Καλό μήνα…

Τον πρωτεύοντα ρόλο έχει πάλι η Ευρώπη -και γιατί όχι και η Σοφοκλέους- μετά τα νέα λογιστικά τερτίπια στις ΗΠΑ. Άλλωστε, η κρίση αξιοπιστίας που ”μαστίζει” τα αμερικανικά χρηματιστήρια, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει τη ”χρυσή επενδυτική ευκαιρία” της Ευρώπης και της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα και ξεκούραση για όσους έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους για τις επόμενες ημέρες. Τεχνικά ώριμη, επιχειρηματικά εν μέρει ικανή, μπορεί να παραμείνει εντός παιδιάς η Σοφοκλέους.

Έκλεισε και ο κύκλος του Μουντιάλ χθες, ”παίχτηκαν” και περίπου 10 δις. δρχ. στο διπλό της Βραζιλίας, και όσο και εάν διαβάζεται παράδοξο, μέρος της ρευστότητας (σε διεθνές επίπεδο) θα στραφεί και πάλι προς τις μετοχές.

Αυτή την εβδομάδα μένει να επιβεβαιωθεί η εδώ και καιρό διαφαινόμενη στροφή κεφαλαίων από την Αμερική προς εναλλακτικές αγορές. Οι ”φθηνές” μετοχές αμερικανικών εταιριών και το ”αδύναμο” δολάριο, ευνοούν αυτή την περίοδο την πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων και καθιστούν σταδιακά και πάλι ”αγοράσιμους” τίτλους επιχειρήσεων εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέχρι τότε όμως, η Ευρώπη έχει και πάλι τον πρωτεύοντα ρόλο, με τη Σοφοκλέους να ευελπιστεί πως μπορεί να προσελκύσει μέρος της ρευστότητας που κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θα συμβάλλει στη μερική αυτονόμηση (έναντι της Wall) των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Τεχνικά, η ”αντίσταση” του Δείκτη, παραμένει πέριξ των 2.260 – 2.280 μονάδων, η ”στήριξη” στις 2.280 με τις συναλλαγές να καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Για αυτή την εβδομάδα επιμένουμε σε μετοχές εταιριών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, τις μετοχές που καταγράφουν ”υψηλά” (3E, Χάλυψ) και βεβαίως στο τραπεζικό ”δίδυμο” των Εθνικής, Eurobank και βεβαίως τον ειδικού βάρους ΟΤΕ.

Η κρίση αξιοπιστίας που ”μαστίζει” τα αμερικανικά χρηματιστήρια, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει τη ”χρυσή επενδυτική ευκαιρία” της Ευρώπης και γιατί όχι της Σοφοκλέους, εάν δεχθούμε πως μέρος των ξένων κεφαλαίων θα μπορούσε να επιδιώξει ένα ”βραχυπρόθεσμο πέρασμα” και από το δικό μας χρηματιστήριο.

Άλλωστε, οι συναλλαγές, δηλαδή οι αγοραστές που απαιτούνται για να κινηθεί η αγορά μεταξύ 2.180 – 2.320 σε αυτή τη φάση, είναι δυνατόν να βρεθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v