση των spot τιμών με τις τιμές των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20, σημείο από όπου θα περιμένουμε την όποια κίνηση των αγοραστών.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών PC Systems, Εβροφάρμα, Αγγροτική Ασφαλιστική, Π&Κ ΑΕΕΧ, Μύλοι Κεπένου, Εικόνα Ηχος και ΕΧΑΕ.

Χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Albio Συμμετοχών, PC Systems, Εβροφάρμα, Αγροτική Ασφαλιστική, Flexopack, Ράδιο Αθήναι, Π&Κ ΑΕΕΧ, Plias, Μύλοι Κεπένου και Τεξαπρέτ.

Πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα στον ΟΤΕ (692.130 τεμάχια στην τιμή των 16,5 ευρώ, 50.000 τεμάχια στην τιμή των 15,46 ευρώ και 136.955 τεμάχια στην τιμή των 15,28 ευρώ), ένα πακέτο στην Τράπεζα Αττικής (200 τεμάχια στην τιμή των 6,68 ευρώ), ένα πακέτο στην Πρόοδος (1.050.000 τεμάχια στην τιμή των 2,43 ευρώ), ένα πακέτο στην Coca Cola 3E (46.160 τεμάχια στην τιμή των 16,56 ευρώ), ένα πακέτο στη Βyte (2.500 τεμάχια στην τιμή των 4,58 ευρώ), ένα πακέτο στην Chipita (122.000 τεμάχια στην τιμή των 8,58 ευρώ) κι ένα πακέτο στον Τιτάνα (20.000 τεμάχια στην τιμή των 39 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v