”Κίνησε ο... να πάει στο παζάρι, κι’ ήταν Σάββατο”

Η εικόνα που εμφανίζει η αγορά παραπέμπει σε προηγούμενες αναφορές για την προχειρότητα των αποκρατικοποιήσεων. Στα χνάρια του ΟΤΕ και η μετοχή της Εθνικής, παρά τις επίσημες διαψεύσεις του Θ. Καρατζά μετά τη συνάντηση με το Ν. Χριστοδουλάκη για το ποσοστό της ΔΕΚΑ στην Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η εικόνα που εμφανίζει η αγορά παραπέμπει… επιεικώς σε προηγούμενη αναφορά του δικτύου για την ”προχειρότητα των βιαστικών αποκρατικοποιήσεων”.

Έχοντας χάσει περίπου 10% από την προηγούμενη Τετάρτη η μετοχή του ΟΤΕ, παρασύρει στη δίνη του και την Εθνική λόγω των μη επιβεβαιούμενων μέχρι στιγμής φημών και δημοσιευμάτων για άμεση διάθεση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην τράπεζα και ενδεχόμενης διάστασης απόψεων του διοικητή του Ομίλου και της ηγεσίας του ΥΠΕΘΟ.

Μέχρι στιγμής, παρά την επίσημη θέση του ομίλου της Εθνικής, και τη διάψευση του ίδιου του διοικητή της, για πώληση του 6% από τη ΔΕΚΑ, η μετοχή υποχωρεί κατά 3,2%, χαμηλότερα και των 21 ευρώ (στα 20,7 ευρώ). Η ζημιά εάν αυτό ήταν το επιδιωκόμενο με επίκεντρο τις δύο πλέον δεικτοβαρείς μετοχές της αγοράς, έχει γίνει.

Μεγαλύτερες οι απώλειες του FTSE 20, που κινείται χαμηλότερα και της στήριξης των 1.155 μονάδων (1.142 μονάδες), κίνηση παράδοξη καθώς ούτε ένα συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το άνοιγμα της συνεδρίασης δεν είχε προεξοφλήσει υποχώρηση προς αυτά τα επίπεδα τιμών.

Η όλη κίνηση εύλογα και μόνον ερωτήματα προκαλεί, καθώς μοιάζει για ”στημένη δουλειά”, τη στιγμή που η αγορά λόγω ΟΤΕ είναι αδύναμη, και που ισχυροί παίκτες του ΧΠΑ, ακόμη και τώρα επιμένουν ότι η αγορά δεν έχει λόγο να κινηθεί χαμηλότερα. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, που εμφανίζει καλύτερη από ό,τι η Σοφοκλέους εικόνα, και τα futures της Νέας Υόρκης τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν το 1% (discount).

Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπαίτιοι της νέας κερδοσκοπικής πίεσης, της άσκησης ψυχολογικής βίας ειδικά αυτή την περίοδο όπου ο χρηματιστηριακός πόλεμος καταλήγει σε γραφεία που ελάχιστη σχέση έχουν με τη Σοφοκλέους.

Υ.Γ. Θα πρέπει τώρα, έστω και εκ των υστέρων, να εμφανιστούν οι αρμόδιες αρχές να δικαιολογήσουν το ρόλο και τις υψηλότατες απολαβές τους τη στιγμή που οι ίδιες πριν από ακριβώς μια εβδομάδα, χαιρέτιζαν το πρόγραμμα... μετοχοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v