Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα... λογιστικά πρότυπα ρίχνουν τις τράπεζες

Μειωμένα κατα το ήμισυ εμφανίζονται για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA, τα κέρδη του 2001, σύμφωνα με τα ξένα λογιστικά πρότυπα, ένα γεγονός όμως που δεν μπορεί να θεωρηθεί ”κρυφό” τουλάχιστον για τους επαγγελματίες της αγοράς. Το ερώτημα είναι ποιοί γνώριζαν, ποιοί όχι και πώς θα αντιδράσει τελικά η αγορά, ενώ τίθεται και πάλι το θέμα της διαφάνειας.

Tα... λογιστικά πρότυπα ρίχνουν τις τράπεζες
του Γιώργου Παπανικολάου

Ως κεραυνός εν αιθρία φάνηκε να πέφτει στην αγορά η ”διαπίστωση” οτι τα κέρδη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, (ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA) σύμφωνα με τα αμερικανικά και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα είναι σχεδόν τα...μισά ή και λιγότερα, από αυτά που εμφανίζουν με τα ελληνικά πρότυπα.

Η λέξη ”διαπίστωση” τίθεται εντός εισαγωγικών, καθώς σε ότι αφορά ιδίως την Εθνική Τράπεζα, η πληροφορία αυτή - που δείχνει τις τεράστιες διαφορές μεταξύ λογιστικών προτύπων, σε μια άκρως ευαίσθητη για τέτοια θέματα εποχή- ήταν διαθέσιμη στο site της τράπεζας, εδω και πολύ καιρό για τα έτη 1999 και 2000, ενω μόλις χθες ”πέρασαν” στο ίδιο τμήμα του site και για τα αποτελέσματα του 2001!

Σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα και σε σύγκριση πάντα με τα αντίστοιχα ελληνικά, τα κέρδη της Εθνικής μετά από φόρους για το 2001 είναι μειωμένα κατα 57,6% σε σχέση με αυτά που εμφανίζουν οι ελληνικοί λογαριασμοί, ενω μειωμένα κατα 1 δισ. ευρώ(!)ήτοι 340 και πλέον δισεκατομμύρια δραχμές, εμφανίζονται τα ίδια της κεφάλαια, διαμορφώνοντας το P/ BV στο 3,5!

Στη περίπτωση της ΑLPHA BANK που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με τα διεθνή Λογιστικά πρότυπα, (IAS) τα κέρδη μετά από φόρους για το 2001, διαμορφώνονται σε 106,53 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ποσοστό 48,7% σε σχέση με όσα εμφανίζονται σύμφωνα με τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Το P/BV, σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα διαμορφώνεται σε μόλις 1,2 στοιχείο θετικό έως ότου ληφθεί υπ όψιν, ( όπως ανέφεραν στο euro2day.gr , έγκυροι αναλυτές ), ο πολύ χαμηλός βαθμός αποδοτικότητας επί των κεφαλαίων ROE ο οποίος με βάση τα IAS διαμορφώνεται σε μόλις 4,8%, έναντι 15% που είναι για παράδειγμα στη περίπτωση της ΕΘΝΙΚΗΣ.

Η τελευταία εμφανίζει σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα (GAAP) κέρδη μετά από φόρους 204,97 εκ. ευρώ , έναντι 483,82 εκατ. ευρώ με τα ελληνικά πρότυπα!

Το μέγα θέμα που προκύπτει είναι αν ”δικαιούνται” να μην γνωρίζουν αυτές τις πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις - και να μην τις έχουν προεξοφλήσει- οι έλληνες επαγγελματίες της αγοράς, όταν τα ποσοστά μείωσης από τη χρήση των ξένων προτύπων δεν είναι θέμα της τρέχουσας χρήσης, τουναντίον, είναι ”φαινόμενο” επαναλαμβανόμενο, και μάλιστα με περίπου τα ίδια ποσοστά, από έτος σε έτος.

Το δεύτερο ερώτημα, είναι κατα πόσον έχουν ληφθεί υπ όψιν αυτά τα αποτελέσματα - με βάση τα ξένα λογιστικά πρότυπα και από τους ίδιους τους ξένους οίκους που φαίνεται να παρακολουθούν πλέον από απόσταση, τα ελληνικά δρώμενα, κι αν όλα αυτά θα ενσωματωθούν τώρα στις εκτιμήσεις τους.

Σημειώνεται, οτι η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων θα είναι υποχρεωτική για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες , πιθανότατα από το 2003, παρότι υπάρχουν αντιδράσεις σε σχέση με το σύντομο χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v