”Ολα τα είχε η Σοφοκλέους...”

Δεν είναι δυνατόν να ρίχνουμε όλα τα βάρη και τις ευθύνες για τα στραβά της Σοφοκλέους στην επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές που έχει ως αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την Enron και τη Vivendi, όταν οι εγχώριοι παράγοντες δεν πράττουν το ελάχιστο για να διατηρηθεί, τουλάχιστον, ένα κλίμα άμυνας στο ΧΑΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι προφανές πως ειδικότερα για την προάσπιση της ουσιαστικής ”στήριξης” των 2.150 μονάδων δίνεται και θα δοθεί μάχη. Πλην όμως πέραν των προφανών αφορμών που πιέζουν μετοχές όπως η Εθνική και η Alpha σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών... προκύπτουν επιμέρους λεπτομέρειες.

Οι οποίες αναζωπυρώνονται αίφνης, με φόντο πολιτικές (;) αντιπαραθέσεις πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης για συνολικότερα θέματα πολιτικής. Το τελευταίο προφανώς που χρειαζόταν η αγορά μας αυτή την περίοδο ήταν η διάσταση απόψεων που χαρακτηρίζει την πολιτική του υπουργού Ανάπτυξης από αυτήν του Εθνικής Οικονομίας.

ΕΛΠΕ, Πάρνηθα και πρόκληση προς τον ΣΕΒ, αναδεικνύουν εύλογα ερωτήματα που αφορούν στις καθαρά προσωπικές επιλογές του κάθε υπουργού. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι αυτή την περίοδο υπάρχει και η ουσιαστική… εκκρεμότητα για το αδιάθετο ποσοστό της Cosmote (που κατείχε η Telenor) φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι κρατούντες βάζουν πάνω από τις αντοχές τις αγοράς τις προσωπικές τους (;) φιλοδοξίες – επιδιώξεις.

Και μέσα σε όλα αυτά η βιασύνη για εφαρμογή των ΔΛΠ που προσφέρει μια ακόμη πρώτης τάξεως αφορμή στους ”shortάκηδες” να ”παίξουν” ακόμη πιο εύκολα και με λιγότερο κίνδυνο τον 20άρη προς τις 1.100 μονάδες. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να ρίχνουμε όλα τα βάρη και τις ευθύνες στην κακοδαιμονία των ξένων, της Enron και της… Vivendi, όταν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε το ελάχιστο στο να διατηρηθεί ένα επιεικώς ουδέτερο κλίμα στο ΧΑΑ.

ΣΗΜ 1: Σημειώνουν παράγοντες της αγοράς πως η κόντρα Τσοχατζόπουλου – Χριστοδουλάκη, μόλις ένα – δύο βράδια μετά το περίφημο ”δείπνο” ελάχιστα συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός κλίματος ομοψυχίας και εμπιστοσύνης.

ΣΗΜ 2: Αναφέρθηκε προσφάτως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη μείωση των ”κόκκινων κωδικών” από τα 50 στα περίπου 42 δισ. δρχ υποχρεώσεις και ”ξέχασε” να προτάξει με την ίδια ένταση τον τετραπλασιασμό του ”αέρα”. Για το δε θέμα των μετοχοδανείων, τη στιγμή που όλοι μιλούν για ποιοτικά κριτήρια, εταιρική διακυβέρνηση και ΔΛΠ, ούτε φωνή ούτε ακρόαση τόσο από τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, όσο και από την ΤτΕ.

ΣΗΜ 3: Η επιτυχής ολοκλήρωση και της β’ φάσης εθελουσίας εξόδου στον Όμιλο της Εθνικής, με σημαντικό πλέον περιορισμό του υψηλόβαθμου στελεχιακού της δυναμικού, σε συνδυασμό με την κίνηση απορρόφησης της ΕΤΕΒΑ, ξαναφέρνει και πάλι στα χείλη των ανθρώπων της Εθνικής τα σενάρια για ουσιαστική στρατηγική συνεργασία με την Alpha.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v