Προς αναζήτηση αξιοπιστίας...

Το άλφα και το ωμέγα στις αγορές όλου του κόσμου είναι ο βαθμός αξιοπιστίας του θεσμού. Το πόσο οι επενδυτές εμπιστεύονται την αγορά, τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς.

Προς αναζήτηση αξιοπιστίας...
Το άλφα και το ωμέγα στις αγορές όλου του κόσμου είναι ο βαθμός αξιπιστίας του θεσμού. Το πόσο οι επενδυτές εμπιστεύονται την αγορά, τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς. Ουδείς είναι τόσο αφελής που να πιστεύει ότι ζει σε μία κοινωνία αγγέλων και ότι το οικονομικό έγκλήμα είναι εξ ορισμού απών από την καπιταλιστική κοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα η αξιοπιστία των αγορών έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και μένει να δούμε αν τελικά αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η θύελλα που έχει ξεσπάσει με την ανάδειξη των θαυμάτων της δημιουργικής λογιστικής αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να επανακαθοριστούν τα όρια ευθύνης του καθενός.

Κι από την άλλη αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υπέρμετρη προσήλωση σε δήθεν αόρατους μηχανισμούς της θεοποιημένης αγοράς είναι αντιλήψεις εξαιρετικά επικίνδυνες.

Πρώτον, επειδή οι αγορές δεν είναι απρόσωπες, αλλά αποτελούνται από πρόσωπα και δεύτερον, επειδή οι κοινωνίες έχουν και πρέπει να έχουν την πρωταρχική ευθύνη της εποπτείας των μηχανισμών και όχι κάποια πολυεθνική ελεγκτική εταιρία, από τη στιγμή που οι χρηματιστηριακές εξελίξεις επηρεάζουν ολόκληρες κοινωνίες και όχι μόνο μικρές ομάδες υποψιασμένων επενδυτών.

Η βασική άποψη που διαμορφώνεται αυτές τις ώρες είναι ότι η Ευρώπη θα κερδίσει από την αμερικανική κρίση. Προσωπικά, η άποψη αυτή κρίνεται αρκετά πρώιμη και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο πριν καταλήξουμε σε τέτοια αβίαστα συμπεράσματα. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση του προβλήματος και της κρίσης. Ούτε μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις της, αν και εφόσον συνεχιστούν οι αποκαλύψεις για τα επιτεύματα της δημιουργικής λογιστικής στην μητέρα όλων των αγορών.



Υπομονή και αυτοσυγκράτηση!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v