Απέφυγε τα χειρότερα η Σοφοκλέους

Μπορεί η Σοφοκλέους να έχει κατηγορηθεί πως δεν μπορεί να συγχρονισθεί με τις ανοδικές κινήσεις των διεθνών αγορών, πλην όμως σήμερα δεν συγχρονίσθηκε απολύτως και με τις τάσεις πανικού που επικράτησαν έξω, καθώς οι εγχώριοι θεσμικοί αποφάσισαν να διατηρήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις θέσεις τους, συγκρατώντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες.

Η κατρακύλα των διεθνών χρηματιστηρίων, με συμπτώματα ”μίνι-κραχ” στο άνοιγμα, αποτέλεσε το καταλυτικό παράγοντα που διαμόρφωσε τη τάση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σήμερα, αφού από το άνοιγμα ήταν προφανές ότι το ΧΑΑ θα αφομοίωνε τη διεθνή τάση, εν τέλει σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό από ότι εκτιμούνταν.

Το ευτυχές στη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι ο Γενικός Δείκτης τιμών, παρά όλες τις ενδείξεις περί του αντιθέτου, κατάφερε για μεγάλο χρονικό διάστημα να διατηρηθεί πάνω από το επίπεδο των 2.200 μονάδων, αφού η πλειονότητα των θεσμικών χαρτοφυλακίων αποφάσισε να διακρατήσει θέσεις, με εξαίρεση κάποιους ξένους θεσμικούς που - ακολουθώντας ενιαία στρατηγική πανευρωπαϊκά - προχώρησαν σε μείωση θέσεων.

Εν τούτοις, το τι έκανε ο Δείκτης δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ κόσμο, καθώς με μόλις 25 ανοδικές μετοχές, η διόρθωση στο εύρος της αγοράς υπήρξε καθολική, και αν σε κάτι πρέπει να αποδώσουμε τις ”μετρημένες” απώλειες, είναι στην ανυπαρξία ρευστότητας.

Εξηγούμαστε: Η περίπτωση της WorldCom επιδρά καταλυτικά στην ψυχολογία του μέσου μικροεπενδυτή, ο οποίος νιώθει έντονα τα αισθήματα ανασφάλειας και απογοήτευσης, με αποδέκτες τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών. Η συγκεκριμένη μερίδα επενδυτών είναι αυτή που φεύγει με οποιοδήποτε κόστος, ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι αιτήσεις ρευστοποίησης μεριδίων σε μετοχικά εσωτερικού ήταν η υψηλότερη των τελευταίων εννιά μηνών (από το Σεπτέμβριο) στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Σε αντίθεση, στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η παρουσία μικροεπενδυτών είναι ούτως ή άλλος περιορισμένη, με συνέπεια να μην ασκείται ο ίδιος βαθμός πιέσεων, όπως στις πιο ”ανεπτυγμένες” αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου το χρηματιστήριο χρησιμοποιείται ευρέως ως η βασικότερη μορφή επένδυσης των αποταμιεύσεων, δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού και επιτοκιακού περιβάλλοντος που διέπει αυτές τις χώρες εδώ και μια πενταετία.

Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε τη συνεδρίαση στις 2.265,06 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,69%, με τις τηλεπικοινωνίες (-1,91%) να αποτελούν το κλάδο που δέχθηκαν, όπως αναμένονταν, τις ισχυρότερες πιέσεις, αφού Panafon (-2,6%) και ΟΤΕ (-2,1%) ακολούθησαν σε μικρότερο βαθμό τις ευρωπαικές τηλεπικοινωνίες.

Στον αντίποδα, οι τράπεζες, με εξαίρεση την Εθνική (-2,4% με 261.000 τεμάχια) εμφάνισαν ικανοποιητική εικόνα για τα δεδομένα της αγοράς, όπως επίσης ικανοποιητική υπήρξε η συμπεριφορά της Κλωνατέξ (κ), η οποία ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,7% και της ΕΥΔΑΠ (0,8% με 402.000 τεμ.), η οποία έδειξε να έχει ακόμα περιθώρια ανόδου. Τέλος, ο ΟΠΑΠ έδωσε τη διόρθωση που ”χρωστούσε”, με συνέπεια η αυριανή ημέρα να αναμένεται με ενδιαφέρον στην εν λόγω μετοχή.

Αν υπάρχει ένα…σκέλος της αγοράς που πραγματικά δέχθηκε πιέσεις, αυτό ήταν τα παράγωγα, όπου η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών στο άνοιγμα έσπευσε να πάρει short θέσεις, δημιουργώντας υποτίμηση στα ΣΜΕ, της τάξης των 7 με 8 πόντων η οποία διατηρείται μέχρι στιγμής.

Εκτιμήσεις για το μέλλον δεν υπάρχουν, και δεν υπάρχουν διότι ”όλα τα λεφτά” είναι η απογευματινή συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία αν αντιδράσει θα οδηγήσει σε απομάκρυνση της πιθανότητας συστημικής κατάρρευσης (κραχ), σε αντίθετη περίπτωση, το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η ”Μαύρη Δευτέρα” του 1987 είναι η μόνη συγκρίσιμη περίπτωση, και δεν απέχει και πολύ αυτή τη στιγμή μια επανάληψη αυτών των φαινομένων.

Ιστορικό χαμηλό σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών PC Systems, ΕΧΑΕ, Π&Κ ΑΕΕΧ, Αγροτική Ζωής, Εβροφάρμα, Εικόνα Ηχος, Ιμάκο και Δρομέας.

Χαμηλό για τις τελευταίες 52 εβδομάδες σημειώσαν οι μετοχές των εταιριών Τεξαπρέτ, Cyclon, PC Systems, Ακτωρ, Σιγάλας, ΑΛΤΕ, ΕΧΑΕ, Π&Κ ΑΕΕΧ, Multirama και Καρδασιλάρης.

Πραγματοποιήθηκαν 3 πακέτα στην Εθνική Τράπεζα (30.000 τεμάχια στην τιμή των 20,60 ευρώ, 30.000 τεμάχια στην τιμή των 20,62 ευρώ και 50.000 τεμάχια στην τιμή των 20,70 ευρώ), δύο πακέτα στην Axon (400.000 τεμάχια στην τιμή των 3,74 ευρώ και 374.250 τεμάχια στην τιμή των 3,74 ευρώ), ένα πακέτο στην Εverest (200.000 τεμάχια στην τιμή των 3,26 ευρώ), ένα πακέτο στην Εσχα (70.000 τεμάχια στην τιμή των 15,34 ευρώ) κι ένα πακέτο στη Μπαλάφας (330.000 τεμάχια στην τιμή των 3,74 ευρώ).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο στην Ηρακλής (220.000 τεμάχια στην τιμή των 11 ευρώ), ένα πακέτο στην Εlbisco (50 τεμάχια στην τιμή των 5,20 ευρώ), ένα πακέτο στη Ντιονίκ (100 τεμάχια στην τιμή των 2,12 ευρώ), δύο πακέτα στην Τεχνική Ολυμπιακή (255.000 τεμάχια στην τιμή των 4,48 ευρώ και 4.800.000 τεμάχια στην τιμή των 4,40 ευρώ), ένα πακέτο στην Marfin Classic (200 τεμάχια στην τιμή των 1,35 ευρώ), ένα πακέτο στη Θεμελιοδομή (147.000 τεμάχια στην τιμή των 5,02 ευρώ), ένα πακέτο στην Aspis Bank (1.493.000 τεμάχια στην τιμή των 5 ευρώ) κι ένα πακέτο στην Compucon (80.000 τεμάχια στην τιμή των 12,70 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v