Απογοήτευση: Η μητέρα όλων των νικών!

Μετά από κάθε κρίση έρχεται η άνοδος, η διάρκεια και η ένταση της οποίας είναι τελικώς ανάλογη της κρίσης που έχει προηγηθεί. Τα έντονα συναισθήματα, όπως η υπερβολική αισιοδοξία ή η πλήρης απογοήτευση είναι τα σημάδια για την αλλαγή της τάσης.

Απογοήτευση:  Η μητέρα όλων των νικών!
Η κατάργηση του ”κάγκελο” στην ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών μας έχει στερήσει τις ποικίλες και συνάμα χρήσιμες συναντήσεις του παρελθόντος.

Mέσα σε λίγα λεπτά είχες την δυνατότητα να δεις τους μισούς και πλέον πιο φανατικούς ”παίκτες” της αγοράς και να διαμορφώσεις μία σαφέστερη εικόνα για το τι πίστευαν και εκτιμούσαν για την αγορά. Το ίδιο ρεπορτάζ γίνεται σήμερα με την χρήση της κινητής τηλεφωνίας. Λείπει όμως η αίσθηση της μαζικής ψυχολογίας...

Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες ο γράφων επικοινώνησε με κάποιους από εκείνες που συγκροτούσαν τις παρέες του κάγκελου της περασμένης δεκαετίας. Όχι διότι εξακολουθούν κατ’ ανάγκη να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της αγοράς, αλλά επειδή η εμπειρία τους περισσεύει.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς με τους οποίους επικοινωνήσαμε είναι βαθιά απογοητευμένοι από τις εξελίξεις. Δεν κρύβουν μάλιστα τον φόβο τους σε σχέση με τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ανακάμψει ουσιαστικά η αγορά και δηλώνουν έτοιμοι για μία μακροχρόνια μάχη χαρακωμάτων. Ένας προσωπικός γνώριμος και οπαδός του κ. Κωστόπουλου συμφώνησε απόλυτα με την παρότρυνση του προέδρου της Alpha Bank για επιστροφή στις ...παραδοσιακές αξίες και επισήμανε: ”Το χρηματιστήριο δεν είναι έτσι κι αλλιώς υπόθεση που αφορά τους πολλούς. Τώρα θα αφορά ακόμη λιγότερους”.

Άλλος επενδυτής έκανε μία σημαντική κατά την άποψη μας παρατήρηση: ”Έχοντας ως δεδομένο ότι η κρίση θα συνεχιστεί, είμαστε όλοι αναγκασμένοι να κλείσουμε τις ανοικτές μας θέσεις. Να παραμείνουμε στην αγορά μόνο με τα πραγματικά χρήματα που έχουμε στην διάθεσή μας. Αυτό το γεγονός μπορεί να πιέσει τις τιμές”.

Μία τρίτη άποψη είναι εκείνη που μας μετέφερε ένας ηλικιωμένος επενδυτής: ”Λέμε και ξαναλέμε ότι έχουμε περάσει κρίσεις και κρίσεις. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή είναι η χειρότερη. Αυτό όμως μου δημιουργεί αισιοδοξία. Μετά από κάθε κρίση έρχεται η άνοδος, η διάρκεια και η ένταση της οποίας είναι τελικώς ανάλογη της κρίσης που έχει προηγηθεί. Τα έντονα συναισθήματα, όπως η υπερβολική αισιοδοξία ή η πλήρης απογοήτευση είναι τα σημάδια για την αλλαγή της τάσης”.

Ας κρατήσουμε αυτή την τελευταία επισήμανση. Επειδή αυτές τις ημέρες χρειαζόμαστε πράγματι ένα ευχάριστο ”εγερτήριο”...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v