Το ΧΠΑ διαμορφώνει τις εξελίξεις στο ΧΑΑ

Στα ίδια επίπεδα κινούνται οι τζίροι στο ΧΑΑ και το ΧΠΑ, ενδεικτικό των εκτιμήσεων ότι τα παράγωγα δίνουν σήμερα τον τόνο στη Σοφοκλέους. Νικητές μέχρι στιγμής όσοι παίρνουν από το πρωί short θέσεις με αποτέλεσμα η spot αγορά να δέχεται πιέσεις.

Η κίνηση στην αγορά παραγώγων είναι αυτή που διαμορφώνει την τάση στην υποκείμενη αγορά μέχρι στιγμής, αφού ο τζίρος στο ΧΠΑ είναι ο ίδιος με τον τζίρο όλης της χρηματιστηριακής αγοράς (68 εκατ. ευρώ), καθώς από τη μία, φέρεται να εκδηλώνονται ως πωλητές αλλοδαπά θεσμικά χαρτοφυλάκια με επίκεντρο τους δείκτες FTSE 20 και 40, πωλήσεις οι οποίες αντισταθμίζονται σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, από επενδυτικές δυνάμεις προσκείμενες στο δημόσιο.

Εντούτοις, μέχρι στιγμής, στην ”αψιμαχία” βγαίνουν νικητές όσοι από το πρωί παίρνουν short θέσεις, με συνέπεια και η spot αγορά να δέχεται πιέσεις, καθότι η συσσώρευση στην περιοχή των 2.250 μονάδων απέτυχε.

Εθνική (+2,06%), ΟΤΕ (+0,7%), και Eurobank (+1,2%) αποτελούν τις 3 μετοχές που ουσιαστικά συντηρούν το δείκτη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ στον αντίποδα, Panafon (-2,5%), Αlpha Βank (-1%) και ΟΠΑΠ (-1,2%) ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στο δείκτη.

Η τάση της αγοράς καθορίζεται σήμερα από συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα, τα οποία εκφράζουν ανοικτά αντικρουόμενες απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ η παρουσία μικροεπενδυτών, μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να χαρακτηριστεί ως άκρως περιορισμένη. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι εκ των 55 εκατ. ευρώ του τζίρου άνευ πακέτων, τα 32 εκατ. ευρώ αφορούν σε συναλλαγές επί 8 μετοχών με την έλλειψη ρευστότητας να επηρεάζει άκρως δυσμενώς την περιφέρεια, με το δείκτη Small Cap 80 να καταγράφει απώλειες 0,82% και την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών να κλείνει πλέον υπέρ των δεύτερων.

Παρά ταύτα, έως το κλείσιμο και με δεδομένο ότι σήμερα κλείνει το πρώτο εξάμηνο, δεν αποκλείεται να δούμε μια ύστατη προσπάθεια καλλωπισμού, με σκοπό την βελτίωση της αποτίμησης των χρεογράφων, αφού μέχρι στιγμής το α’ εξάμηνο χρηματιστηριακά είναι τουλάχιστον απογοητευτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v