Μέσω τραπεζών η τελική πίεση στο ΧΑΑ

Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν σήμερα στις πιέσεις που ασκούνται στη Σοφοκλέους, με τις Εθνική και Εμπορική να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για σοβαρή υποχώρηση των κερδών στο α’ εξάμηνο. Στο 1/8 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε δύο επίπεδα ”στήριξης” παίζεται η βραχυπρόθεσμη τάση. Η διεθνής συγκυρία μπορεί να αποτελέσει ικανό άλλοθι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διόρθωσης, που ως επίκεντρο μπορεί να έχει τον τραπεζικό κλάδο. Ενδεχόμενο πιθανό, καθώς τα αποτελέσματα β’ τριμήνου ενδέχεται να πιέσουν ακόμη χαμηλότερα τον συγκεκριμένο κλάδο.

Για σήμερα, η πρώτη περιοχή στήριξης εντοπίζεται στις 2.180 μονάδες του Γενικού Δείκτη, αν και πιθανότατη είναι η περαιτέρω υποχώρηση προς τις 2.150. Πίεση που θα μπορούσε να συνοδευτεί από διολίσθηση του FTSE 20 και χαμηλότερα των 1.120 μονάδων, του δε τραπεζικού και πάλι προς τις 3.400.

Η αγορά προεξοφλεί συνολικά τα αρνητικά αποτελέσματα των τραπεζών, επιταχύνει την πτώση, εκμεταλλεύεται την έξωθεν αφορμή και θέτει τις βάσεις για το σημείο εκκίνησης, που συνολικά (διεθνώς) θα χαρακτηρίσει τις αγορές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στον τραπεζικό κλάδο, από πολλούς και δικαιολογημένα, φέρεται ότι η κίνηση της Εθνικής (ΕΤΕΒΑ) στοχεύει στην ολοκλήρωση της περιβόητης στρατηγικής συνεργασίας με την όλο και χαμηλότερα κινούμενη Alpha. Σωστή ή όχι η εν λόγω εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί ή όχι στη συνέχεια, πλην όμως όλα συνηγορούν πως το ”τελικό ξεκαθάρισμα” στον κλάδο έχει ήδη δρομολογηθεί.

Για τη συνέχεια, θα επιμείνουμε, ότι η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 2.180 μονάδων έχει τυπική και μόνο σημασία, καθώς προϋποθέσεις και ενδείξεις οδηγούν την αγορά στην καταγραφή ”χαμηλών” σε αυτή την τελική φάση. Η καταγραφή ”χαμηλού” στη Σοφοκλέους με αιχμή τις τράπεζες συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση ανάλογης κίνησης στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη.

ΥΓ. Θετικά παρουσιάζουν οι αρμόδιες εποπτικές χρηματιστηριακές αρχές τη μείωση των ”κόκκινων κωδικών”. Για το συγκεκριμένο θέμα, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και κατά την εκτίμησή μας επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα των αρχών θα δοθεί έμφαση από τη στήλη συντομότατα. Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά το άσπρο... μαύρο και ουδείς να ενοχλείται για την ουσία του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v