Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει πόντους το θετικό σενάριο

Οι εξελίξεις στις τράπεζες και στην επαναγορά ομολόγων καταλύτης για την πορεία της Σοφοκλέους. Θετικές οι "τεχνικές" ενδείξεις για μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Είμαστε σε τέτοια θέση, που θα ξέρουμε άμεσα, προς τα που θα πάμε, μας έλεγε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Η εικόνα των τραπεζών, τα μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών και οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο άφηναν μία συγκρατημένα ενθαρρυντική αίσθηση για τη συνέχεια.

Η εβδομάδα μπορεί να μην επιφύλαξε θεαματικές ανατροπές αλλά τουλάχιστον μας... προφύλαξε και από δυσάρεστες εκπλήξεις, που ορισμένοι παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν. Με αφορμή μάλιστα το φορο-αλαλούμ κάποιοι ήταν προετοιμασμένοι για χειρότερα.

Ωστόσο η εβδομάδα έκλεισε με τους βασικούς δείκτες να παραμένουν εντός των ευρών διακύμανσης και των βραχυπρόθεσμων καναλιών τους.

Οχι χαμηλότερα των 790 αλλά ούτε και ψηλότερα των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης (έκλεισε στις 840), ομοίως ο ενισχυμένος... 25άρης πλέον με έξι μη τραπεζικές μετοχές, στο εύρος των 270-310 με το άνω όριο ισχυρή αντίσταση μέχρι και τη συνεδρίαση της 7/12.

Συνέχεια στην ενθαρρυντική πορεία των "μεσαίων", με τον δείκτη να υπερβαίνει τις 1.000 μονάδες (με Αττικής, ΓΕΚ/Τέρνα, Φουρλή, Ιντρακόμ, Σιδενόρ κ.α. στη θέση των μεγάλων πλέον) και με τις "προβληματικές" τράπεζες ούτε προς τις 300 αλλά επιβεβαιώνοντας τις κρίσιμες 230-240 μονάδες. Συσσώρευση λόγω κυρίως των εκκρεμοτήτων στον τραπεζικό κλάδο και μέχρι νεοτέρας σε αναμονή και συντήρηση.

Διαδικασία, που οδηγεί αναπόφευκτα (και με την βοήθεια των ξένων αγορών) προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανοδικά πέραν των 310 για τον Ftse Large Cap ή πτωτικά χαμηλότερα των 270 μονάδων.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης σε σχετικό θέμα του (7/12) αναλύει τα πιθανότερα σενάρια και δίνει χρήσιμες τεχνικές λεπτομέρειες.

Πάντως η τάση σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τις εξελίξεις στις τράπεζες, τα ομόλογα με τον Χρ. Κίτσιο και την Αν Παπαιωάννου να αναλύουν τα της επαναγοράς έγκαιρα και εκτεταμένα μέχρι και την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Εάν επικρατήσει το θετικό σενάριο (που χρειάζεται το ανάλογο κλίμα και από τα ξένα χρηματιστήρια) τότε το ΧΑ μπορεί να επιχειρήσει την υπέρβαση των 850 με στόχο τις 900 μονάδες προς το τέλος της χρήσης.

Κίνηση, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις τράπεζες ακόμη και σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι (μέχρι τις 230 για τον Δ.ΤΡ) αλλά με τα blue chips σε υπεραπόδοση.

Η διαγραμματική απεικόνιση μετοχών όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και Μέτκα, FFG, Motor Oil, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και ακόμη μερικών από την ίδια κατηγορία παραμένει ανοδική. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν και νέες υψηλές τιμές για Μέτκα και FFG.

Στην τελευταία η ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε με την τυπική-χρηματιστηριακή επικύρωση της συμφωνίας με την TPG Axon, ενώ μετοχές των Folli-Follie Group ρευστοποίησε και η Πειραιώς.

Ο τραπεζικός όμιλος "καθαρίζει" το χαρτοφυλάκιο του συμμετοχών πουλώντας τίτλους και της ΜΟΗ. Σε επιχειρηματικό επίπεδο ακόμη μία σημαντική συνεργασία-συμφωνία του ομίλου Lamda Development αυτή τη φορά με την Dogus ενδεικτική της κινητικότητας που παρατηρείται σε επί μέρους τομείς και δραστηριότητες πέραν των τραπεζών.

Λιγοστές κινήσεις, μετρημένες συμφωνίες, επιλεκτικές ουσιαστικές ενέργειες αλλά σε σημείου, που και η Alpha Bank στην έκθεση της αρχίζει να βλέπει... φως προς το τέλος (Q3) του 2013. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο πολύς Ρουμπινί γίνεται... ταύρος για την Ελλάδα, τι να πει κανείς.

Ο ίδιος εστιάζει και στις σχέσεις της Αθήνας με την όλο και πιο...μεγαλομανή Αγκυρα σε μία συγκυρία, που όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Stratfor εντείνεται η "μάχη" για τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

"Μάχη", που μπορεί να μας αφορά άμεσα αλλά δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί και να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Εκτός και εάν έχουν βάση πληροφορίες έγκυρων πηγών, που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζει-επιφυλάσσει μία προσωπική κίνηση έκπληξη.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,73 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,9%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 4,91%, ο Mid 30 με άνοδο 5,82% ενώ ο Small Cap 80 κινήθηκε χαμηλότερα 0,87%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Εμπορίου (15,38%), Τηλεπικοινωνίες (14,67%), Κατασκευές & Υλικά (12,68%) και Τράπεζες (4,45%).

Αντίθετα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών (-4,94%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ (67,33%), Alsinco (44%), Spider (42,37%), Βιοτέρ (38,89%), Κρι- Κρι (36,21%), Compucon (32%), Altec (30%), Unibios (24,03%), Kleeman (23,85%), Σαράντης (22,39%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Καθημερινή (-42,07%), Olympic Catering (- 34,21%), Sprider (- 31,11%), Μαθιός Πυρίμαχα (-29,43%), Χατζηιωάννου (-27,50%), Πήγασος Εκδοτική (-27,09%), Λιβάνης (-25,45%), Μηχανική (ΠΟ) (-23%) Αθήνα (-20%) και Yalco (-19,77%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v