Το επόμενο ”στοίχημα” της Σοφοκλέους

Σε μία ταραχώδη για τις ξένες αγορές εβδομάδα, η Σοφοκλέους κατέγραψε άνοδο 1,79%, με ενίσχυση κατά 2,35% στον FTSE 20 και με υποχώρηση της περιφέρειας. ”Στοίχημα” για τη νέα εβδομάδα η υπέρβαση των 2.280 μονάδων, εάν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες.

Μια μάλλον ”αδιάφορη” εβδομάδα είχαμε στη Σοφοκλέους, την ώρα που θα περίμενε κανείς ότι οι δραματικές εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό τοπίο, με την ανακοίνωση-βόμβα της WorldCom και την αντίστοιχη – μικρότερου ”βεληνεκούς” - της Xerox θα εκτροχίαζαν τις κεφαλαιαγορές. Αντ΄ αυτού είχαμε μια εντυπωσιακή αντίδραση προς το τέλος της εβδομάδας, με τη Σοφοκλέους να παρακολουθεί.

Ουσιαστικά, το ΧΑΑ εμφανίστηκε ”δυσκοίλιο” στην άνοδο, ”δυσκοίλιο” και στη πτώση, κάτι που, ναι μεν επιτρέπει στους πιο αισιόδοξα σκεπτόμενους να πουν ότι η Σοφοκλέους δείχνει να έχει αποπερατώσει τη πτωτική της κίνηση στην ευρύτερη περιοχή των 2.150-2200 μονάδων, στον ίδιο βαθμό όμως, η ανταπόκριση των μικροεπενδυτών υπήρξε ουσιαστικά... ανύπαρκτη, αφού η Περιφέρεια όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε νέες απώλειες, στοιχείο που αποτυπώνεται στο –0,34% του Δείκτη της Παράλληλης αγοράς.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη, αφού σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,79%, κλείνοντας στις 2.237,86 μονάδες.

Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποδοθεί αφενός στην αντίδραση της Εθνικής (κέρδη 5,2% από τα χαμηλά της Τετάρτης), αφετέρου στην ικανοποιητική συμπεριφορά των τηλεπικοινωνιών και δη του ΟΤΕ, ο οποίος φάνηκε να γυρίζει σελίδα μετά τα όσα συνέβησαν την προ-προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις, είναι σχετικά ”εύκολο” να φανούμε αισιόδοξοι και να πούμε ότι η αγορά έχει δυνατότητες περαιτέρω αντίδρασης. Τεχνικά, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, αφού ο ”δρόμος” προς τις 2.280 μονάδες δεν κρύβει πολλά εμπόδια, ασχέτως αν ο Δείκτης ”σκόνταψε” τη Παρασκευή στο βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 2.250 μονάδων.

Εν τούτοις, οφείλουμε να επισημάνουμε την συρρίκνωση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας στα 112,8 εκ. ευρώ, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ για να κατανοήσει κανείς την έλλειψη ρευστότητας στην ευρύτερη αγορά, φτάνει να παρατεθεί ότι η σχέση τζίρου τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης - μικρής κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκε στο 62,7% προς 37,3%.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ρευστότητα μειώνεται κατά τη περίοδο όπου, σε μηνιαία βάση, η Σοφοκλέους έχει απολέσει 2,3 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, παρά την εισαγωγή μιας νέας εταιρίας (Υγεία).

Στις κερδισμένες μετοχές της εβδομάδας συγκαταλέγονται ο κοινός και ο προνομιούχος τίτλος της Χάλυψ (+28,32% και +20,99% αντίστοιχα), ενώ απογοητευτική η πορεία της Κεράνης Συμμετοχών (-23,78%), και του Χαιδεμένου (-15,08%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v