Ψυχραιμία παιδιά...

Ενόψει ενός ακόμη χρηματιστηριακού μίνι-κραχ , φαίνεται να βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, με τις τηλεπικοινωνιακές μετοχές να βάλλονται πανταχόθεν και τη Σοφοκλέους να καλείται να επιδείξει ψυχραιμία. Πιέσεις αναμένονται σαφώς στις τηλεπικοινωνίες, ενώ το ρόλο του ρυθμιστή της τάσης θα επωμιστούν οι τραπεζικοί τίτλοι για να ”στηρίξουν” την αγορά.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα ”δύσκολα” για τη Σοφοκλέους, καθώς ναι μεν η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επέδειξε χθες σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και… εσωστρέφειας, ωστόσο η άκρως δυσμενής τροπή που πήραν οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες αργά το βράδυ, με τον δείκτη Nasdaq να επιστρέφει 1 πόντο πιο πάνω από τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου, και η αφομοίωση αυτής της τάσης στο άνοιγμα των Ευρωαγορών, με το σύνολό των βασικών Ευρωπαϊκών Δεικτών να καταγράφει απώλειες από 4% έως και 14% (Φινλανδία) αποτελεί το βασικό παράγοντα που, παρότι εξωγενής, αναμένεται να είναι ο καταλύτης σήμερα.

Ουσιαστικά, ίσως έχουμε να κάνουμε με το πρώτο χρηματιστηριακό ”κραχ” στην Ευρώπη από το 1987, ο αντίκτυπος του οποίου δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί. Οι τηλεπικοινωνιακές μετοχές ουσιαστικά βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση (Deutsche Telekom και France Telecom καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 10%), ενώ σε κάποιες μετοχές έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση αφού έχουν καταρρεύσει κάποια εταιρικά ομόλογα.

Για αυτό το λόγο, ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες και δη τους τίτλους του ΟΤΕ και της Panafon, αφού και οι δύο εκτιμάται ότι θα πιεστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, η μεν πρώτη καθώς η χθεσινή αντίδραση θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί με βάση τις προθέσεις των ξένων θεσμικών (εκδηλώνονται μαζικά ως πωλητές στις τηλεπικοινωνίες σήμερα), ενώ για τη δεύτερη η αφομοίωση της πορείας της μητρικής Vodafone Group στο Λονδίνο (-9%) ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια έντονα πτωτική κίνηση.

Εν τούτοις, οι τράπεζες είναι αυτές που θα έχουν σήμερα το ρόλο του ρυθμιστή της τάσης, αφού χθες ουσιαστικά ”συντήρησαν” την αναρρίχηση πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, ενώ το ίδιο ακριβώς θα επιζητήσει σήμερα η αγορά, δηλαδή την ”στήριξη” πάνω από το επίπεδο των 2.150 μονάδων. Είναι πάντως εξαιρετικά πιθανό, εάν αφομοιωθεί στο έπακρο η διεθνής τάση, να δούμε το Γενικό Δείκτη να επαναπροσεγγίζει ταχέως τις 2.100 μονάδες, αφού – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις – οι ξένοι θεσμικοί θα προχωρήσουν σε μειώσεις θέσεων λόγω της ανάγκης αύξησης των επιπέδων ρευστότητας τους.

Όσον αφορά τη Περιφέρεια, οι προσδοκίες είναι σαφώς λιγότερο αισιόδοξες, αφού με δεδομένο ότι 100 και πλέον μετοχές δεν κατάφεραν ούτε χθες να ακολουθήσουν την άνοδο, φαντάζει εξαιρετικά βάσιμο να ισχυριστεί κανείς ότι στη καλύτερη των περιπτώσεων θα διορθώσουν σε μικρότερο βαθμό σήμερα. Επειδή όμως, όπως προείπαμε, η αγορά έχει προχωρήσει σε διαλογή των τίτλων (παρά την αδυναμία της διοίκησης του ΧΑΑ να το κάνει), είναι προφανές ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 τίτλοι που πλέον δεν ”ενδιαφέρουν” (οι όγκοι το μαρτυρούν) και άλλοι 200 που περιοδικά και που προσελκύουν κάποια ζήτηση. Εξ’ αυτών, 10 βρίσκονται στο επίκεντρο αυτή την εποχή. Οι έχοντες τη διάθεση να τολμήσουν, ίσως ανταμειφθούν, αν και στις αγορές ο τολμών δεν είναι πάντα αυτός που νικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v