Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση υπό προϋποθέσεις

Με την προϋπόθεση πως ο τραπεζικός κλάδος μετά τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων 3 συνεδριάσεων (4,5%) μπορεί να σταθεροποιηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο υπεραντίδρασης ενός ακόμη μεγαλύτερου μέρους της αγοράς. Περιθώρια ανόδου για την Π&Κ, ελκυστικές θεωρεί τις ελληνικές τράπεζας η Goldman Sachs, ξεχωρίζοντας την Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το αργότερο σήμερα θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες των επενδυτών με τις χρηματιστηριακές τους, εν όψει λειτουργίας από Δευτέρα του νέου τρόπου συναλλαγών.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο, πως η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ διαπιστώνει πως υπάρχει ”μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου”, η Goldman Sachs θεωρεί ”ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες, ξεχωρίζοντας την Πειραιώς”, ενώ μεμονωμένα ξένοι και Έλληνες αναλυτές θέτουν υψηλότερα τον πήχη για συγκεκριμένες μετοχές– επιλογές τους.

Ίσως και να μην είναι τυχαίο πως την ίδια περίοδο, ο Μ. Σάλλας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επόμενων επεκτατικών κινήσεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καθημερινά πληθαίνουν, κυρίως στον τουρκικό τύπο οι επόμενες κινήσεις ελληνικών τραπεζικών ομίλων στη γειτονική χώρα.

Ίσως αυτά και αρκετά ακόμη επιμέρους να μην είναι τυχαία, τώρα που από τεχνικής πλευράς οι σημαντικές απώλειες του τραπεζικού κλάδου οδηγούν σε μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση.

Τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη προσεγγίζουν το 4,5%, δημιουργώντας το τέταρτο πιο αρνητικό σερί του κλαδικού δείκτη από τον Απρίλιο του 2005.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση υπάρξουν οι πρώτες έστω ενδείξεις σταθεροποίησης του τραπεζικού κλάδου γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, δεν αποκλείεται να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η ”μόχλευση” σε επιμέρους μετοχές εταιριών όπου άμεσα είτε έμμεσα, αναμένονται επιχειρηματικές εξελίξεις.

Από το χώρο της υγείας, τον κλάδο των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, τομείς του εμπορίου, τα τρόφιμα – είδη διατροφής και ιχθυοκαλλιέργειες και τις τελευταίες μέρες και στο χώρο των τσιμέντων σημειώνεται έντονη κινητικότητα.

Κατάσταση που επηρεάζει αργά, αλλά σταθερά, μετοχές εταιριών από την Motor Oil μέχρι τη Βαρυτίνης, από τον Ηρακλή και Τιτάνα μέχρι τα Πλαστικά Θράκης, αλλά και από την Audio Visual μέχρι την ΕΧΑΕ ή το Νηρέα, τα Σελόντα και την Attica Συμμετοχών, τη Blue Star και αρκετές ακόμη εισηγμένες.

Με την προϋπόθεση πως θα σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός δείκτης, το ενδεχόμενο της ανόδου ενός ευρύτερου τμήματος της αγοράς θεωρείται το πιθανότερο για τις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις, εν μέσω ενός ιδιαίτερα ρευστού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v