Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η τραπεζική διόρθωση

Χαμηλότερα μέχρι και 0,7% διαμορφωνόταν ο Γ.Δ., αφού για τις τραπεζικές μετοχές –πλην Alpha Bank– συνεχιζόταν η διόρθωση που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Παράλληλα, η λειτουργία –από αύριο– του νέου τρόπου χρηματοδότησης συναλλαγών οδηγεί και τους τελευταίους επενδυτές που έχουν εκκρεμότητες με τις χρηματιστηριακές τους σε διευθέτηση αυτών των θεμάτων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τράπεζες και τηλεπικοινωνίες υποχωρούν περίπου με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι και 0,65% χαμηλότερα, επηρεάζοντας ισόποσα τον FTSE-20 και κατά 0,61% τον Γ.Δ.

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, οι συναλλαγές των 85 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθούν λίγες (δεδομένης και της εορταστικής περιόδου), με τον Γ.Δ. να επιχειρείται να ισορροπήσει στην ευρύτερη περιοχή των 4.220 μονάδων.

Από τον FTSE-20, αυξημένες συναλλαγές σημειώνονταν κυρίως σε Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, συγκριτικά στην Εμπορική, αλλά και σε ΔΕΗ, Cosmote, Alpha Bank.

Οι μετοχές των τελευταίων τριών εταιριών αντιδρούσαν ανοδικά, με ισχυρότερη την τάση για τη ΔΕΗ (0,52%) και αυξημένες συναλλαγές για την Cosmote (περίπου 700.000 τεμάχια).

Εμφανώς λιγότερες (περίπου 25) οι μετοχές των οποίων η τιμή διαμορφωνόταν υψηλότερα, έναντι των περίπου 50 που υποχωρούσαν.

Από πλευράς απόδοσης, τη μεγαλύτερη με ποσοστό που πλησίαζε το 10% εμφάνιζε η Eurobank Properties, πραγματοποιώντας μία ομολογουμένως καλή εισαγωγή, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 850.000 τεμάχια (στις 12:30), η τιμή διαμορφωνόταν μεταξύ 17 και 17,50 ευρώ.

Ακολουθούσαν Altec, με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων σε εύρος 2,20-2,34 ευρώ, Αστήρ Παλάς (7,62-7,80 ευρώ), Γενική Τράπεζα (11,22-11,40 ευρώ), Μυτιληναίος (24,46-25,26 ευρώ), ενώ με αυξημένες συναλλαγές διαμορφωνόταν ανοδικά η τιμή των Νεοχημικής, Ρόκκα, Ιασώ, Chipita, Τεχνικής Ολυμπιακής, της J&P Άβαξ, αλλά και των ΓΕΚ, ΕΧΑΕ (για τις τελευταίες εξελίξεις δες σχετικό θέμα για Nasdaq-LSE), Εθνικής Ασφαλειών, Elmec Sport και ορισμένων ακόμη.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα (οι πελάτες των χρηματιστηριακών θα πρέπει να καθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, εν όψει εφαρμογής -από αύριο- του νέου τρόπου χρηματοδότησης συναλλαγών), δεν αποκλείεται η διόρθωση του Γ.Δ. να βρίσκεται βραχυπρόθεσμα στην ολοκλήρωσή της.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως μεθαύριο, αλλά και την ερχόμενη Δευτέρα, η αγορά θα παραμείνει κλειστή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v