Και τώρα... ψυχραιμία παιδιά!!

Ναι. Η... ”πρεμούρα” του κ. Χριστοδουλάκη και των συνοδοιπόρων του ταρακούνησε την αγορά. Πράγματι, τώρα περνούν δύσκολες ώρες και η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ. Τα πράγματα είναι ζόρικα και στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως και τα ...θετικά!!

του Γιώργου Παπανικολάου

Η χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους απέδειξε ένα και μόνο πράγμα. Οι προθέσεις του οικονομικού επιτελείου ”να πνίξει στο χαρτί” την αγορά δεν είναι καλοδεχούμενες!

Ο μισός (και παραπάνω) τζίρος της Σοφοκλέους έγινε στις μετοχές που χτυπήθηκαν ή απειλούνται από την εισπρακτική φρενίτιδα του ”μοναχικού καβαλάρη” κ. Χριστοδουλάκη, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο να αρχίσει την ”Νέα Οικονομική Πολιτική” από τα... εύκολα.

Το ”κόλπο” γνωστό. ”Δώστε χαρτιά, πάρτε λεφτά”. Μόνο που το ”κόλπο” είναι επικίνδυνο και μάλλον δεν θα περπατήσει ακριβώς όπως το σκέφτηκαν οι γνωστοί ”φωστήρες”.

Ηδη από χθες έγιναν ορατές κάποιες κινήσεις ”στήριξης” που θύμησαν παλιότερες...αμαρτωλές εποχές. Σχεδόν τρία εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ και -ευτυχώς- έκλεισε πάνω. Καλά να είναι οι άνθρωποι, καλό κουράγιο και για σήμερα.

Στο προκείμενο τώρα, οι ξένες αγορές μπορεί να πέφτουν και μάλιστα με ένταση, αλλά απέχουν αρκετά από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, τα οποία πολλοί ξένοι αναλυτές αναμένουν, χωρίς ανησυχία. Ορισμένα μάλιστα reports για ”ολίγους” πανηγυρίζουν και για τα αγωνιώδη δημοσιεύματα μερίδας του ξένου τύπου.

Με απλά λόγια, αρκετοί υποστηρίζουν απερίφραστα πως περιμένουν οτι θα ξεπεραστούν ακόμη και εκείνα τα ”τρομοκρατικά” επίπεδα του Σεπτεμβρίου, για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο bear market.

Πότε; Σύντομα λένε αρκετοί, ίσως και μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, καθώς ενδέχεται άμεσα να διαπιστωθεί οτι η παγκόσμια (διάβαζε η αμερικανική) οικονομία δεν έχει πραγματικά ανακάμψει (ακόμη).

Τι σημαίνει αυτό για τη Σοφοκλέους; Οτι μπορεί να δούμε τις 2150 και στη συνέχεια τις 2050 και τις 1950 μονάδες.Και πάει λέγοντας.

Μπορεί και όχι.

Η αντίδραση της αγοράς στις 2177 μονάδες θεωρείται από κάποιους αναλυτές όχι μόνον... τεχνητή (με αγορές στον ΟΤΕ κ.λ.π.), αλλά και ...τεχνική.

Κατά την άποψή τους ο γενικός δείκτης συνάντησε μια εξαιρετικά σημαντική μκροχρόνια αντίσταση (γραμμή τάσης) και αντέδρασε. Το ερώτημα είναι αν θα την ξανασυναντήσει σήμερα - αύριο και πώς θα αντιδράσει, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο η αγορά να ”έπιασε χθες πάτο”.

Πάντως, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η υπόλοιπη ελληνική ”αγορά” πλην ορισμένων μετοχών είναι στην ουσία...ανύπαρκτη. Η ”αντοχή” των τραπεζών στα μάλλον οδυνηρά αποτελέσματα 6μήνου και η πορεία των λοιπών ”βαριών” μετοχών με προσδοκίες και εμπορευσιμότητα (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, 3Ε και ολίγες ακόμη), ίσως να κρίνουν τον αγώνα.

Πάντως η αγορά δε ”θέλει” να πέσει. Ακόμη και χθες οι αντιστάσεις ήταν εμφανείς. Στο χέρι εκείνων (επαγγελματιών και ιδιωτών) που κρατούν ρευστότητα εκτός της αγοράς είναι να αξιολογήσουν σε ποιό σημείο λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τις 2000 μονάδες αξίζει τον ”κόπο” να τοποθετηθούν και πού.

Υ.Γ. Ο Δείκτης FTSE-20 έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους σε σχέση με τους υπόλοιπους. Την καλύτερη ”αμυντική” επίδοση έχει ο κατασκευαστικός, ενώ μια χαρά -συγκριτικά- τα πάει και ο Μid-40. Γιατί άραγε υπάρχει τόσο μικρό ενδιαφέρον για αυτήν την επίδειξη αντοχής;

Τόσο παντοδύναμες είναι οι τράπεζες στην αγορά;

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v