Αποδαιμονοποιήστε τα ΔΛΠ...

Αποδαιμονοποιήστε τα ΔΛΠ. Η μετάθεση του προβλήματος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να θεωρηθεί λύση σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ισχυροί παράγοντες της αγοράς, Ας μην αποτελέσει η βεβιασμένη εφαρμογή των ΔΛΠ αφορμή για περαιτέρω παράλογη απαξίωση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αποδαιμονοποιήστε τα ΔΛΠ. Εάν κρίνουμε από τη συμπεριφορά που επιδεικνύουν και ορισμένοι επαγγελματίες από το χώρο των αμοιβαίων, σε ό,τι αφορά τις ρευστοποιήσεις θέσεών τους σε Εθνική και Alpha, δικαιώνεται εν πολλοίς η χθεσινή επισήμανση του Δικτύου (άρθρο Γ. Παπ.).

Το θετικό είναι πως τις τελευταίες μια δύο ημέρες με αφορμή τα όσα συνέβησαν και στην Εθνική χθες, ενισχύονται οι φωνές παραγόντων της αγοράς που εισηγούνται μέχρι και την μετάθεση, για ένα χρόνο, εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας (ΔΛΠ).

Μεταθέτοντας όμως το πρόβλημα, λύνεται; Βεβαίως και όχι αλλά αποφεύγεται ο ”πειρασμός” περαιτέρω απαξίωσης εταιριών, της αγοράς, της οικονομίας συνολικότερα, σε μια στιγμή που διεθνώς εκφράζονται επιφυλάξεις και αμφισβητείται η ειλικρίνεια εφαρμογής των θεωρητικώς σωστών ΔΛΠ. Γι’ αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πως η μετάθεση μπορεί να αποτελεί λύση, εν μέρει, του προβλήματος.

Στα καθ’ ημάς, θα πρέπει, τεχνικά, να επιβεβαιωθεί με κάθε τρόπο η ανθεκτικότητα των 2.150 μονάδων και γι’ αυτό ποντάρουμε στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, για να αποτραπεί εξ’ αρχής η προσπάθεια πίεσης της αγοράς χαμηλότερα. Ενδεχόμενη διάσπαση σημαντικών μακροπρόθεσμων στηρίξεων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους επαναφέροντας ζοφερά σενάρια για τη συνέχεια.

Με αφορμή την αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων –παρά τον βραχυπρόθεσμο και κερδοσκοπικό της χαρακτήρα- ας επιδειχθεί χαρακτήρας ανάλογος και στα δικά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v