Στη δίνη των πιέσεων του ΟΤΕ το ΧΑΑ

Η διάθεση του 8% του ΟΤΕ και η αποκοπή του μερίσματος 0,7043 ευρώ την Πέμπτη 20 Ιουνίου σε συνδυασμό με τις θέσεις που έλαβαν θεσμικοί επενδυτές εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη Σοφοκλέους και να διαμορφώνει κλίμα προς τις 2.200 μονάδες.

Εξαιρετικά υποτονική η σημερινή ημέρα στη Σοφοκλέους, καθώς με το που έγινε προφανές ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν είχε τη διάθεση να ακολουθήσει ετεροχρονισμένα τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε κατ’ αρχήν να κινηθεί έστω και οριακά υψηλότερα – κάτι που επιτεύχθηκε για περίπου μιάμιση ώρα – για να οδηγηθεί στη συνέχεια σε αρνητικό έδαφος με τον ΟΤΕ (-1,8%) να εξελίσσεται εκ νέου σε αρνητικό πρωταγωνιστή.

Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος (0,19%), με εξαίρεση τις μετοχές της EFG Eurobank-Ergasias (1,2%) και Εμπορική (0,9%) δεν έδειξε ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης, και προπάντων δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να οδηγήσει την όποια προσπάθεια ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη, αφού οι όποιες κινήσεις των θεσμικών χαρτοφυλακίων αφορούσαν σε αυξομειώσεις θέσεων, και όχι σε πραγματική διάθεση επανατοποθέτησης κεφαλαίων. Μάλιστα, η Alpha Bank κατέγραψε ενδοσυνεδριακά, στα 14,82 ευρώ, νέο χαμηλό έτους.

Από καθαρά τεχνικής σκοπιάς, ο Γενικός Δείκτης (2.214,94 –0,23%) επιβεβαιώνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα βρίσκει στήριξη, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι εάν το διεθνές κλίμα επιδεινωθεί περαιτέρω (παρά τις όποιες ανοδικές εξάρσεις όπως η χθεσινή) θα μπορέσει να ”κρατήσει” στις 2.200.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην τάση της αγοράς παραγώγων, αφού είναι προφανές ότι η πρόσφατη over-the-counter διάθεση του 8% του ΟΤΕ έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό, με τους θεσμικούς επενδυτές να ”τιμολογούν” στα ΣΜΕ Ιουνίου του FTSE-20 αφενός την αποκοπή μερίσματος του ΟΤΕ, αφετέρου το ενδεχόμενο ύπαρξης δυνητικής προσφοράς, με συνέπεια τα discounts να οξύνονται έναντι της spot τιμής.

Παράλληλα, υπάρχει και μια τάση short-covering μέσω του stock-repo του ΟΤΕ, πρωτίστως αφού η κίνηση αυτή χρησιμοποιείται ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου από θεσμικά χαρτοφυλάκια που διατηρούν θέσεις στον εν λόγω τίτλο.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική, Μύλοι Κεπένου, Εβροφάρμα και ΕΧΑΕ, ενώ χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική, Μύλοι Κεπένου, Πουλιάδης & Συνεργάτες, Εβροφάρμα, Ασπίς Πρόνοια, PC Systems, Alpha Bank, ΕΧΑΕ και Χατζηιώαννου.

Πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα στον ΟΤΕ (471 τεμάχια στην τιμή των 17,02 ευρώ, 50.000 τεμάχια στην τιμή των 16,18 ευρώ και 100.000 τεμάχια, επίσης, στην τιμή των 16,18 ευρώ), δύο πακέτα στη Θεμελιοδομή (138.940 τεμάχια στην τιμή των 5,18 ευρώ και 266.270 τεμάχια στην τιμή των 5,3 ευρώ), ένα πακέτο στη Γερμανός (128.500 τεμάχια στην τιμή των 11,26 ευρώ), ένα πακέτο στη Hyatt Regency (200 τεμάχια στην τιμή των 6,5 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Panafon (200.000 τεμάχια στην τιμή των 5,4 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v