Σε διακοπές... η Σοφοκλέους

Μόλις στα 57,5 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, καθώς η αναχώρηση των επενδυτών για διακοπές ενισχύει περαιτέρω την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος στα τρέχοντα επίπεδα. Σημαντικές απώλειες για την ΕΥΔΑΠ (-5,3%), ενώ μόλις 67 τίτλοι έκλεισαν με άνοδο.

Απογοητευτική, από κάθε άποψη, η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους αφού το εξαιρετικά υποτονικό κλίμα και η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία ζήτησης για τίτλους της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών, οδήγησε την ευρύτερη αγορά σε τροχιά διόρθωσης, με μόλις 69 μετοχές να κλείνουν σε θετικό έδαφος, και το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,84%, στις 2.218,98 μονάδες.

Θα μπορούσαμε, αν ο τζίρος ήταν υψηλότερος, να μιλήσουμε για συσσώρευση σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια συνολική συναλλακτική δραστηριότητα της τάξης των 57,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 4 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις τίτλων του FTSE-20 εντάθηκαν προς το κλείσιμο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανούμε αισιόδοξοι ως προς το βραχυπρόθεσμο μέλλον, αφού είναι προφανές ότι τα ”ενεργά” χαρτοφυλάκια επιθυμούν να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως στην ευρύτερη περιοχή των 2.200 μονάδων.

Η αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών υπήρξε εντονότερη στους τίτλους που τη τελευταία εβδομάδα προσέφεραν σημαντικά κέρδη, με επίκεντρο την ΕΥΔΑΠ (-5,3%), τον ΟΠΑΠ (-1,5%), την Εθνική (-1,4%) και την Alpha Bank (-1,8%), ενώ για δεύτερη κατά σειρά ημέρα τόσο η μετοχή της Coca-Cola HBC (0,1%) όσο και τα ΕΛΠΕ (1,6%) έδειξαν ότι επιχειρούν να κατοχυρώσουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Όσο για τις τηλεπικοινωνίες, ο ΟΤΕ (-1,4%) παρέδωσε τα κέρδη των τελευταίων ημερών, ενώ η Panafon (-2%) συνέχισε τη πτωτική της κίνηση, αδυνατώντας να αντιδράσει στο ελάχιστο.

Και πάλι, έμφαση πρέπει να δοθεί στην κίνηση της αγοράς παραγώγων, αφού από τη Παρασκευή είχαμε επισημάνει ότι η λήψη θέσεων short, σε μεγάλο όγκο συμβολαίων, πριονίζονταν το πέρασμα των υποτιμήσεων στην υποκείμενη αγορά δεδομένης της έλλειψης ”βάθους” που χαρακτηρίζει τη spot αγορά. Δεδομένου ότι η τάση αυτή διατηρείται, αναμένουμε μια περαιτέρω πτωτική κίνηση του Δείκτη (οδηγούμενη από την υψηλή κεφαλαιοποίηση) προς το επίπεδο των 2.200 μονάδων, επίπεδο στο οποίο είναι επιτακτική μια νέα συσσώρευση.

Xαμηλό 52 εβδομάδων πραγματοποίησαν οι μετοχές: Microland, Altec, Ανεκ, Γαλαξίδι, Πουλιάδης, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Άκτωρ, Multirama, Φοίνικα, ΕΧΑΕ.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές: Microland, Γαλαξίδι, Ανέκ, ΕΧΑΕ, Ιμάκο, Eβροφάρμα, Λυμπέρης και Αγροτική Ασφαλιστική.

Από πλευράς πακέτων, 44.853 μετοχές του ΟΤΕ άλλαξαν χέρια στην τιμή των 15,94 ευρώ, 74.260 μετοχές της Αγροτικής Ασφαλιστικής στην τιμή των 8,20 ευρώ, 182 τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας στα 22 ευρώ.

Επίσης μέσω πάκετου άλλαξαν χέρια 88.000 τίτλοι της Ελληνικής Υφαντουργίας, στα 6,98 ευρώ, ενώ 50.000 μετοχές της Ιντραλότ μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 20,10 ευρώ. Τέλος μεταβιβάστηκαν 195.900 μετοχές της Αspis Bank στην τιμή των 5,12 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v