Η ψυχολογία κινείται προς το ”ναδίρ”

Η ”τεχνική αντίδραση” χθες των αμερικανικών αγορών, προσφέρει ένα στήριγμα στη Σοφοκλέους. Ωστόσο η ψυχολογία γίνεται ολοένα και χειρότερη, καθώς η Ευρώπη δεν ωφελείται καθόλου από την άνοδο του ευρώ, ενώ η ελληνική αγορά ψάχνει- αλλά δεν βρίσκει- ένα ”καλό νέο”.

Η ψυχολογία κινείται προς το ”ναδίρ”
Διαλέγετε και παίρνετε! Λόγοι για να φαίνονται κατάμαυρα τα σύννεφα στον ορίζοντα υπάρχουν πολλοί.

Αυξάνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, το δολάριο δείχνει να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η χθεσινή άνοδος στη Ν. Υόρκη θεωρείται από τους περισσότερους ”τεχνική αντίδραση” και οι ευρωπαϊκές αγορές κοιτούν από κοντά όχι τον ”πάτο” της αγοράς, αλλά τα διαγράμματα τιμών που ολοένα γίνονται και πιο ανησυχητικά!!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η έλλειψη συναλλαγών στη Σοφοκλέους και η αναζήτηση... ασφάλειας σε τίτλους που σχετίζονται άμεσα με το δημόσιο και τη ”στήριξη” που ενίοτε αυτό μπορεί να προσφέρει (οι... κακές γλώσσες το λένε αυτό, όχι εμείς) είναι ίσως τα μόνα θετικά στοιχεία.

Ωστόσο, και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βραχυμεσοπρόθεσμα πιθανότερη μια πτώση της αγοράς, απ’ ό,τι μια αντίδραση προς υψηλότερα επίπεδα. Το πιο βασικό όμως είναι οτι η αγορά δεν έχει ένα έστω ”καλό νέο” για να πιαστεί, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο!

Το αντίθετο. Ολες οι εξελίξεις δείχνουν να βαίνουν προς το χειρότερο, ιδίως σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να χαράξει και να εφαρμόσει πραγματική πολιτική (πέραν των...εισπράξεων που έχουν βαπτιστεί μετοχοποιήσεις).

Δεν χρειάζεται βέβαια να επαναλάβουμε οτι η Σοφοκλέους βρίσκεται τώρα σε εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα. Το εάν θα αντέξει τελικά, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία των ξένων αγορών.

Εάν η πτώση στην Ευρώπη σήμερα είναι ραγδαία όπως ήταν χθές, οι ελπίδες περιορίζονται σε μια σχετικά πιο αμυντική πορεία για την αγορά της Αθήνας, δεδομένου και του οτι έχει ήδη πίσω της πολύ μεγαλύτερη πτώση.

Αν πάλι υπάρξει αντίδραση σήμερα στις αγορές της γηραιάς ηπείρου, γεγονός που ενισχύεται και από την άνοδο που κατέγραψαν το βράδυ οι αμερικανικές αγορές, τότε η Σοφοκλέους θα ”κοιτάξει” προς τα επίπεδα των 2220-2235 μονάδων. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει.

Σημειώστε πάντως οτι υπάρχουν και εκείνοι οι αναλυτές που επιμένουν οτι εκτός σημαντικού απροόπτου, η Σοφοκλέους είναι τώρα έτοιμη για μια ”πλαγιοανοδική” κίνηση.

Γ. Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v