Στήριξη... τελευταίου ημιώρου στο ΧΑΑ

Προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων μέσα από τη ζήτηση για δεικτοβαρείς μετοχές του τραπεζικού κλάδου εκδηλώθηκε στη Σοφοκλέους προς το τελευταίο ημίωρο. Το 63% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε και σήμερα σε 10 μετοχές.

Η ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα, οι περιορισμένου εύρους τοποθετήσεις στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης και μια προσπάθεια καλλωπισμού των αποτιμήσεων κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης αποτέλεσαν την ουσία της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει – επιτυχώς – τη βραχυχρόνια στήριξη στις 2.140 κατά το μέσο αυτής, κλείνοντας τελικά με απώλειες 0,75%, στις 2.164,41 μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη ζήτηση που εμφανίστηκε κατά τα τελευταία δεκαπέντε λεπτά της συνεδρίασης για ”δεικτοβαρείς” μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αφού τόσο η Εθνική (-1,8%) όσο και η Alpha (αμετάβλητη) κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά νέα χαμηλά έτους, με τη πρώτη να κλείνει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ, παρά την εμφάνιση σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος στο κλείσιμο.

Υποστηρίζοντας την εκτίμηση περί ύπαρξης προσπάθειας ”καλλωπισμού”, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε απώλειες 1,13% στις 15.53, για να κλείσει εν τέλει με απώλειες 0,76%, ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ”αμφιβολίες” ως προς τη φύση της ζήτησης καθώς και τη χρονική εκδήλωση αυτής, επισημαίνοντας ότι οι ανοιχτές εντολές αγοράς σε Εθνική και ΟΤΕ λίγο πριν το κλείσιμο παραπέμπουν ”ευθέως” σε προσπάθεια ”στήριξης”, χωρίς να μπορεί να εξακριβωθούν οι λόγοι και οι υποκινητές αυτή της προσπάθειας.

Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν πως από το πρωί επικρατούσε έντονος εκνευρισμός μεταξύ των επικεφαλής του αρμόδιου υπουργείου, ενώ σημειώνουν πως, ούτε λίγο, ούτε πολύ, έγιναν ορισμένα τηλέφωνα σε θεσμικούς παράγοντες για να ”μαζευτεί” η αγορά.

Ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι συγκεκριμένοι παράγοντες, είχαν αναλάβει όλη την ευθύνη και το ρίσκο της εφαρμογής από την επόμενη χρήση των ΔΛΠ (χωρίς να έχει ζητηθεί από τη χώρα μας). Οι τριβές τις τελευταίες μέρες ήταν, απ’ ό,τι λέγεται, εντονότατες και κάποια στιγμή –λέγεται- ότι η κίνηση της στήριξης έπεσε ”εκ των πραγμάτων” στο τραπέζι.

Όσον αφορά τη Περιφέρεια, αυτή επέδειξε κάποια σημεία ”ζωής” σήμερα, εν τούτοις η τελική εικόνα και πάλι δεν μας αφήνει ικανοποιημένους, αφού η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών, παρότι βελτιωμένη σε σχέση με χθες (2,5 προς 1 σήμερα, 10 προς 1 χθες) δεν συνιστά αφύπνιση των επενδυτικών σχημάτων στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ικανοποιητική η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 73,4 εκ. ευρώ (2,4 εκ. σε πακέτα), εν τούτοις και πάλι πάνω από το 63% αφορά σε συναλλαγές επί 10 μετοχών, δείχνοντας ότι ο διαχωρισμός που πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα τείνει να παγιωθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη τάση της ευρύτερης αγοράς.

Όσον αφορά τη κίνηση στην αγορά παραγώγων, εξαλείφθηκαν μερικώς οι υποτιμήσεις επί του FTSE-20 (έως το κλείσιμο ενδεχομένως να έχουμε και εμφάνιση υπερτιμήσεων), χωρίς όμως η τάση των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-20 σε πιο ”μακρινούς” μήνες (Αύγουστο) να παραπέμπει σε συνέχεια της όποιας ανοδικής αντίδρασης.

Σε χαμηλό 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων και οι μετοχές: Cyclon, Αγροτική Ασφαλιστική, Rainbow, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Λυμπέρης, Δρομέας, Σελόντα, Καρδασιλάρης, Albio και Multirama.

Σε ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι εξής μετοχές: Αγροτική Ασφαλιστική, Λυμπέρης, Δρομέας, Εβροφάρμα, Microland, Ιντρακόμ Κατασκευές, Κορδέλλου, Info Quest, Ατλάντικ, AS Company.

Από πλευράς μεταβίβασης πακέτων 72.200 τίτλοι της Folli - Follie άλλαξαν χέρια στα 18,84 ευρώ, 300.300 τίτλοι της Ντεσπέκ στα 3,38 ευρώ και 500 μετοχές της Εσκιμό στα 1,99 ευρώ. Μεταβιβάστηκαν επίσης 660 μετοχές (κοινές) της Κλωνατέξ στα 3,92 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v