Απορροφώνται οι πιέσεις σε ΟΤΕ

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει μέχρι στιγμής η Σοφοκλέους, καθώς οι πιέσεις στον ΟΤΕ (-4%) λόγω της αποκοπής του μερίσματος, απορροφώνται από τράπεζες, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, ενώ κινητικότητα επικρατεί σε κλαδικούς δείκτες της περιφέρειας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σταθεροποιητική η μέχρι στιγμής εικόνα με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών, να αντιδρά θετικά. Κλωστοϋφαντουργία, εκδόσεις, κατασκευές, λιανικό εμπόριο, κυρίως όμως οι τράπεζες με 0,7% συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός συγκρατημένα αισιόδοξου κλίματος.

Η συντονισμένη αντίδραση των 4 – 5 ισχυρών τραπεζικών ομίλων απορροφά τις πιέσεις που και λόγω μερίσματος δέχεται η μετοχή του ΟΤΕ, με τον κλαδικό δείκτη τηλεπικοινωνιών να υποχωρεί μέχρι και 2%, να εξισορροπείται πέριξ των 1.150 – 1.155 μονάδων η διακύμανση του FTSE 20.

Από την άλλη πλευρά, η επιμέρους κίνηση μεμονωμένων μετοχών, η ενεργοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων, η εν πάσει περιπτώσει συνολικότερη δραστηριοποίηση μεσαίων παραγόντων της αγοράς επιτρέπουν σε αρκετές μετοχές να κινούνται ανοδικά με περιορισμένη ζήτηση.

Ο Δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 2.192 – 2.200 μονάδων, καθώς κρατούνται ”πυρομαχικά” για την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Πάντως, αποτελεί κοινή εκτίμηση, ότι δεν υπάρχει διάθεση ή δεν προδιαγράφεται συντονισμένη προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης της αγοράς, πόσο μάλλον που λόγω της αυριανής λήξης των ΣΜΕ Ιουνίου οι 1.150 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς για τους παίκτες του ΧΠΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη Τετάρτη στη μετοχή του ΟΤΕ, τις απώλειες που έχουν σημειωθεί στην τιμή, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε, ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ο τίτλος του Οργανισμού αποτελεί επενδυτική επιλογή ”πρώτου μεγέθους”.

Ένα επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχείο αφορά στην προσοχή που δείχνουν ισχυροί παίκτες για τη διαμόρφωση ενός εύρους διακύμανσης της μετοχής του ΟΠΑΠ, ενόψει των εγγραφών (10 – 12 Ιουλίου). Με βάση την αντίδραση της μετοχής, τον αυξημένο τζίρο, τα 7,5 ευρώ θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να θεωρούνται ”χαμηλή” τιμή – ”στήριξη” μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Χρυσή εφεδρεία για τον FTSE 20 αναδεικνύεται και δικαιολογημένα η μετοχή της ΔΕΗ όπου το ”έξυπνο χρήμα” έχει εύλογο συμφέρον να ενεργοποιηθεί από τα χθεσινά επίπεδα τιμών (και γιατί όχι και τα σημερινά)

Για την επόμενη ώρα θα πρέπει να κρατηθούν οι 2.192 μονάδες, να αντιδράσει έστω μία φορά προς τις 2.200 ο Δείκτης, και να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα οι συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v